Har du en robotdammsugare? Använder du röststyrning i bilen för att slå på vindrutetorkaren? Har du elektroniskt dörrlås, videoövervakning, strömkontroll och ljus- och ljuddämpning kopplat till din mobiltelefon för hemmet?
Personligen är jag skeptiskt till allt av teknologi som måste programmeras och lovar göra arbetet för mig lättare. Man har mer än nog med att försöka komma ihåg hur man ställer in ugnen för att den skall starta några timmar senare, och allt som oftast så måste man eftersom man antingen slarvat bort eller kastat bruksanvisningen hämta den från mobiltelefonen eller Ipaden, förutsatt att man minns var man hade lagt den då!
Det är som med denna nya Chatt roboten (ChatGpt- din virtuella assistent baserad på en stor språkmodell som skall hjälpa dig hitta alla det rätta svaren) om du skall få ett riktigt svar måste du ge maskinen så otroligt goda instruktioner att du lika gärna kunde ha gjort allt själv. På ett kök är det inte lathet eller teknologi-versioner det handlar om, men vilken mat filosofi det representerar.För en Foodie eller matnörd med stark prylfetisch står en Thermomix överst på listan. Den är jävligt dyr, högteknologisk och lovar att allt skall bli så mycket bättre med den. En Thermomix är en kombinerad mat-processor, slowcooker, Ipad och vikt våg, kort sagt en mixer med värmeelement.
Många producenter försöker att följa efter och kanske New Wave Thermochef
Natura, Thermocook Pro-M eller Magimix cook Expert är lika bra eller ännu
bättre men enligt alla matnördar så är Thermomix, Teslan bland alla köksmaskiner
och marknadsförs också som om den var en bataljon med kockar. Den kan göra det
mesta, bortsett från att laga en lista, handla och göra rent köket efteråt. Den
kan hacka, sautera, ångkoka, koka, knåda, långtids koka, karamellisera,
fermentera, vispa, laga dressingar och varma såser.
Det står en Thermomix på det flesta fine dining restaurangkök, där är man beroende av denna pryl för att få så jämna och perfekta resultat som möjligt när man håller på med kemiskt avancerade processer. Om du först och främst är på ett kök därför att du gillar prylar av det här slaget, och om du hellre vill läsa bruksanvisningar än kokböcker så varsågod, jag skall inte stoppa dig från att göra köket om till ett laboratorium. Men för att vara helt ärlig så kan du då i stället lika gärna börja med att laga hemmabyggda drönare eller limma ihop byggsatser av krigsskepp.
För oss som lagar mat hemma, på olika kunskapsnivåer, blir nog denna Artificiella Intelligens på köket en fel väg att gå, antingen lagar man någonting som är så enkelt att man klarar det innanför den tidsram man har eller så tar man sig tid till att kunna göra allting ordentligt själv.
Nuförtiden har vi max tio rätter vi varierar mellan när vi äter oss sjuka på högteknologiskt- och industriellt processad mat, och när vi har glömt hur man lagar köttbullar från grunden av, och när vi tycker att det är äckligt med fisk som har skinn och ben eller svimmar av tanken på att vi måste stycka en hel kyckling i mindre delar, ja då är det nog kanske på tiden att gå tillbaka till det gamla ursprungliga köket.
Det du behöver är så goda råvaror som du har råd till, ett minimum av vispa, hacka- och stek tekniker, en god kniv och en eller annan form för värme, resten är pur och ren analog kärlek till det du håller på med. Du behöver öva dig på tillräckligt många recept så att det sitter i både ryggmärgen och fingertopparna. Du måste lära dig att rensa och filea en fisk, binda upp en stek och skära en lök. Du behöver träna dig på att vispa ihop en riktig hemlagad bearnaise på egen hand med ägg och smör i ett vattenbad. Du måste lära dig kunna känna med fingrarna när degen är färdig eller biffen är mör för ingenting av detta kan någon som helst maskin göra för dig.Så kan du i stället för den där fullständigt onödiga Thermomixernas Tesla köpa dig en tekniskt avancerad och effektiv diskmaskin som dessutom fördelar själv alla bestick, både knivar och gafflar på rätt plats i diskmaskinen, det om något hade varit ett stort framsteg!
Källhänvisningar
Mat fra Norge
Kjøkkenrevisionen
Per Asbjørn Risnes
Bon appetit!nings
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar