Dessa frodiga växter är så mycket mera än bara ogräs i havet, de är en värdefull resurs med oanade möjligheter, en resurs som vi i norden på det senaste åren har börjat förstå att värdesätta, om än i mycket liten skala, men ändå, man har i varje fall fått upp ögonen och skapat ett intresse för det här, som nu någon kallat det, ”näringsrika ogräs”
Tång och alger går under samlingsnamnet ”makroalger” och kan delas upp i kategorierna brunalger, grönalger och rödalger. Det finns runt 30 olika makroalger i Norge, där bland annat sockertång, blåstång och fingertång är det mest populära i användning till foder och mat. Vi har även några tångarter i Finland speciellt i södra Finland som ligger ut mot östersjön, men den tången rekommenderas inte per dags datum som föda eftersom östersjön tyvärr är så illa förorenad av både miljögifter och annat avfall.De olika arterna av tång finns särskilt i det områdena där tidvattnet spelar en stor roll, en del av arterna växer på grunt vatten medan många andra arter växer på djupare vatten, men alla har det gemensamt att det är beroende av tidvattnet. Tången kan skördas längs hela den norska kusten och den största förekomsten finns längs kusten av Nord Norge där kallt och näringsrikt vatten ger optimala växt förhållanden.
Visste du om att på 1700-talet och 1800-talet blev stora mängder av den här havsväxten uppsammald och bränt längs den norska kusten och askan blev använd till utvinning av soda till glasproduktion. Vissa år exporterades det upp till 6000 ton aska, vilket motsvarar mer än 100 000 ton färsk tång
Makroalger är en av världens största
outnyttjade förnybara globala resurser. Odling av tång kräver inte varken
färskvatten, användning av landområden eller förorenande gödsling. I tillägg
till mat används makroalger till biogödsel, kosmetik och biobränsle.
Denna havets globala grönsak innehåller kalcium, fosfor, magnesium, järn,
C-vitamin, och en massa andra ämnen som är nödvändiga för en hel del processer i
kroppen. Tång är speciellt rik på jod som också är viktigt för kroppen, dock kan
för stort intag av jod bli hälsoskadligt men det skall också sägas att då skall
man nog äta kopiösa mängder, långt mycket mer än vad japanerna äter årligen om
vi skall ska kunna påvisa för stort intag av jod genom dagligt ätande av tång.
Inom den nordiska och europeiska restaurangvärlden blev tång för första gången känd genom Rene Redzépi och hans världskända restaurang NOMA i Danmark, där förekom tång i alla dess former i alla slags delikata utföranden och man kunde till och med få tång presenterad i en dessert. Är tång en del av den framtida maten? Svaret på den frågan är simpelt enkel, JA, så absolut, och en framtidens mat mycket mera värd en alla dessa insekter som påstås bli framtidens mat, insekterna har inte en chans att konkurrera med dessa havets vilda och näringsrika ogräs.
Insekterna är för vilda entusiaster och folk som bara är ute efter att villa skryta över bedriften att ha ätit en kackerlacka eller en mask. Medan tång appellerar till alla, båda barn som vuxna.
Tång har ätits i över 4000 år i Japan av en befolkning på över 125 miljoner människor, redan bara det vittnar om att det är en resurs att räkna med också i framtiden, en resurs som vi mycket väl kan och borde utnyttja fullt ut. Om japanerna kan det, så varför skulle inte också vi kunna det?
Bon Appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar