fredag 15 mars 2024

En "hårfön" i köket!

Du behöver inte en "Airfryer" för att steka med mindre fett, det går lika bra med den egna ugnen!

Precis när saftpressen gick ut av modet bland köksapparater för de hälsomedvetna kom air fryern, även om den kanske inte hade helt den samma målgruppen. Saftpressen var för det som helst ville dricka sin frukost och air-fryer är ämnad för de som har dåligt samvete för all den pommes frie det äter.

Man skall äta väldigt mycket oljefriterad mat till vardags innan alla hälsofördelarna med att laga mat i en hårfön blir mera nyttigt och attraktivt än det oljefriterade och dessutom finns det många sundare sätt att värma upp maten på.

Alla det hundratals Airfryer som i skrivande stund ligger till salu på Findit.fi,  är ett varsel om att den här prylen kommer att hamna på den samma hyllan i lagerutrymmet där alla det andra onödiga prylarna som popcorn-maskinen och sous-vide apparaten står.


Jag är trots allt fullständigt klar över att det är säkert tusentals av finländare som köpt sig denna köksgadget och dessutom kanske är stormförtjusta och nöjda med den. De bryr sig lite om at det inte finns plats för mat till hela familjen i den här gadgeten och att de därför blir tvungna laga maten i flera omgångar.

Man har utestängt ljudet från den bråkiga fläkten i apparaten och bryr sig inte om att den tar plats vid sidan av brödrosten, smoothie-maskinen, kaffekokaren och kolsyreapparaten och man lever fint med att den behöver tvättas ren ifrån det fettsprätt som uppkommer vid tillredningen trots att den bara är en Airfryer. Kanske man fastnat för den här apparaten så gott att man till och med är villig kasta ut ugnen och mikron, det blir ju inte minst både ström- och platsbesparande.

För alla de som ännu inte blivit frälsta av den här ”kökets hårfön” bör man nämna att airfryern är en frityrmaskin utan olja och en slags varmluftsugn som klarar av att ge en någorlunda krispig yta på det man vill fritera, men långt ifrån med den samma effekten och krispighet man får med att fritera i olja. Detta är bara en vidareutvecklad hårfön man lika gärna kan vara utan.

Jag har ställt mig själv frågan om min skepsis till den här prylen bara är snobberi, att jag är påverkad av alla det andra professionella kockar som ratar denna gadget, att jag inte tar hänsyn till alla de hemmakockar som behöver tidsbesparande enkla redskap för att få det att gå ihop med den stressiga vardagen, och kan miljoner av amerikanare ta fel? 

Det senaste åren har både matinfluensers, foodies och kokboksförfattare jobbat intensivt för att tillpassa 
vanliga recept till den här varmluftsboxen och man får hoppas att det har fått duktigt betalt för detta är ingenting som blir långvarigt, tvärtom, en trend som slutade innan den han börja.

Vi skall komma ihåg att den egna ugnen klarar av att fritera utan olja ännu bättre än denna pryl. Det flesta ugnar, ja så gott som alla ugnar är idag varmluftsugnar, så varför köpa en dyr hårfön när du klarar av allt det samma i den egna ugnen som i airfryern. Så om du låter den varma luften i ugnen passera både under och över det du vill luftfritera och samtidigt har penslat varan med lite olja så når du precis samma och ännu bättre effekt och dessutom på mycket kortare tid eftersom den egna ugnen är betydligt effektivare än den värmebölja din trendiga hårfön klarar av.

Om det är hälsoeffekterna av att använda mindre fett du är ute efter så finns det en mängd andra värmebehandlingsmetoder. Med faran för att här slå in öppna köksdörrar: varför inte använda en helt vanlig grillstekpanna, då använder du snabb torr värme och får en god röksmak av den lite brända ytan på köttet och låter samtidigt eventuellt fett rinna av och ner mellan räfflorna på grillstekpannan.

Eller så kan du ångkoka maten din, du kan köpa en billig bambukorg med lock som du sätter över stekpannan med lite vatten, det är en snabb metod för steaming av både fisk och grönsaker och dessutom så hälsosamt och fettfritt att du med glädje kan hiva ut den fördömda hårfönen som du ändå inte kan torka håret med, om du nu då inte har tänkt att stoppa hela huvudet i luftfritösen förstås.

Alla dessa gånger du verkligen vill ha knaprigt stekt fish and chips, perfekta pommes frites eller  en southern fried chicken så ta då hellre fram en god gammaldags gryta på terrassen, fyll den med olja och lägg den på gasgrillen och fritera på det gamla goda sättet eller så beger du dig till den närmaste bistron eller gatuköket, det är som regel värt mödan för airfryern är inte värt pengarna och dessutom  bara en box till i ditt skrotlager. 

På frågan om  miljoner av amerikanare kan ta fel är svaret, ett klart ja, JA det vet vi att det kan, det kan verkligen ta fel!

Källhänvisning:

Mat fra Norge
Per Asbjørn Risnes

Bon appetit!


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge