"Här under tak växer det sallad i minst tio våningar"!
De behöver inte tvättas eller sköljas och håller sig dubbelt längre än vanlig
sallad och kan dessutom odlas utan att använda vare sig jord eller pesticider.
Här växer morgondagens lantbruk fram i en byggnad utanför Moss i Norge.
Det är mycket som överraskar en när man gör ett besök till detta företagsanlägg,
men det som ändå överraskar en mest är den förbudsskylt som står i
personalrestaurangen till företaget Onna Greens.
-No bananas?
Produktchefen Birgitte Western förklarar varför samtidigt som vi sätter
kurs mot säkerhetsslussen, ”Bananflugor, du förstår när man odlar i ett
slutet system, kan man inte slarva med någonting och man måste vara mer än
noggrann med att hålla resten av världen utanför”.
-För mig är det någonting meditativt med luftduschen, det är en minut där du är
helt ensam med dina egna tankar, säger Western.
Birgitte Western växte upp vid en jordgubbsgård, men på hennes nuvarande
arbetsplats är det lite som påminner om traditionellt lantbruk. I stället för
jord, solljus och traktorer är det hundratals av hyllor och LED-lampor staplade
tätt i tätt över tio våningar. Surrandet av bin och fågelkvitter ersätts med ett
djupt grumlande från ventilationsanlägget. Allt som sker under detta höga tak
är designat och finjusterat för ett enda mål: att odla fram den perfekta
salladen, om och om igen, året runt!
-Att äta grönare och hälsosammare borde inte vara en börda eller någonting som
pressas på dig därför att det är i linje med FN:s klimat-
och hållbarhetsmål. Här på Onni Greens önskar vi kunna laga en produkt som inte
skall upplevas som en kompromiss men som någonting konsumenterna faktiskt
önskar sig, säger Birgitte.
Idén bakom Onna startade när styrelseordförande och grundaren av Onna, Are
Huseren var på en affärsresa till Japan i 2016 och såg med egna ögon ett
vertikalt produktionsanlägg utställt på en tågstation i Tokyo. Vertikala gårdar
är redan gott etablerade i utlandet, men än så länge är Onna Greens det enda
anlägget som har produktion i industriell skala i Norge.
Norges miljö- och biovetenskapliga universitet (NMBU) öppnade i februari 2019 ett nationellt center för urbant lantbruk ledet av professor Trine Hvoslef-Eide. Hon har följt noggrant med på Onnas framväxt.
-Vertikala lantbruk är en teknologi som kräver många olika kompetenser för att det skall lyckas. Det kräver både experter i teknologi och automatisering och odling av plantor i näringslösningar säger professor Hvoslef-Eide.
I en värld med ökande befolkningsväxt och globalisering kan ”inomhus-lantbruk” ha flera fördelar, menar professorn. Det blir stadigt fler och fler av oss, men vi kan inte öka mängden odlad mark utan att påverka biologiskt mångfald. Men byggnader som redan existerar kan lätt konverteras till en vertikal gård.
-Vill grönsakerna odlade i vertikala gårdar ha samma näringsinnehåll som grönsaker odlade på friland? Det har forskats på detta hos NMBU och man har kunnat påvisa att näringen som plantorna behöver kan tillsättas genom vatten och att innehållet av vitaminhalten i hydroponiska odlingar är något högre än på friland, men samtidigt påpekar man också att när man odlar utan jord avlägsnar man också en del mikroorganismer som borde vara med i själva räknestycket om man talar om näringsinnehåll och hälsomässiga vinster.
Kortrest, mindre matsvinn och ett riktigt miljöräkenskap är alla viktiga delar i en marknadsföring för odlingar av det här slaget. En annan stor fördel vertikala gårdar har jämfört med frilandsodlingar och växthus är motståndskraften mot yttre påverkningar som extrema väderleksförhållanden, stormar och krig. Det är mycket ostabilitet i världen just nu. Att vi kan hålla på med opåverkad matproduktion här inne på Onna Green varje dag året runt är ett mycket viktigt argument för att utveckla den här teknologin vidare säger chefen Kristina Löfman.
”Många pratar om vertikala gårdar som om teknologin skall rädda världen, men så er det nog inte. Det finns inte en nyckel till framtidens livsmedelssystem. För att säkra mångfald och tillpassningsduktighet behövs det ett antal olika tillnärmningar. Vertikala gårdar är bara en av dem”.
Källhänvisningar:
Bon appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar