lördag 27 juli 2024

Picknik- mat utan komplikationer


Man behöver inte sätta upp en eld eller grilla för att ge sig ut på picknik, man kan lika bra laga en liten egen picknik buffé utan några som helst besvär. Jag kan försvara var och ens rätt till att sota sina grillkorvar, det är ändå trots allt en rättighet man har och eldstaden man gör det på är ju ett lagligt redskap, men tänk så mycket besvär du måste göra dig själv innan du kommit till den punkten när du äntligen kan sätta dig ner och grilla din korv. Du skall ha ved, tändstickor, grillspett och inte minst tålamod att kunna vänta tills de blivit en fin glödhärd och så är det ju inte heller tillåtet att sätta upp en eld var som helst under sommarmånaderna när utelivet är som bäst.

Det är närmast omöjligt att långtids steka-grilla någonting över öppen eld i skog och mark. Du kan inte ha en tempererad zon, och det finns inget lock att sätta över som på en gryta eller en kastrull. Det du grillar är allt för nära elden så att korvarna blir svarta på utsidan och kalla på insidan och i det du har klarat av att få en fin stekskorpa på den ena sidan av det du tänkt grilla så har elden möjligen redan slocknat.

Men oroa dig inte, det finns hjälp att fås, här kommer det några strategier för att undgå besväret med att hitta en grillplats på stranden, i parken eller skog och mark.

-Det mest uppenbara alternativet för den allra lataste är att gå i butiken och köpa en ”butikspicknik” och laga sig en enkel kallskuren Wrap. Det viktigaste är ju att vara ute, inte att äta bränd och sotig mat. Du kan till exempel i butiken köpa dig ett paket med någon skivad skinka du tycker om, eller rökt lax i skivor, ett paket med tunnbröd, en burk med skivade rödbetor, lite fetaost och en påse med små spenatblad, lägga lite av varje ingrediens i ett tunnbröd, rulla ihop det hela och vipps så är det färdigt, långt före du ens hunnit tänka på att tända en brasa. Och det bästa av allt är att du behöver inte ens kniv och gaffel, du äter det med händerna.

-En Fransk lunch, köp ett stort lantbröd, skiva det i butiken färdigt, eller köp en fransk baguette, duktigt med vindruvor, ett par goda ostar som till exempel en mogen brie, en gruyère och en paté av något slag, det är också oslagbart i skogen under en friluftsdag, sätt dig på en sten eller en stubbe och njut din franska lunch och njut av stillheten, lugnet och naturens dofter.     

-Har du tid och möjlighet att förbereda lite innan du drar på en picknik ute i det fria så har jag några tips du kan tänka på, tips som inte tar all världens tid. Hårdkoka ett par ägg till var och en, laga en aioli eller tag med en majonnästub och finhacka några örter, dill och persilja som du lägger i en liten plastbox.  När du skall servera det hela skalar du äggen och delar dem i halvor, toppar med aiolin eller majonnäsen, det finhackade örterna och lite salt du förstås tagit med dig. Servera detta tillsamman med ett paket Ritz kex och eventuellt lite rökt lax.

-Laga din egen hummus, lägg ett paket färdigkokta kikärter i mixern tillsamman med ett par matskedar sesamfrön, citronsaft och lite iskallt vatten så får du en snabb hummus. Ta med ett paket pitabröd och du har en väldigt enkel mezze-grekisk lunch.

-koka några potatisar och låt dem svalna. Laga en blandning av majonnäs, crème fraiche, senap, citronsaft, salt och peppar och några färska örter t.ex. dill och basilika. Hacka en liten rödlök, rosta några mandlar och skär upp några sockerärtor. Blanda samman allting. Tag med ett paket kokt skinka eller varför inte den italienska parmaskinkan i skivor, det är ju trots allt tillåtet att festa även om det bara är en liten picknik tur och det här serverar du tillsamman med några goda semlor.

-Om du har platts till ett litet stormkök i ryggsäcken så kan du överraska vilket som helst grillsälskap på stranden eller i parken. Du lämnar inget avfall efter dig och är klar till stekning efter ett par minuter. Koka färdigt ris hemma i köket och lägg det i portionspåsar innan du går hemifrån. Ta med färdigstekt kyckling, du väljer om du steker kycklingen själv eller om du köper färdig stekt och skivad i butiken, en påse färdig grönsaks wokblandning från frysdisken i butiken, några cashewnötter, ett ägg och lite sojasås.

Stek först riset på full värme, lägg därefter i grönsakerna och kycklingbitarna och låt det stekas i ytterligare några minuter, rör ner det färska ägget i stekpannan och rör om tills ägget har stelnat, blanda in sojasåsen och nötterna och servera direkt ur stekpannan. Jag lovar att det drar många ögon till sig när du åstadkommit denna ”park-wok” picknik, och du kan stoltsera över det ögonblicket när folk runt omkring dig känner det fantastiska dofter som strålar ut i landskapet, om inte förr så i alla fall då blir avundsjukan ett fullbordat faktum.

-Plätt party, gör en färdig plättsmet och häll den i en termos, det är ett billigt trix. Plättarna kan så toppas med kaviar och crème fraiche, lite riven ost och skinka, några frukter skurna i bitar och en vaniljsås du köpt i butiken, det blir en fulländad middag, huvudrätt och efterrätt, allt i ett.

Fördelen med dessa kol och osfria picknikarna är att du kan luta dig tillbaka och med ett nedlåtande smil kika på dem som balanserar osande, sotiga och halvvarma korvar och köttstycken över den ännu brinnande eld som aldrig verkar formas till glöd, det är någonting teatraliskt och inte minst komiskt över det hela och redan bara det kan ju också räknas som en god dessert.


Bon Appetit


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge