Ingrid Espelid Hovig stod bakom mer än 300 sändningar av ”Fjernsynskjøkkenet” (TV-köket) på NRK och skrev eller bidrog till över 50 norska kokböcker. ”Den
rutete kokeboken” är såld i mer än 250 000 exemplar i Norge, det når inte
helt upp till de 1,3 miljoner sålda exemplar av originalet, ”Den rutiga
kokboken” som kom ut i Sverige ett par år tidigare (1980). Lika fullt har också
den norska versionen blivit en slags bibel. Själv skaffade jag mig boken för 21
år sedan när vi flyttade till Norge och vi har alltjämt glädje av den.
Hur blev Ingrid ”Hela Norges Ingrid”? Här handlar det lite om
mediahistoria. Då Ingrid som”
Hushållerskan” på det Norska
upplysningskontoret för fisk deltog i provsändningar med NRK på Marienlyst i
Oslo 1956 var det enligt NRK (Norsk rikskringkasting, vanligtvis förkortat till
NRK, är Norges public service-radio och -television. NRK:s sändningar
finansieras av statliga anslag och avgifter för TV-licens) endast omkring 100
hem som hade tv. När så det ordinära tv-sändningarna startade var tv synonymt
med NRK, det var det alla såg på.
Det handlar också om att Ingrid var så vanlig, hon lagade vanlig mat och gav
ingående förklaringar på ett enkelt och förståeligt sätt om hur allt skulle lagas,
hon helt enkelt förmedlade konsten att koka riktig mat på ett formidabelt sätt så
att alla kunde förstå.
Men Ingrid tog emot när Kungen utnämnde henne till Riddare av 1: sta klass av St. Olavsorden i 1994. Hon delade på äran: ”Det är en hushållerska jag är” och med det menade hon att det skulle vara en hyllning till alla hushållerskor i landet, och hon menade också att: ”Genom tv-köket har jag haft den stora lyckan och glädjen få ha så många elever på en och samma gång”.
Redan innan nyheten om Ingrids bortgång kom strävade jag över en paradox: Aldrig har det varit så mycket prat om mat och matlagning, tv kanaler är fulla av matlagningsprogram, det ges ut en oändlig mängd med kokböcker och varje dagligvaruhandel med respekt för sig själv har anställt en kock eller ger ut recept och råd om vardags- och festmat.
Tv programmen av idag har betydligt större underhållningsvärde än informationsvärde. Du blir knappast bättre på matlagning av att sitta och se på när arga mästerkockar ryter till i rutan för att någon gör ett fel eller när B-kändisar på köket i en tv sändning gör bort sig.
Vi har tyvärr blivit analfabeter när det gäller mat. Kunskapen om mat och matvaror, om säsongsvariationer och vad man kan använda olika delar av djur eller fisk till är totalt frånvarande.Det visar sig bland annat i att en genomsnittlig nordisk familj varierar sitt kosthåll mellan 10 olika rätter under ett år. Tio rätter på 365 dagar. Då är det en god grund till att förstå att folk flest tycker maten är tråkig och då är det inte heller så konstigt folk också tycker att maten är för dyr. Middagen fyller man knappast med någon annan känsla än att man är mätt. Då Ingrid gick av med pension försvann tv-köket i Norge.
Konsumentupplysningen blev omhändertagen av mera kritiska program som tog upp andra aspekter än matens och måltidens betydelse för individen. Kunskapen om mat och matproduktion den försvann som över en natt och den konsumentupplysningen återser man inte i några som helst tv program varken i Norge eller andra nordiska land, det borde man få se. Vi vet att i alla det nordiska ländernas ramar för rikskanalerna står det att kanalerna skall förmedla kulturarvet och vara en källa till insikt, reflektion, upplevelser och kunskap samt bidra till utbildning och lärande.
Även om jag bara är en finlandssvensk bosatt i Norge så är det enligt min åsikt så att Ingrid Espelig Hovig var en lika viktig person som Tore Wretman var för Sverige på sin tid, hon var en av de allra största i NRK:s historia. Hon var älskad av alla, hon samlade folket, lärde oss, gladde oss och inspirerade oss. Ingen har betytt mer för norska mattraditioner än hon. Jag hade den stora glädjen av att få träffa henne ett antal gånger under min tid på den Finska ambassaden i Oslo. Norge och NRK förvaltar ett arv och Ingrid gav norrmännen receptet, frågan är bara vad tänker rikskanalen NRK göra med det arvet?
Mat fra Norge 2018
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar