Jag skulle önska det var så enkelt, jag har ätit mycket pasta men ser inte helt det samma resultaten. På Hollywood arrangemang blir Sophia frustrerad över sina kvinnliga kollegor som plockar och petar i maten och förespråkar lågkolhydratdieter. Sophia Loren fick själv känna på svält och bristen på mat i sin uppväxt under och efter andra världskriget, med det resultatet att hon älskar mat, Italiensk mat!
Hon önskar fylla livet med himmelska rätter lagade på goda råvaror, och skämma
bort dem hon älskar. Det är inte bara rätterna som är viktiga, men vem som har
producerat råvarorna och vem hon skal dela måltiden med.
Sophia Lorens mamma, Romilda Villani önskade själv att bli skådespelare och hade fått rollen som ”body stand-in” för Greta Garbo men blev förbjuden att resa till Hollywood av sina föräldrar. Medan hon kretsade runt filminspelningarna i Rom mötte hon Sophias pappa, Riccardo Scicolone. Han var egentligen en byggnadsingenjör, men gjorde inte stort annat än att hänga på filmuppsättningar för att erövra skådespelerskor.
Sophias mor förälskade sig i Riccardo och Sophia föddes år 1934 och fick namnet Sofia Villani Scicolone. Men Riccardo nekade till att gifta sig. Romilda och spädbarnet Sofia måste flytta in hos Romildas föräldrar som bodde nära Napoli. Några år senare fick Romilda en dotter till med Riccardo, men han nekade fortsättningsvis till att gifta sig och den här gången nekande han även till faderskapet, det slutade med att Romilda tvingades uppfostra sina två döttrar helt allena med lite hjälp från sina föräldrar och med en sparsam inkomst som pianolärare.
Då Sophia slog igenom som skådespelerska använde hon sin första solida lön för att muta sin far till att godkänna faderskapet till sin lillasyster, för familjen kommer först!
Det tidiga barndomsåren till Sophia blev benhårda. Den lilla landsbyn blev bombad sönder och samman under andra världskriget och familjen var nära på att svälta ihjäl. Sophia var ett tunt och lite vackert barn, så tunt att hon gick under smeknamnet ”tändstickan”. Då hon blev 13 år gick hon igenom en ” den fula ankungen” transformation. Över en natt blev hon en slående vacker kvinna med former.
Det var en ny och förunderlig upplevelse för Sophia gå genom Italiens gator under tillrop och beundrande blickar från män. Hon var blyg och generad men hennes mor och morföräldrar såg ett stort potential i henens utseende och all den uppmärksamhet hon fick. De anmälde henne på en skönhetstävling, Miss Italia 1950, då hon var 15 år gammal. De sydde henne en kjol av vardagsrumsgardinen och det gick inte sämre än att hon fick andra plats i tävlingen. Det ingen av dem visste, var att hennes framtidiga man, filmproducenten Carlo Ponti satt i domarpanelen.
Året efter reste Sophia och modern till Rom för att jobba som skådespelare. Sophia tog skådespelarlektioner och fick sin första roll som 16 åring. I åren som följde fick hon flera små roller. Hon tog namnet Sophia Loren när hon fyllde 17 år. Filmstudion hon jobbade för önskade att hon skulle operera näsan för att göra den mindre men till det sade hon att det kunde de bara glömma. Kameramannen fick hellre lära sig vilken vinkel som klädde henne bäst.
17 år gammal blev hon också samman med, just det, Carlo Ponti. Han var 39 år gammal, tjock, kort och redan gift. De reste till USA och han producerade flera filmer med henne i huvudrollen.
På den amerikanska filmduken gick Sophia
i en Italiensk gata med vaggande höfter och rak rygg. Exotisk och slående
vacker med stora bruna ögon och fylliga läppar, med ett stort smil och charmerande
aksent.
Hun säger lite småskrattande i en intervju med Whoopi Goldberg efter att hon
fyllt 80 år, att det var bara så hon gick. Hon hade gått så allt sedan barnsben
därför att det var också henens mammas gångstil, som dessutom hade påpekat att
man skulle gå med stolthet och som om man ägde hela världen.
Skvallertidningarna älskade Sophia och Carlo för deras ovanliga skillnad i fysik och ålder. Hon var hög och vacker medan han var liten och ful. De ansåg deras kärlek vara en privatsak och då fick folk tycka och tänka vad de ville, men i media blev det skrivet om det faktum att han fortfarande inte hade upplöst sitt första äktenskap.
Carlo hade problem med att ta ut skilsmässa i Italien och det skulle ta femton år med dramatik innan Sophia och Carlo äntligen kunde gifta sig år 1966. De hade gift sig redan 1957 men måste snabbt annullera äktenskapet när den katolska kyrkan anklagade dem för bigami. Bägge riskerade fängelsestraff om det återvände till sitt hemland Italien. Till slut måste alla tre - Sophia, Carlo och hans första fru – officiellt flytta till Frankrike och bli franska medborgare för att så genomföra skilsmässan och så fort den var genomförd fick Sophia sin Carlo. De var gifta fram till Carlos död i 2007. Sophia har uttalat att hon inte kan gifta sig igen eftersom hon bara älskar honom.
Då hon låg till sängs under sitt första havandeskap såg hon sin chans att jobba med en kokbok samman med sin trofasta sekreterare. Recepten blev testade och nerskrivna och hennes första kokbok kom till samtidigt som hennes första son föddes. Hon var mer stolt och glad över sin kokbok än någon av alla det filmerna hon hade spelat i och även fått en Oscars för. Därför att kokboken påminde henne om alla det nervösa dagarna och veckorna innan sonen blev född. I kokboken uppmuntrar hon läsaren till att använda friska råvaror framom frusna och hermetiska, som var populärt på 1970-talet.
Hon uppmanade också män till att koka och tillbringa tid i köket och fräste ifrån om att uttalandet att man blir tjock av pasta bara var en ren och skär lögn och att om man bara höll sig med friska och färska råvaror och magra såser och mycket grönsaker så höll man sig slank och fin med former som henne själv. I boken är frisyren och kläderna oklanderliga, hon är sexig genom hela boken och hon är också ärlig på att hon har en kock som lagar alla vardagsmåltiderna. Det är inte fören när vänner kommer på besök att hon diskar upp med mat hon lagat själv.
Sophia Loren är en av det mycket få kvinnor det har varit speciellt intressant att kunna studera. Alla som vuxit upp med modemagasin upptäcker relativt snabbt att dessa modemagasin är fulla av modeller som är tunna som klädstativ och där bilderna har blivit retuscherade. I sin tid skulle man leta länge efter någon som var hetare än Sophia Loren. Hon var rykande sexig med frodiga lår med lite celluliter och hade fett på alla det rätta ställena. Det är fascinerande se på bilder som faktiskt visar hurudan hon såg ut, för det är inte retuscherade.
När jag sitter här och läser hennes
kokbok kan jag inte sluta beundra hennes passion för Italien, som aldrig ebbar
ut oavsett hur många år hon har bott i USA. Hennes kritik av dagens Hollywood
kollegor som inte äter tillräckligt och den insatts hon har gjort för att
inspirera folk till att laga mat från grunden av och låta alla konserver bara
bli stående i butikshyllorna är ren musik i mina öron. I hennes kokbok finns
det en hord av recept på klassiska italienska rätter som jag tror Sophia ville ha satt
stort pris på om hon hade kommit på middagsbesök och som även du som läsare garanterat
kan sätta pris på i din vardag.
Sophia Loren, Skådespelerska, Oscarsvinnare och Kokboksförfattare fyller nittio (90) år den 20 september 2024.
Receptet är för 4 personer
450 gram spagetti
150 gram mandel
1 vitlöksklyfta
4 stora nävar färska blad av basilika
70 gram riven parmesanost
70 gram riven mozzarellaost
600 gram cherry-tomater delade i tu
En god olivolja
Salt
-Koka spagettin "al dente" i rikligt med lättsaltat kokande vatten. Rosta mandlarna i ett par minuter i en torr stekpanna medan pastan kokar.
-Finhacka därefter mandeln i en food processor och lägg dem över i en skål.
-Lägg vitlöken och det färska bladen av basilika i food processorn och tillsätt några matskedar olivolja och kör till en jämn och fin konsistens.
-Häll basilikaröran över i skålen med mandeln, tillsätt det halverade tomaterna och all ost och krossa det halverade tomaterna tillsammans med alla andra ingredienser mellan fingrarna och blanda gott samman.
-Tillsätt den nykokta pastan tillsamman med lite av kokvattnet i skålen och vänd in allting ordentligt, salta lätt och smaka av och servera genast.
Källhänvisningar:
Sophia Loren Biography, Movies & Facts. Encyclopedia Britannica.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar