lördag 18 november 2023

Bortglömda Finlandssvenska hjältar!

Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) var den som upptäckte Nordostpassagen, den sjöväg som i dag är en av det viktigaste farleder för all sjötrafik i det nordligaste sjöområdena. Det är ändå lite sorgligt och synd att man i Finland inte tog hand om och premierade Nordenskiöld för hans bedrifter, men att han måste bosätta sig i Sverige för att få erkännande och berömmelse, som för övrig så många andra finlandssvenskar hamnat ut för!

Så här beskrivs han i Norska lexikon:

-"Adolf Erik Nordenskiöld var en Finlandssvensk polarforskare, geograf och geolog, född i Helsingfors. Nordenskiöld måste lämna Finland efter några oförsiktiga politiska uttalanden och bosatte sig i Stockholm.

Nordenskiöld var Professor och chef vid Riksmuseets mineralogiska avdelning i 1858. Han var medlem av Svenska Riksdagen i flera perioder och efter färden genom nordostpassagen blev han upphöjd till friherre, och 1893 blev han medlem av Svenska Akademien.

© Nordiska museet 
Nordenskiöld tog del i Torells Spetsbergen-färder 1858 og 1861, ledde expeditioner till Spetsbergen 1864 og 1868, då han med skeppet Sophia nådde 81° 42ʹ N.br. (18° Ö.l.), den högsta nordliga bredd som intill då var nådd av ett skepp.

Under övervintringsfärder till Spetsbergen 1872–1873 startade han omfattande meteorologiska och magnetiske observationer på stationen. I 1875 nådde han, med den norska fångstskutan Prøven, mynningen av Jenisej, året efter med ångaren Ymer. Etter dessa inledande utforskningar planlade och genomförde han 1878–1879 som den första, färden genom Nordostpassagen med ångaren Vega. I 1883 utforskar han Grönlands inlandsis.

Nordenskiöld utvecklade en banbrytande verksamhet för kartografins historia med två verk, Faksimilatlas (1889), en reproduktion med text av de viktigaste kartorna före år 1600, och Periplus (1897), som behandlade äldre kartografi och särskilt medeltida handskrivna sjökartor".

Han skildrade sina resor och lade fram deras vetenskapliga resultat i: ”Utkast till Isfjordens och Belsounds geologi (1874–1875)

-Vegas färd kring Asien och Europa (1880–1881)

-Vega-expeditionens vetenskapliga iakttagelser (5 bind, 1882–1887)

-Studier och forskningar, ett populärvetenskapligt bihang till Vegas färd (1884). 

Nordenskiöld var son av Nils Gustaf Nordenskiöld og Margaretha Sophia Haartman. Adolf Erik Nordenskiöld gifte seg i 1863 med Anna Maria Mannerheim och blev därmed invigd i den Mannerheimska släkten.

 Lite kuriosa:

Adolf Erik Nordenskiöld var medlem av den Norska föreningen Idun, en förening som fått sitt namn efter nordisk mytologi där IDUN är ungdomens och fruktbarhetens gudinna. I en korg förvarar hon de äpplen som gudarna biter i för att hållas evigt unga.

Den Norska Idunföreningen hade också speciella kopplingar till en av Norges största livsmedelsföretag, nämligen Iduns As som tillverkade Idun senap och ketchup som än i dag är stora märkesvaror i Norge.


Bon appetit!

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen