onsdag 23 oktober 2024

Vi måste bli som vinexperter!

Tänk dig en vinexpert som andäktigt öppnar ett årgångsvin, luktar på korken (som för övrigt inte luktar annat än kork) luktar i flaskan, häller försiktigt över i ett vinglas, rör glaset, analyserar färgen, lukten och smaken. Vinexperter påstår att det kan smaka vilken slags jordmån druvorna har vuxit i. De kan lukta skillnaden på druvor som har vuxit i 2014 och de som har vuxit år 2015 och de känner igen smaken av det ekfat vinet har mognat i.

Tänk dig så en person i en stor livsmedelsaffär där hen går från hylla till hylla för att hitta rätt middag, kontrollerar priset, trycker lite på plastemballaget utanpå tomaterna och ett paket med griskotletter och hur hen skall betala i kassan.

Medan vinet genomgår en kontroll av smak, fyllnad, jordmån och lagring så är det sällan att resten av vår mat genomgår en liknande kontroll. När pratade du sist om vilken slags jordmån tomaterna hade vuxit i och när brydde du dig sist om hur kotletterna dina hade det när det ännu hade ett liv som en levande gris, eller hur hönan hade det som lade ägget du köpte i butiken?

Vinexperter är villig att kasta fram flera hundra euro för en flaska vin. Kotlettköparen ser mest av allt på prislappen. Det ironiska är att tomat- och kotlettköparen och vinexperten är exakt samma person. Hen har bara lärt sig att smaka på vin och bryr sig om hur vinet är producerat, medan kotletten och tomaterna inte genomgår den samma kritiska systematisering, det borde det göra.

I och med den gröna omställningen önskar vi oss ett samhälle med ett lägre fysiskt förbruk. Men det kan helt uppenbart vara ett samhälle där det fortsättningsvis finns värdeskapande, där folk har tillräckligt med pengar. Vad skall man då använda pengarna till? Först och främst bör man få mera fritid och dela på arbetsmängden sin på flera människor, men detta passar kanske inte alla. Därför kan man också använda pengarna på att njuta det goda livet mera än vad man gör det idag, använda pengarna på ickemateriell lyx, på kultur och upplevelser och på vin och mat.

Vinexperterna har förstått detta, den flaskan vin hen sätter flera hundra euro på att köpa sysselsätter flera människor och är bättre producerad i förhållande till ekologi och landskap än den vardagliga och vanliga flaskan på alko. Hantverk kostar därför att det är mer arbetsintensivt. Miljövänlig produktion kostar ofta mer därför att det tar mer hänsyn och därmed har större kostnader i produktion. Djurvälfärd kostar därför att djuren skall ha mera plats, leva längre och äta mera naturligt.

Om vi målinriktat styr mot att öka standarden på våra matprodukter och öka djurvälfärden till en ännu bättre nivå så vill det medföra två ting: högre priser och bättre produkter. Högre priser är inte ett mål i sig själv, men bättre djurvälfärd är det, sundare och mera naturliga produkter är det, flera lokalproducerade hantverksprodukter är det. Finländska bönder bör gå från att vara råvaruproducenter till det stora livsmedelskedjorna till att i högre grad bli leverantörer av produkter baserat på lokala råvaror, från mjölkproducent med största möjliga kvantitet och rimligaste möjlig mjölk som mål till delaktig ost, smör och råvaruproducent med fokus på lokala förutsättningar, specialiteter och kvalitet.

Vi måste bli ”vinexperter” på flera områden, smaka lite mer. Tänka lite mera på varifrån råvaran kommer och betala lite mera för djurvälfärd, ekologi och hantverk. Vi får inte bara ett rikare och bättre liv av detta, det är också grunden för hur vår samhällsekonomi kan fortsätta att växa utan att vi behöver öka vårt fysiska förbruk för att hålla liv i den ekonomiska växten. Vi kan gå från det snabba och stressade till det mera sundare, hälsosammare, hållbarare och varierade, från ett liv som handlar om att konsumera snabbare för att hålla vid liv en konstgjord växthegemoni till ett liv som handlar om att konsumera klokare för att skapa den äkta ”gröna växt” och omställning. En samhällsekonomi som samtidigt gör nedskärningar i utsläpp och skapar ett samhälle i ekologisk balans är ingenting vi behöver vara rädda för.

En samhällsekonomi utan hänsyn till naturens egen bärkraft bör förkastas. Smakar vi lite mera så kan vi få tusenfalt igen. Dyrare och bättre mat förutsätter också en jämnare fördelning av alla förmånerna vi har i samhället. Fördelningspolitik genomförs inte bäst genom att säkra en rimlig och dålig mat baserad på utarmning av naturen och dålig djurvälfärd, det kan bara göras genom av att alla säkras en intäkt man kan leva med och det styrs bäst igenom ett skattesystem och en fördelningspolitik.

Detta kan låta som ett vist partis partiprogram och att jag är en anhängare av det partiet men faktum är att jag inte är anhängare av något parti och kommer heller aldrig att bli det, men däremot en stor anhängare av natur- och miljömedvetenhet och speciellt och i synnerhet en anhängare av hantverk, goda råvaror med kvalitet och en älskare av vin och mat.

Vi behöver lära oss av dessa vinexperter, lära oss att smaka och betala lite mera, förbruka lite annorlunda och tänka lite längre än vad näsan är lång.


Bon appetit!

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge