torsdag 24 oktober 2024

UT PÅ TUR - ALDRIG SUR!

Naturen och skogen, världens bästa kök och matsal!

Om det första du tänker på är myggor, flugor, Knott, myror, huggorm och varg som stickord till skog och natur ja då är inte den här artikeln något för dig. Om tankarna däremot går i riktningen av stillhet, fred och ro, frisk luft och nätter under stjärnhimlen så kan du bli med på denna välsmakande tur.

Hur låter det med 48 timmar i ren och vild natur där skogen är ditt kök, omgivningen är din matsal och stjärnhimlen är ditt bländande landskap. Två dygn i stillhet där du kan samla alla dina tankar utan störande telefoner, barnskrik och bakgrundsbrus från en aldrig sovande stad.

Skogsområden är det inte svårt att hitta i Finland, om det är någonting vi har tillräckligt mycket av i vårt land så är det just skog. För att njuta av skogen behöver man inte investera i dyr utrustning eller använda lång tid på att planlägga, det är bara att bestämma sig för att man vill ut och helt enkelt starta med att sätta det ena benet före det andra.

Den första dagen blir det rätt och slätt ett matpaket till frukost, kalla pannkakor med frukt och en kåsa med kaffe. Det är då märkligt hur gott maten smakar här ute i skogen bara efter en timmes tur. God mat smakar ännu bättre ute i det fria och lite kan man förbereda där hemma, koka kaffe på termos, laga den första dagens frukostpannkakor och skära frukten och lägga allt i en box med i ryggsäcken. Har du en bålkaffepanna så är den en given följeslagare med på turen och en stekpanna är inte heller fel, är du en riktig turälskare så tar du givetvis med ett kastspö, för lite egen fiskelycka kan man väl också få räkna med.

Det är eftermiddag när vi anländer till platsen där vi skall tillbringa kvällen och natten, en liten insjö och vattnet är fullt av gräs och liljor och det första man tänker på är att prova fiskelyckan. Lunchen blir enkel, en påse frystorkad proviant från Real tur-mat, och ack ja, jag vet att det kan tyckas som en paradox att jag av alla, professionell kock, tillåter mig en frystorkad proviantpåse, men det faktum så är det faktiskt ett nog så gott alternativ om och när fiskelyckan inte är den bästa. Vi drar lott om vem som skall få fiskrätten och vem som skall få lammgrytan. Den frystorkade måltiden återupplivas med en halv liter kokande vatten. Det smakar faktiskt gott och näringsinnehållet är överbevisande. Disken är också enkel, eftersom påsen kan brännas på bålet.

Vi hittar en godkänd plats för att tända ett bål och torr ved är det inte svårt att hitta, det finns en massa torra grenar och kvistar runt omkring i både blåbärsriset och ljungen så det är bara att ta för sig. Planen vår är att laga middagen över öppen eld och såklart hoppas vi på att den vilda fisken ska bita på kroken, men vi har självklart med oss en backup ifall inte fisken biter på kroken.

Bålet står i centrum för allt friluftsliv, eller det brukade vara det, idag är det stränga regler för att tända ett bål i naturen, och det med all rätt, men sätter du dig in i reglerna så är det inga andra hinder i vägen. Elden höll våra förfäder varma och höll alla vilda djur, varg björn, järv och lo på avstånd, elden lyste upp i mörkret och gav hopp om varm mat.  I dag är det mest av allt för njutningens och samvarons skull man tänder ett bål när vi nutidsmänniskor har löst alla det andra utfordringarna på annat sätt, men att laga mat på bål är ändå fortsättningsvis en höjdpunkt.

Strax innan solen gömmer sig bakom det stora furorna fångar vi två vackra bäcköringar, den tredje är så liten att den får friheten tillbaka. Fisken får salt och peppar, några citronskivor och olivolja i buken. Så placerar vi fisken över den varma glöden, fisk skall inte ha många minuter innan den är klar. Det luktar gott och spraket från ett bål är ett ljud som hör hemma i skogen.

Fisken är klar när köttet lossnar från benen. Vi testar försiktigt med en gaffel och blir snabbt överens om att fisken skall utan krusiduller ätas med fingrarna och en gaffel. Det är faktiskt det bästa sättet att njuta en färsk fisk på, givetvis en liten nypa salt och en kopp god äppelsaft, det är mat man aldrig vill glömma.

Nästa dag lagar vi morgonkaffet i en presskanna och i koppen har jag lagt några tunna skivor av torkat renkött, en klassiker jag fått lära mig av några Samer. Kaffet i sig blir inte bättre av att det ligger några skivor renkött i koppen men köttet blir fantastiskt gott bara efter några minuter i koppen och det ger en god start på dagen, så finns det ju mera kaffe i presskannan om man har lust på bara kaffe.

Jag använder en liten stekpanna som alltid blir med på alla våra turer, en gammal hederlig gjutjärnspanna, lite tung men perfekt till ordentlig frukost. Små korvar, ägg, små tomater, och några champinjoner. Brödet jag har med mig är ett stenugnsbakat fullkornsbröd och några dagar gammalt, ideellt att rosta med lite olivolja i stekpanna över glöden.

Lök har jag alltid med mig på turen. Antingen du blancherar, steker eller kokar den så tillför den djuphet och umami smak i rätten du lagar. Fisk äter vi bara om vi har haft lyckan av att ha fångat den på plats och vi har aldrig med oss någon form av fjäderfän på våra turer. Hållbarhet och kökshygien kan man inte kompromissa med.

Rött kött, torkat, rökt eller saltat det är helt ok, bär vi med oss en bit färskt kött till den första kvällen så ser vi till att den är vacuumpackad och om den skall klara sig genom flera timmar i sommarvärmen packar vi den gott in tillsamman med ett kylelement eller ännu enklare tillsamman med en påse frysta ärter. En köttbit som är förberedd och gjord färdig i "sous vide" är rena lyckan vid ett skogsbål, köttet är värmebehandlat just så exakt som man vill ha det och då behöver det bara några få minuter på glöden i stekpannan tillsamman med en timjankvist, en hel del smör och några vitlöksklyftor för att få den där goda stekskorpan och smaken.

Gör det enkelt då du skall på en tur. Välj endast två till tre ingredienser och laga ett litet ”kökskitt” med salt och peppar, en god olivolja, en skarp kniv och en skärbräda. Du behöver inte många typer av redskap, välj gärna en kastrull och en stekpanna i rostfritt stål. Teflon och andra non-stick varianter behöver du inte. Se till att det finns ett handtag med så att du kan hantera varma grytor eller köp en bål handske. Om du är med bil eller båt så kan det vara fint att ha med sig en transportabel grill, inte en sådan där engångsgrill – den kan du bara glömma för det är en sådan där slit och släng grej som inte hör hemma i ett ut på tur kök.

En järngryta, en så kallad ”dutch oven” är det bästa ut på tur kök som finns, märk väl, om du är på tur med bil eller båt. En sådan gryta är inte precis någon lättviktare men dess egenskaper är oslagbara. Man kan baka bröd i den, steka en biff eller en fisk, soppor och grytor är den också en världsmäster på och du kan vända på locket och använda det som en stekpanna att steka ägg eller pannkakor i. En ”dutch oven” skall ha ett lock med höga kanter därför att det skall vara möjligt att lägga glöd också uppå locket för att ge maten övre värme.

Kommer du till att bli uttråkad på en tur i skogen, jag tror inte det. Som matvrak går det som regel mycket tid till att tänka på, förbereda, tillreda och äta mat och antingen du befinner dig under presenningen och hör hur regnet trummar eller sitter vid bålet och ser solen gå ner så är oansett måltiden hela turens höjdpunkt. Bordsskick gäller inte här, du kan äta med fingrarna, smacka och prata med mat i munnen, det är urmänniskan i dig du försöker att hitta. Vardagen med alla regler, bordsskick och rutiner kommer tids nog tillbaka. När du har ätit färdigt kan du lägga dig i blåbärsriset eller ljungen, kika upp mot himlen och tänka över hur lyckligt lottad du är.


Starta med en dagstur, det viktigaste är att du kommer dig ut i naturen och att du äter en måltid i lugn och ro. UT PÅ TUR – ALDRIG SUR. God tur!

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge