fredag 26 juli 2024

Tång - Havets näringsrika ogräs!

Japanerna har ätit tång i över 4000 år och där äter man minst 4 kilogram tång per person och år medan vi i Norden äter omkring 50 gram, och det bland annat i Nori-bladen som ingår runt sushin. Vi i Europa och Norden har just så vitt fått upp ögonen för den här råvaran som hos Japanerna är en självklarhet och ingår i den dagliga kosten. Vi vet också att den japanska befolkningen har en medelålder som är bland det högsta i världen, om det då har något samband med tång eller inte, skall vi låta vara osagt men vi har de faktum en hel del att lära oss av den japanska befolkningens överväldigande intresse för tång.

Dessa frodiga växter är så mycket mera än bara ogräs i havet, de är en värdefull resurs med oanade möjligheter, en resurs som vi i norden på det senaste åren har börjat förstå att värdesätta, om än i mycket liten skala, men ändå, man har i varje fall fått upp ögonen och skapat ett intresse för det här, som nu någon kallat det, ”näringsrika ogräs” 

Tång och alger går under samlingsnamnet ”makroalger” och kan delas upp i kategorierna brunalger, grönalger och rödalger. Det finns runt 30 olika makroalger i Norge, där bland annat sockertång, blåstång och fingertång är det mest populära i användning till foder och mat. Vi har även några tångarter i Finland speciellt i södra Finland som ligger ut mot östersjön, men den tången rekommenderas inte per dags datum som föda eftersom östersjön tyvärr är så illa förorenad av både miljögifter och annat avfall. 

De olika arterna av tång finns särskilt i det områdena där tidvattnet spelar en stor roll, en del av arterna växer på grunt vatten medan många andra arter växer på djupare vatten, men alla har det gemensamt att det är beroende av tidvattnet. Tången kan skördas längs hela den norska kusten och den största förekomsten finns längs kusten av Nord Norge där kallt och näringsrikt vatten ger optimala växt förhållanden.

Visste du om att på 1700-talet och 1800-talet blev stora mängder av den här havsväxten uppsammald och bränt längs den norska kusten och askan blev använd till utvinning av soda till glasproduktion. Vissa år exporterades det upp till 6000 ton aska, vilket motsvarar mer än 100 000 ton färsk tång 

Makroalger är en av världens största outnyttjade förnybara globala resurser. Odling av tång kräver inte varken färskvatten, användning av landområden eller förorenande gödsling. I tillägg till mat används makroalger till biogödsel, kosmetik och biobränsle.

Denna havets globala grönsak innehåller kalcium, fosfor, magnesium, järn, C-vitamin, och en massa andra ämnen som är nödvändiga för en hel del processer i kroppen. Tång är speciellt rik på jod som också är viktigt för kroppen, dock kan för stort intag av jod bli hälsoskadligt men det skall också sägas att då skall man nog äta kopiösa mängder, långt mycket mer än vad japanerna äter årligen om vi skall ska kunna påvisa för stort intag av jod genom dagligt ätande av tång.

Den totala tångproduktionen i världen var 36 miljoner ton i 2020, det inkluderade både vildskördad och odlad tång. År 2023 var den Norska produktionen av odlad tång runt 600 ton, men man har inom den här industrin en ambition om att kunna öka produktionen i Norge till 30 000 ton innan år 2030.

Inom den nordiska och europeiska restaurangvärlden blev tång för första gången känd genom Rene Redzépi och hans världskända restaurang NOMA i Danmark, där förekom tång i alla dess former i alla slags delikata utföranden och man kunde till och med få tång presenterad i en dessert. Är tång en del av den framtida maten? Svaret på den frågan är simpelt enkel, JA, så absolut, och en framtidens mat mycket mera värd en alla dessa insekter som påstås bli framtidens mat, insekterna har inte en chans att konkurrera med dessa havets vilda och näringsrika ogräs. 

Insekterna är för vilda entusiaster och folk som bara är ute efter att villa skryta över bedriften att ha ätit en kackerlacka eller en mask. Medan tång appellerar till alla, båda barn som vuxna.

Tång har ätits i över 4000 år i Japan av en befolkning på över 125 miljoner människor, redan bara det vittnar om att det är en resurs att räkna med också i framtiden, en resurs som vi mycket väl kan och borde utnyttja fullt ut. Om japanerna kan det, så varför skulle inte också vi kunna det?

Bon Appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge