Astrid Lindgrens (1907 – 2002) underbara och dubbelbottnade berättelser om Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn, mästerdetektiven Blomqvist, Nils Karlsson-Pyssling, Emil i Lönneberga, Saltkråkan och alla det andra barnböckerna känner numera väl varenda finländare till. Det man möjligen inte vet är att flertalet av hennes böcker blivit översatta till 53 språk däribland även det afrikanska språket Swahili och Kinesiska Mandarin. Hon är med all rätt älskad över hela världen.
Den som inte ännu läst hennes skildring av föräldrarna, ”Samuel August i Sevedstorp och Hanna i Hult”, har något att se fram emot och vi som redan läst den gör det om och om igen. Där finns också en liten fin sak om mat – vilket förresten inte alls var ovanligt i Astrids böcker.
”MAT SKA
MAN TALA MED BARN OM, DET TYCKER DOM OM” sa hon en gång själv.
Hon påminner oss läsare om det första hon varit med om och som satte sig som ett
lent och gott minne hos henne – Barndomens kalas.
”Ett par timmar tog det oss att komma dit, och när vi var framme, stod mormor som vanligt på sin farstutrappa och tog emot. ’ Alle mie barn och alle mie barnbarn’, sa hon och grät av rörelse.
Det åts mycket på kalas i Småland. I vardagslag var kosten enkel, men när det var kalas, så var det kalas! Kaffe med vetebröd och kakor serverades så fort man kom vid 11-tiden, sen tog det ungefär en timme, så var det middag som började med stort smörgåsbord. Mer behövde i varje fall ingen unge för att bli proppmätt, sen rymde vi ut och återgick till lekarna. Men vi upphörde aldrig att förvånas över det stora, som såvitt vi förstod inte gjorde någonting annat än åt från det de kom till dess de for.”
I boken om Emil i Lönneberga bland ”nya hyss av Emil i Lönneberga” från 1966 finns det en hel del skrivet också om mat. ”Nu hade alla bråttom i Katthult, för där gjorde de minsann jul ordentligt, först var det den stora julbyken. Så slaktades stora julgrisen, och sedan fick man knappt plats själv i köket, sa Lina, för alla paltar och fläskkorvar och grynkorvar och hackekorvar och potatiskorvar och bräckkorvar som trängdes där med skinkor och sylta och revbensspjäll och jag vet inte allt.Enbärsdricka hörde också till, när det var jul. Och så bakades det bröd så att man kunde hisna, limpor och sirapsbröd och fint rågbröd och saffransbröd och vanligt vetebröd och pepparkakor och en särskild sort små goda kringlor och maränger och klenäter och smörbakelser, ja, man kan inte räkna upp allt. Och så ljus förstås, det skulle man också ha. Emils mamma och Lina höll på nästan en hel natt och stöpte ljus, stora ljus och små ljus och grenljus, för nu skulle här minsann bli jul.
Alfred och Emil spände Lukas för timmerkälken och for till skogen efter julgran, och Emils pappa gick ner till logen och rotade fram ett par havrekärvar som han hade sparat åt sparvarna, ’det är ett enda stort vansinne, men sparvarna ska ju också leva när det är jul’ sa han.
Det fanns fler att tänka på, fler som också måste få leva när det var jul. Alla hjonen i fattigstugan! Fattigstugan var någonting som fanns förr i tiden, full med fattiga utslitna gamla människor som bor där tillsamman i enda röra. Och det gick väl an om inte den Kommandoran var en sådan mara. Kommandoran satt hela dagen uppe på sitt vindsrum med tänt grenljus på bordet och åt korv och palt och skinka och saffranskusar så att hon kunde spricka, men nere i fattigstugan satt de andra runt väggarna och grät och hade bara lite salt sill att äta, fast det var jul.
Emil sa ingenting, men till sist slog han näven i vedskrubben och sa: ’Jag vet en som ska ställa till kalas!’ Och KALAS skulle det bli så att det brakade om det, för nu skulle vart levandes hjon i Lönneberga fattigstuga till Katthult och det tvärt!”Att Emil fixade den saken det är solklart och det utan att ens ljuga. Han använde bara sin list, Kommandoran skulle hitta en tom fattigstuga medan alla dom andra var i Katthult på kalas.
Så här fortsätter Astrid Lindgren själv:
”Och kalas blev det. Emil och Alfred och lilla Ida hjälptes åt att kånka fram ur skafferiet så mycket de orkade bära. Och nu vill jag du skall veta vad som stod på köksbordet i Katthult den här annandagen, när de hade burit färdigt, där stod:
Ett fat med
paltEtt fat med
fläskkorv
Ett fat med
sylta
Ett fat med
leverpastej
Ett fat med
bräckkorv
Ett fat med
köttbullar
Ett fat med kalvkotletter
Ett fat med
revbensspjäll
Ett fat med grynkorv
Ett fat med
potatiskorv
Ett fat med
sillsallad
Ett fat med
salt kött
Ett fat med
rimmad oxtunga
Ett fat med
hackekorv
Ett fat med
stora julskinkan på
Ett fat med
stora julosten på
Ett fat med limpbröd
Ett fat med
sirapsbröd
Ett fat med
fint rågbröd
En stånka
enbärsdricka
En kanna mjölk
En karott med
risgrynsgröt
En bunke med
ostkaka
En skål med katrinplommon
Ett fat med
äppelkaka
En skål med
vispgrädde
En skål med
jordgubbssylt
En skål med
ingefärspäron samt
En liten
helstekt spädgris garnerad med sockerkristyr.
Alfred och Emil och lilla Ida åt också. Men Ida kunde inte få ner mer än ett par köttbullar, för hon började tänka. Hon kom plötsligt ihåg att i morgon på tredjedagen, oj, då skulle ju alla släktingarna från Ingatorp komma till Katthult! Och här gick kalasmaten alla världens väg! Hon hörde hur det knaprade och knastrade och smackade och sörplade runt bordet. Det var som om en skock rovdjur hade kastat sig över bunkar och karotter och fat. Lilla Ida förstod att så äter bara den som är riktigt utsvulten, men det var hemskt i alla fall. Hon ryckte Emil armen och viskade så att ingen mer än han skulle höra det:
’Är det säkert att det här inte är ett hyss? Tänk på att di kommer från Ingatorp i morron!’
Där är di redan tjocka så det räcker’, sa Emil lugnt. ’Det är väl bättre att maten kommer där den gör nytta’.”
Vem – utom Astrid Lindgren – kan berätta så underbart?
Astrid Lindgren skrev och kämpade för barn hela sitt liv. Först och främst var hon upptagen av barnens rätt till ett tryggt och gott liv med minst en vuxen människa i närheten som älskar dem. Astrid besvarade brev från hundradevis – ja tusenvis av barn, och började på sina äldre dagar engagera sig i både politik och inte minst barns rättigheter.
Jag skulle önska jag kunde resa tillbaka i tid, för att kunna jobba några dagar
på en liten svensk gård som i många av Astrids historier, och få tillgång till
naturen, närheten till råvarorna och möjligheten till att laga alla det
rätterna helt från grunden.
Astrid levde hela sitt vuxna liv i Stockholm, men tillbringade sommardagarna på
gården till sina föräldrar. Efter att barnen flyttat hemifrån, insisterade Astrid
på att alla skulle komma hem till henne på söndagarna för att äta middag. I
årens lopp kom barn, svärsöner- och döttrar och fler och fler barnbarn för att
äta köttbullar, kalvstek och andra läckerheter.
Astrid Lindgren var bokstavligen på alla sätt och vis en ”Barnens Ambassadör”
Raggmunk med fläsk och rårörda lingon
Ingredienser:
5 dl lingon
2 dl socker
800 gram
potatis
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
600 gram fläsk
eller bacon
Smör till stekning
(På bilden är raggmunkarna staplade på varandra som ett torn med fläsk i mellan varven)
-Rör ihop lingonen och sockret i en skål och låt det stå och dra på köksbänken i en halvtimme. Det här rårörda lingonen håller sig i några veckor i kylskåpet.-Skala potatisen.
-Blanda samman mjöl och salt och vispa in halva mängden mjölk till en slet smet. Vispa därefter in ägget och resten av mjölken.
-Skär fläsket eller bacon i strimlor och bryn det tills det fått en gyllen färg, lägg det till sidan och håll det varmt, spara på fettet tills du skall steka raggmunkarna.
-Riv ner potatisen på rivjärnets grövsta del i smeten, blanda väl och stek ungefär ½ dl av smeten per raggmunk, stek dem tills det fått en vacker gyllene färg på bägge sidor.
Servera raggmunkarna med det stekta fläsket eller bacon och rårörda lingon.
Bon appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar