Historiskt vet vi att Araberna blandade finmalen mandel med socker under 600-talet och den moderna marsipanen som vi känner den har sitt ursprung från 900-talet och då från Persien. Produkten nådde Europa under korstågstiden, och i Sverige beskrevs den från 1520-talet (tidigast i en hushållsbok av biskop Brask). Ordet finns i svenska språket sedan 1524 och kommer närmast från tyskans Marzipane och italienska marzapane, antagligen med arabiskt ursprung.
Sötsaker såldes främst på apotek och marsipan blev såld som medicin i Europa och ansågs verka mot sömnlöshet, förstoppning och impotens och var dessutom en mycket kostbar vara. Under 1500-talet ska den franska astrologen Nostradamus ha uttalat följande om marsipankakor: "De kan användas som medicin men är mycket goda att äta när som helst". Det som bara ett fåtal människor kunde köpa är nu tillgängligt för det flesta av oss, året runt.
Marsipanens dag!
I Sverige började man tillverka marsipan på 1800-talet och det har sedan dess varit en favorit, särskilt under högtider som jul och påsk. Marsipanens dag instiftades för att hylla denna älskade konfektyr och dess mångsidighet. Marsipanens dag firas alltid den 12 januari.Marsipanens dag kan firas på många olika sätt. Ett populärt sätt att fira dagen är att göra egen marsipan. Det är enkelt och roligt, och du kan experimentera med olika smaker och färger. Du kan också baka marsipankakor eller göra marsipanfigurer. Om du inte är så förtjust i att baka kan du fira dagen genom att köpa marsipan från din lokala konditori eller godisbutik. Oavsett hur du väljer att fira, är marsipanens dag en perfekt ursäkt att njuta av denna söta och älskade konfektyr.
Socker var en dyr råvara under hela medeltiden men blev snabbt billig under 1800-talet och den kommersiella tillverkningen av marsipan i världsklass började hos Niederegger bageri år 1806.
https://www.niederegger.de/ |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar