tisdag 14 maj 2024

Oscarsvinnare och kokboksförfattare!


Då Sophia Loren dök upp på filmduken blev kroppen hennes världsberömd. Hon hade breda höfter, smalt liv och stora bröst. Kurvor som hon, enligt henne själv, kunde tacka spagetti för. ”Everything you see, i owe to spagetti”

Jag skulle önska det var så enkelt, jag har ätit mycket pasta men ser inte helt det samma resultaten. På Hollywood arrangemang blir Sophia frustrerad över sina kvinnliga kollegor som plockar och petar i maten och förespråkar lågkolhydratdieter. Sophia Loren fick själv känna på svält och bristen på mat i sin uppväxt under och efter andra världskriget, med det resultatet att hon älskar mat, Italiensk mat!

Hon önskar fylla livet med himmelska rätter lagade på goda råvaror, och skämma bort dem hon älskar. Det är inte bara rätterna som är viktiga, men vem som har producerat råvarorna och vem hon skal dela måltiden med.

Sophia Lorens mamma, Romilda Villani önskade själv att bli skådespelare och hade fått rollen som ”body stand-in” för Greta Garbo men blev förbjuden att resa till Hollywood av sina föräldrar. Medan hon kretsade runt filminspelningarna i Rom mötte hon Sophias pappa, Riccardo Scicolone. Han var egentligen en byggnadsingenjör, men gjorde inte stort annat än att hänga på filmuppsättningar för att erövra skådespelerskor.

Sophias mor förälskade sig i Riccardo och Sophia föddes år 1934 och fick namnet Sofia Villani Scicolone. Men Riccardo nekade till att gifta sig. Romilda och spädbarnet Sofia måste flytta in hos Romildas föräldrar som bodde nära Napoli. Några år senare fick Romilda en dotter till med Riccardo, men han nekade fortsättningsvis till att gifta sig och den här gången nekande han även till faderskapet, det slutade med att Romilda tvingades uppfostra sina två döttrar helt allena med lite hjälp från sina föräldrar och med en sparsam inkomst som pianolärare.

Då Sophia slog igenom som skådespelerska använde hon sin första solida lön för att muta sin far till att godkänna faderskapet till sin lillasyster, för familjen kommer först!

Det tidiga barndomsåren till Sophia blev benhårda. Den lilla landsbyn blev bombad sönder och samman under andra världskriget och familjen var nära på att svälta ihjäl. Sophia var ett tunt och lite vackert barn, så tunt att hon gick under smeknamnet ”tändstickan”. Då hon blev 13 år gick hon igenom en ” den fula ankungen” transformation. Över en natt blev hon en slående vacker kvinna med former.

Det var en ny och förunderlig upplevelse för Sophia gå genom Italiens gator under tillrop och beundrande blickar från män. Hon var blyg och generad men hennes mor och morföräldrar såg ett stort potential i henens utseende och all den uppmärksamhet hon fick. De anmälde henne på en skönhetstävling, Miss Italia 1950, då hon var 15 år gammal. De sydde henne en kjol av vardagsrumsgardinen och det gick inte sämre än att hon fick andra plats i tävlingen. Det ingen av dem visste, var att hennes framtidiga man, filmproducenten Carlo Ponti satt i domarpanelen.

Året efter reste Sophia och modern till Rom för att jobba som skådespelare. Sophia tog skådespelarlektioner och fick sin första roll som 16 åring. I åren som följde fick hon flera små roller. Hon tog namnet Sophia Loren när hon fyllde 17 år. Filmstudion hon jobbade för önskade att hon skulle operera näsan för att göra den mindre men till det sade hon att det kunde de bara glömma. Kameramannen fick hellre lära sig vilken vinkel som klädde henne bäst.

17 år gammal blev hon också samman med, just det, Carlo Ponti. Han var 39 år gammal, tjock, kort och redan gift. De reste till USA och han producerade flera filmer med henne i huvudrollen.

På den amerikanska filmduken gick Sophia i en Italiensk gata med vaggande höfter och rak rygg. Exotisk och slående vacker med stora bruna ögon och fylliga läppar, med ett stort smil och charmerande aksent.

Hun säger lite småskrattande i en intervju med Whoopi Goldberg efter att hon fyllt 80 år, att det var bara så hon gick. Hon hade gått så allt sedan barnsben därför att det var också henens mammas gångstil, som dessutom hade påpekat att man skulle gå med stolthet och som om man ägde hela världen.

Skvallertidningarna älskade Sophia och Carlo för deras ovanliga skillnad i fysik och ålder. Hon var hög och vacker medan han var liten och ful. De ansåg deras kärlek vara en privatsak och då fick folk tycka och tänka vad de ville, men i media blev det skrivet om det faktum att han fortfarande inte hade upplöst sitt första äktenskap.

Carlo hade problem med att ta ut skilsmässa i Italien och det skulle ta femton år med dramatik innan Sophia och Carlo äntligen kunde gifta sig år 1966. De hade gift sig redan 1957 men måste snabbt annullera äktenskapet när den katolska kyrkan anklagade dem för bigami.  Bägge riskerade fängelsestraff om det återvände till sitt hemland Italien. Till slut måste alla tre - Sophia, Carlo och hans första fru – officiellt flytta till Frankrike och bli franska medborgare för att så genomföra skilsmässan och så fort den var genomförd fick Sophia sin Carlo. De var gifta fram till Carlos död i 2007. Sophia har uttalat att hon inte kan gifta sig igen eftersom hon bara älskar honom.

Då hon låg till sängs under sitt första havandeskap såg hon sin chans att jobba med en kokbok samman med sin trofasta sekreterare. Recepten blev testade och nerskrivna och hennes första kokbok kom till samtidigt som hennes första son föddes. Hon var mer stolt och glad över sin kokbok än någon av alla det filmerna hon hade spelat i och även fått en Oscars för. Därför att kokboken påminde henne om alla det nervösa dagarna och veckorna innan sonen blev född. I kokboken uppmuntrar hon läsaren till att använda friska råvaror framom frusna och hermetiska, som var populärt på 1970-talet.

Hon uppmanade också män till att koka och tillbringa tid i köket och fräste ifrån om att uttalandet att man blir tjock av pasta bara var en ren och skär lögn och att om man bara höll sig med friska och färska råvaror och magra såser och mycket grönsaker så höll man sig slank och fin med former som henne själv. I boken är frisyren och kläderna oklanderliga, hon är sexig genom hela boken och hon är också ärlig på att hon har en kock som lagar alla vardagsmåltiderna. Det är inte fören när vänner kommer på besök att hon diskar upp med mat hon lagat själv.

Sophia Loren är en av det mycket få kvinnor det har varit speciellt intressant att kunna studera. Alla som vuxit upp med modemagasin upptäcker relativt snabbt att dessa modemagasin är fulla av modeller som är tunna som klädstativ och där bilderna har blivit retuscherade. I sin tid skulle man leta länge efter någon som var hetare än Sophia Loren. Hon var rykande sexig med frodiga lår med lite celluliter och hade fett på alla det rätta ställena. Det är fascinerande se på bilder som faktiskt visar hurudan hon såg ut, för det är inte retuscherade.

När jag sitter här och läser hennes kokbok kan jag inte sluta beundra hennes passion för Italien, som aldrig ebbar ut oavsett hur många år hon har bott i USA. Hennes kritik av dagens Hollywood kollegor som inte äter tillräckligt och den insatts hon har gjort för att inspirera folk till att laga mat från grunden av och låta alla konserver bara bli stående i butikshyllorna är ren musik i mina öron. I hennes kokbok finns det en hord av recept på klassiska italienska rätter som jag tror Sophia ville ha satt stort pris på om hon hade kommit på middagsbesök och som även du som läsare garanterat kan sätta pris på i din vardag.

Sophia Loren, Skådespelerska, Oscarsvinnare och Kokboksförfattare fyller nittio (90) år den 20 september 2024.



SPAGETTI Á LA TRAPANESE (Sophia Loren Style)

Receptet är för 4 personer

450 gram spagetti
150 gram mandel
1 vitlöksklyfta
4 stora nävar färska blad av basilika
70 gram riven parmesanost
70 gram riven mozzarellaost
600 gram cherry-tomater delade i tu 
En god olivolja
Salt

-Koka spagettin "al dente" i rikligt med lättsaltat kokande vatten. Rosta mandlarna i ett par minuter i en torr stekpanna medan pastan kokar.
-Finhacka därefter mandeln i en food processor och lägg dem över i en skål.
-Lägg vitlöken och det färska bladen av basilika i food processorn och tillsätt några matskedar olivolja och kör till en jämn och fin konsistens.
-Häll basilikaröran över i skålen med mandeln, tillsätt det halverade tomaterna och all ost och krossa det halverade tomaterna tillsammans med alla andra ingredienser mellan fingrarna och blanda gott samman.
-Tillsätt den nykokta pastan tillsamman med lite av kokvattnet i skålen och vänd in allting ordentligt, salta lätt och smaka av och servera genast. 


Källhänvisningar:

Sophia Loren Biography, Movies & Facts. Encyclopedia Britannica.



Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge