lördag 13 januari 2024

Marsipanen, den uråldriga sötsaken!


Historiskt vet vi att Araberna blandade finmalen mandel med socker under 600-talet och den moderna marsipanen som vi känner den har sitt ursprung från 900-talet och då från Persien. Produkten nådde Europa under korstågstiden, och i Sverige beskrevs den från 1520-talet (tidigast i en hushållsbok av biskop Brask). Ordet finns i svenska språket sedan 1524 och kommer närmast från tyskans Marzipane och italienska marzapane, antagligen med arabiskt ursprung.

Sötsaker såldes främst på apotek och marsipan blev såld som medicin i Europa och ansågs verka mot sömnlöshet, förstoppning och impotens och var dessutom en mycket kostbar vara. Under 1500-talet ska den franska astrologen Nostradamus ha uttalat följande om marsipankakor: "De kan användas som medicin men är mycket goda att äta när som helst". Det som bara ett fåtal människor kunde köpa är nu tillgängligt för det flesta av oss, året runt.

Marsipanens dag!

I Sverige började man tillverka marsipan på 1800-talet och det har sedan dess varit en favorit, särskilt under högtider som jul och påsk. Marsipanens dag instiftades för att hylla denna älskade konfektyr och dess mångsidighet. Marsipanens dag firas alltid den 12 januari.

Marsipanens dag kan firas på många olika sätt. Ett populärt sätt att fira dagen är att göra egen marsipan. Det är enkelt och roligt, och du kan experimentera med olika smaker och färger. Du kan också baka marsipankakor eller göra marsipanfigurer. Om du inte är så förtjust i att baka kan du fira dagen genom att köpa marsipan från din lokala konditori eller godisbutik. Oavsett hur du väljer att fira, är marsipanens dag en perfekt ursäkt att njuta av denna söta och älskade konfektyr.

Socker var en dyr råvara under hela medeltiden men blev snabbt billig under 1800-talet och den kommersiella tillverkningen av marsipan i världsklass började hos Niederegger bageri år 1806.

https://www.niederegger.de/
Niederegger i Lübeck, marsipanfigurer i naturlig storlek. Mannen till höger är Niederegger själv i marsipan. – Bilden är från Cafe Niederegger i Lübeck. https://www.niederegger.de/

 

 Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen