torsdag 22 augusti 2024

Livsmedelsplantor i karantän…


"Här under tak växer det sallad i minst tio våningar"!

De behöver inte tvättas eller sköljas och håller sig dubbelt längre än vanlig sallad och kan dessutom odlas utan att använda vare sig jord eller pesticider. Här växer morgondagens lantbruk fram i en byggnad utanför Moss i Norge.

Det är mycket som överraskar en när man gör ett besök till detta företagsanlägg, men det som ändå överraskar en mest är den förbudsskylt som står i personalrestaurangen till företaget Onna Greens.
-No bananas?

Produktchefen Birgitte Western förklarar varför samtidigt som vi sätter kurs mot säkerhetsslussen, ”Bananflugor, du förstår när man odlar i ett slutet system, kan man inte slarva med någonting och man måste vara mer än noggrann med att hålla resten av världen utanför”.

Genom tre sammanhängande rum skal arbetsuniformerna på, dvs, skyddskläder, krocks, hårnät, munskydd och plasthandskar. Det sista steget innan man kommer in i produktionshallen är igenom en luftdusch, en sluss som förhindrar oönskade dammpartiklar och andra partiklar från att bli med in.

-För mig är det någonting meditativt med luftduschen, det är en minut där du är helt ensam med dina egna tankar, säger Western.

Birgitte Western växte upp vid en jordgubbsgård, men på hennes nuvarande arbetsplats är det lite som påminner om traditionellt lantbruk. I stället för jord, solljus och traktorer är det hundratals av hyllor och LED-lampor staplade tätt i tätt över tio våningar. Surrandet av bin och fågelkvitter ersätts med ett djupt grumlande från ventilationsanlägget. Allt som sker under detta höga tak är designat och finjusterat för ett enda mål: att odla fram den perfekta salladen, om och om igen, året runt!

-Att äta grönare och hälsosammare borde inte vara en börda eller någonting som pressas på dig därför att det är i linje med FN:s
klimat- och hållbarhetsmål. Här på Onni Greens önskar vi kunna laga en produkt som inte skall upplevas som en kompromiss men som någonting konsumenterna faktiskt önskar sig, säger Birgitte.

Idén bakom Onna startade när styrelseordförande och grundaren av Onna, Are Huseren var på en affärsresa till Japan i 2016 och såg med egna ögon ett vertikalt produktionsanlägg utställt på en tågstation i Tokyo. Vertikala gårdar är redan gott etablerade i utlandet, men än så länge är Onna Greens det enda anlägget som har produktion i industriell skala i Norge.

-Teknologin där salladen odlas hydroponiskt ger mening i våra nordiska länder, vi är präglade av korta växtsäsonger med ett oförutsägbart klimat och riklig tillgång på förnybar energi. Eftersom vi odlar på höjden har vertikala gårdar ett mindre ekologiskt fotavtryck än traditionellt lantbruk och i täta urbana områden kan du sätta upp ett anlägg och leverera varorna rätt ut till kunderna utan några som helst mellanhänder framhäver driftschefen för Onni Greens.

Norges miljö- och biovetenskapliga universitet (NMBU) öppnade i februari 2019 ett nationellt center för urbant lantbruk ledet av professor Trine Hvoslef-Eide. Hon har följt noggrant med på Onnas framväxt.

-Vertikala lantbruk är en teknologi som kräver många olika kompetenser för att det skall lyckas. Det kräver både experter i teknologi och automatisering och odling av plantor i näringslösningar säger professor Hvoslef-Eide.

I en värld med ökande befolkningsväxt och globalisering kan ”inomhus-lantbruk” ha flera fördelar, menar professorn. Det blir stadigt fler och fler av oss, men vi kan inte öka mängden odlad mark utan att påverka biologiskt mångfald. Men byggnader som redan existerar kan lätt konverteras till en vertikal gård.

-Vill grönsakerna odlade i vertikala gårdar ha samma näringsinnehåll som grönsaker odlade på friland? Det har forskats på detta hos NMBU och man har kunnat påvisa att näringen som plantorna behöver kan tillsättas genom vatten och att innehållet av vitaminhalten i hydroponiska odlingar är något högre än på friland, men samtidigt påpekar man också att när man odlar utan jord avlägsnar man också en del mikroorganismer som borde vara med i själva räknestycket om man talar om näringsinnehåll och hälsomässiga vinster.

Den stora fördelen med att odla i vertikala hydroponiska gårdar, där plantorna är isolerade och i en skyddad miljö är att inga bekämpningsmedel är nödvändiga och plantorna behöver inte sköljas innan det packas och levereras till konsumenten, det ger salladen en längre hållbarhet. När du tvättar eller sköljer en skör produkt som till exempel sallad blir cellstrukturen och därför också hållbarheten negativt påverkad och mycket sallad blir kastad i hela Norden för att den ruttnar antingen i butiken eller hemma i det egna kylskåpet och detta matsvinn kan man bidra till att reducera betydligt med den här typen av odlingar.

Kortrest, mindre matsvinn och ett riktigt miljöräkenskap är alla viktiga delar i en marknadsföring för odlingar av det här slaget. En annan stor fördel vertikala gårdar har jämfört med frilandsodlingar och växthus är motståndskraften mot yttre påverkningar som extrema väderleksförhållanden, stormar och krig. Det är mycket ostabilitet i världen just nu. Att vi kan hålla på med opåverkad matproduktion här inne på Onna Green varje dag året runt är ett mycket viktigt argument för att utveckla den här teknologin vidare säger chefen Kristina Löfman.

”Många pratar om vertikala gårdar som om teknologin skall rädda världen, men så er det nog inte. Det finns inte en nyckel till framtidens livsmedelssystem. För att säkra mångfald och tillpassningsduktighet behövs det ett antal olika tillnärmningar. Vertikala gårdar är bara en av dem”.

Källhänvisningar:

Mat från Norge:
Axel Munthe-Kaas Hærland

Bon appetit!

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen