Det var under den så kallade ”Pomorhandeln”, handelsförbindelser mellan pomorerna i nordvästra Ryssland och kustbefolkningen i Nordnorge, från Vardø i öster till Bodø i väster som Pomorhandeln bedrevs från 1740 fram till ryska revolutionen 1917 och man i Norge blev känd med dessa exklusiva ”ryska ärter”.
Ursprungligen idkades byteshandel mellan Nordkalottfolken. Spannmåls-produkter från Ryssland byttes mot i första hand fisk från Nordnorge. Efter hand utvecklades handeln till handel med varor med pengar. Rubler användes som betalningsmedel på flera håll i Nordnorge. Pomorhandeln försiggick genom att ryska pomorer från trakterna av Vita havet och Kolahalvön seglade till nordnorska fjordbygder och handelsplatser. Pomorerna var duktiga sjöfarare. Förutom handels-trafiken västerut etablerade de en handelsväg österut, bortom Uralbergen till norra Sibirien.
I dag är det en liten familjebedrift i Kragerö som producerar ryska ärter på helt vanliga norska ärter och produkten finns i många livsmedelsbutikers sortiment.
Traditionellt användes det ryska ärterna till vilt men det passar även utmärkt till den norska lutfisken, en stekt biff, lammkött, kalvkött, lax och kokt torsk. I lång tid var det endast det övre samhällsskiktet som använde dessa ryska ärter eftersom det var och delvis ännu är ganska så kostbara. Det höga priset kan förklaras med att det går åt ca 25 kilogram färska och gröna ärter för att laga 5 kilogram ryska ärter och det är en arbetsam process. Trösten är att det sväller 1½ gång sin storlek när det läggs i blöt.
I den norska kokboksförfattaren Henrietta Schönberg Erkens kokbok från 1914 finns ett recept på Stuvade ryska ärter.
1 liter kallt vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
60 g smör
1 msk finskuren persilja
Källhänvisning:
Mat fra Norge/ Per A. Borglund
Bon appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar