lördag 27 juli 2024

Picknik- mat utan komplikationer


Man behöver inte sätta upp en eld eller grilla för att ge sig ut på picknik, man kan lika bra laga en liten egen picknik buffé utan några som helst besvär. Jag kan försvara var och ens rätt till att sota sina grillkorvar, det är ändå trots allt en rättighet man har och eldstaden man gör det på är ju ett lagligt redskap, men tänk så mycket besvär du måste göra dig själv innan du kommit till den punkten när du äntligen kan sätta dig ner och grilla din korv. Du skall ha ved, tändstickor, grillspett och inte minst tålamod att kunna vänta tills de blivit en fin glödhärd och så är det ju inte heller tillåtet att sätta upp en eld var som helst under sommarmånaderna när utelivet är som bäst.

Det är närmast omöjligt att långtids steka-grilla någonting över öppen eld i skog och mark. Du kan inte ha en tempererad zon, och det finns inget lock att sätta över som på en gryta eller en kastrull. Det du grillar är allt för nära elden så att korvarna blir svarta på utsidan och kalla på insidan och i det du har klarat av att få en fin stekskorpa på den ena sidan av det du tänkt grilla så har elden möjligen redan slocknat.

Men oroa dig inte, det finns hjälp att fås, här kommer det några strategier för att undgå besväret med att hitta en grillplats på stranden, i parken eller skog och mark.

-Det mest uppenbara alternativet för den allra lataste är att gå i butiken och köpa en ”butikspicknik” och laga sig en enkel kallskuren Wrap. Det viktigaste är ju att vara ute, inte att äta bränd och sotig mat. Du kan till exempel i butiken köpa dig ett paket med någon skivad skinka du tycker om, eller rökt lax i skivor, ett paket med tunnbröd, en burk med skivade rödbetor, lite fetaost och en påse med små spenatblad, lägga lite av varje ingrediens i ett tunnbröd, rulla ihop det hela och vipps så är det färdigt, långt före du ens hunnit tänka på att tända en brasa. Och det bästa av allt är att du behöver inte ens kniv och gaffel, du äter det med händerna.

-En Fransk lunch, köp ett stort lantbröd, skiva det i butiken färdigt, eller köp en fransk baguette, duktigt med vindruvor, ett par goda ostar som till exempel en mogen brie, en gruyère och en paté av något slag, det är också oslagbart i skogen under en friluftsdag, sätt dig på en sten eller en stubbe och njut din franska lunch och njut av stillheten, lugnet och naturens dofter.     

-Har du tid och möjlighet att förbereda lite innan du drar på en picknik ute i det fria så har jag några tips du kan tänka på, tips som inte tar all världens tid. Hårdkoka ett par ägg till var och en, laga en aioli eller tag med en majonnästub och finhacka några örter, dill och persilja som du lägger i en liten plastbox.  När du skall servera det hela skalar du äggen och delar dem i halvor, toppar med aiolin eller majonnäsen, det finhackade örterna och lite salt du förstås tagit med dig. Servera detta tillsamman med ett paket Ritz kex och eventuellt lite rökt lax.

-Laga din egen hummus, lägg ett paket färdigkokta kikärter i mixern tillsamman med ett par matskedar sesamfrön, citronsaft och lite iskallt vatten så får du en snabb hummus. Ta med ett paket pitabröd och du har en väldigt enkel mezze-grekisk lunch.

-koka några potatisar och låt dem svalna. Laga en blandning av majonnäs, crème fraiche, senap, citronsaft, salt och peppar och några färska örter t.ex. dill och basilika. Hacka en liten rödlök, rosta några mandlar och skär upp några sockerärtor. Blanda samman allting. Tag med ett paket kokt skinka eller varför inte den italienska parmaskinkan i skivor, det är ju trots allt tillåtet att festa även om det bara är en liten picknik tur och det här serverar du tillsamman med några goda semlor.

-Om du har platts till ett litet stormkök i ryggsäcken så kan du överraska vilket som helst grillsälskap på stranden eller i parken. Du lämnar inget avfall efter dig och är klar till stekning efter ett par minuter. Koka färdigt ris hemma i köket och lägg det i portionspåsar innan du går hemifrån. Ta med färdigstekt kyckling, du väljer om du steker kycklingen själv eller om du köper färdig stekt och skivad i butiken, en påse färdig grönsaks wokblandning från frysdisken i butiken, några cashewnötter, ett ägg och lite sojasås.

Stek först riset på full värme, lägg därefter i grönsakerna och kycklingbitarna och låt det stekas i ytterligare några minuter, rör ner det färska ägget i stekpannan och rör om tills ägget har stelnat, blanda in sojasåsen och nötterna och servera direkt ur stekpannan. Jag lovar att det drar många ögon till sig när du åstadkommit denna ”park-wok” picknik, och du kan stoltsera över det ögonblicket när folk runt omkring dig känner det fantastiska dofter som strålar ut i landskapet, om inte förr så i alla fall då blir avundsjukan ett fullbordat faktum.

-Plätt party, gör en färdig plättsmet och häll den i en termos, det är ett billigt trix. Plättarna kan så toppas med kaviar och crème fraiche, lite riven ost och skinka, några frukter skurna i bitar och en vaniljsås du köpt i butiken, det blir en fulländad middag, huvudrätt och efterrätt, allt i ett.

Fördelen med dessa kol och osfria picknikarna är att du kan luta dig tillbaka och med ett nedlåtande smil kika på dem som balanserar osande, sotiga och halvvarma korvar och köttstycken över den ännu brinnande eld som aldrig verkar formas till glöd, det är någonting teatraliskt och inte minst komiskt över det hela och redan bara det kan ju också räknas som en god dessert.


Bon Appetit


Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen