Du behöver inte en "Airfryer" för att steka med mindre fett, det går lika bra med den egna ugnen!
Precis när saftpressen gick ut av modet bland köksapparater för de
hälsomedvetna kom air fryern, även om den kanske inte hade helt den samma
målgruppen. Saftpressen var för det som helst ville dricka sin frukost och air-fryer
är ämnad för de som har dåligt samvete för all den pommes frie det äter.
Man skall äta väldigt mycket oljefriterad mat till vardags innan alla hälsofördelarna med att laga mat i en hårfön blir mera nyttigt och attraktivt än det oljefriterade och dessutom finns det många sundare sätt att värma upp maten på.
Alla det hundratals Airfryer som i skrivande stund ligger till salu på Findit.fi, är ett varsel om att den här prylen kommer att hamna på den samma hyllan i lagerutrymmet där alla det andra onödiga prylarna som popcorn-maskinen och sous-vide apparaten står.
Jag är trots allt fullständigt klar över att det är säkert tusentals av
finländare som köpt sig denna köksgadget och dessutom kanske är stormförtjusta
och nöjda med den. De bryr sig lite om at det inte finns plats för mat till
hela familjen i den här gadgeten och att de därför blir tvungna laga maten i
flera omgångar.
Man har utestängt ljudet från den bråkiga fläkten i apparaten och bryr sig inte
om att den tar plats vid sidan av brödrosten, smoothie-maskinen, kaffekokaren
och kolsyreapparaten och man lever fint med att den behöver tvättas ren ifrån det
fettsprätt som uppkommer vid tillredningen trots att den bara är en Airfryer. Kanske
man fastnat för den här apparaten så gott att man till och med är villig kasta
ut ugnen och mikron, det blir ju inte minst både ström- och platsbesparande.
För alla de som ännu inte blivit frälsta av den här ”kökets hårfön” bör man
nämna att airfryern är en frityrmaskin utan olja och en slags varmluftsugn som klarar
av att ge en någorlunda krispig yta på det man vill fritera, men långt ifrån med
den samma effekten och krispighet man får med att fritera i olja. Detta är bara
en vidareutvecklad hårfön man lika gärna kan vara utan.
Jag har ställt mig själv frågan om min skepsis till den här prylen bara är snobberi,
att jag är påverkad av alla det andra professionella kockar som ratar denna
gadget, att jag inte tar hänsyn till alla de hemmakockar som behöver tidsbesparande
enkla redskap för att få det att gå ihop med den stressiga vardagen, och kan
miljoner av amerikanare ta fel?
Det senaste åren har både matinfluensers, foodies och kokboksförfattare jobbat
intensivt för att tillpassa vanliga recept till den här varmluftsboxen och man
får hoppas att det har fått duktigt betalt för detta är ingenting som blir
långvarigt, tvärtom, en trend som slutade innan den han börja.
Om det är hälsoeffekterna av att använda mindre fett du är ute efter så finns det en mängd andra värmebehandlingsmetoder. Med faran för att här slå in öppna köksdörrar: varför inte använda en helt vanlig grillstekpanna, då använder du snabb torr värme och får en god röksmak av den lite brända ytan på köttet och låter samtidigt eventuellt fett rinna av och ner mellan räfflorna på grillstekpannan. Eller så kan du ångkoka maten din, du kan köpa en billig bambukorg med lock som du sätter över stekpannan med lite vatten, det är en snabb metod för steaming av både fisk och grönsaker och dessutom så hälsosamt och fettfritt att du med glädje kan hiva ut den fördömda hårfönen som du ändå inte kan torka håret med, om du nu då inte har tänkt att stoppa hela huvudet i luftfritösen förstås.
Alla dessa gånger du verkligen vill ha knaprigt stekt fish and chips, perfekta pommes frites eller en southern fried chicken så ta då hellre fram en god gammaldags gryta på terrassen, fyll den med olja och lägg den på gasgrillen och fritera på det gamla goda sättet eller så beger du dig till den närmaste bistron eller gatuköket, det är som regel värt mödan för airfryern är inte värt pengarna och dessutom bara en box till i ditt skrotlager.
På frågan om miljoner av amerikanare kan ta fel är svaret, ett klart ja, JA det vet vi att det kan, det kan verkligen ta fel!
Källhänvisning:
Per Asbjørn Risnes
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar