lördag 14 december 2024

Artificiell intelligens - en robot på köket!

Man blir inte bättre på köket av att vara rik och köpa sig en köksrobot. Man behöver fråga sig själv – ”Varför är jag här på köket?”

Har du en robotdammsugare? Använder du röststyrning i bilen för att slå på vindrutetorkaren? Har du elektroniskt dörrlås, videoövervakning, strömkontroll och ljus- och ljuddämpning kopplat till din mobiltelefon för hemmet?

Personligen är jag skeptiskt till allt av teknologi som måste programmeras och lovar göra arbetet för mig lättare. Man har mer än nog med att försöka komma ihåg hur man ställer in ugnen för att den skall starta några timmar senare, och allt som oftast så måste man eftersom man antingen slarvat bort eller kastat bruksanvisningen hämta den från mobiltelefonen eller Ipaden, förutsatt att man minns var man hade lagt den då!

Det är som med denna nya Chatt roboten (ChatGpt- din virtuella assistent baserad på en stor språkmodell som skall hjälpa dig hitta alla det rätta svaren) om du skall få ett riktigt svar måste du ge maskinen så otroligt goda instruktioner att du lika gärna kunde ha gjort allt själv. På ett kök är det inte lathet eller teknologi-versioner det handlar om, men vilken mat filosofi det representerar.

För en Foodie eller matnörd med stark prylfetisch står en Thermomix överst på listan. Den är jävligt dyr, högteknologisk och lovar att allt skall bli så mycket bättre med den. En Thermomix är en kombinerad mat-processor, slowcooker, Ipad och vikt våg, kort sagt en mixer med värmeelement.

Många producenter försöker att följa efter och kanske New Wave Thermochef Natura, Thermocook Pro-M eller Magimix cook Expert är lika bra eller ännu bättre men enligt alla matnördar så är Thermomix, Teslan bland alla köksmaskiner och marknadsförs också som om den var en bataljon med kockar. Den kan göra det mesta, bortsett från att laga en lista, handla och göra rent köket efteråt. Den kan hacka, sautera, ångkoka, koka, knåda, långtids koka, karamellisera, fermentera, vispa, laga dressingar och varma såser.

Maskinen kan röra för dig i flera timmar, sautera, mixa, koka, krossa is och den kan koppla sig upp till ett bibliotek med över 40 000 recept. Du slipper smutsa ner din mobiltelefon eller Ipad på bänken med mjöliga och skitiga fingeravtryck, men ja, du behöver ett abonnemang. Och dessutom måste du, och detta är hela poänget här, programmera maskinen fram till den uppgift du vill att den skall utföra, och den kan tyvärr bara göra en sak åt gången.

Det står en Thermomix på det flesta fine dining restaurangkök, där är man beroende av denna pryl för att få så jämna och perfekta resultat som möjligt när man håller på med kemiskt avancerade processer. Om du först och främst är på ett kök därför att du gillar prylar av det här slaget, och om du hellre vill läsa bruksanvisningar än kokböcker så varsågod, jag skall inte stoppa dig från att göra köket om till ett laboratorium. Men för att vara helt ärlig så kan du då i stället lika gärna börja med att laga hemmabyggda drönare eller limma ihop byggsatser av krigsskepp.

För oss som lagar mat hemma, på olika kunskapsnivåer, blir nog denna Artificiella Intelligens på köket en fel väg att gå, antingen lagar man någonting som är så enkelt att man klarar det innanför den tidsram man har eller så tar man sig tid till att kunna göra allting ordentligt själv.

Allt sedan kylskåpet lanserades för första gången har målet med teknologin i köket varit att det skall göra arbetet för husmor eller husfar lättare, säkrare och snabbare, men varje framsteg har också fört oss längre bort från det gamla och kända teknikerna, råvarorna och den ursprungliga meningen med att laga mat till familjen.

Nuförtiden har vi max tio rätter vi varierar mellan när vi äter oss sjuka på högteknologiskt- och industriellt processad mat, och när vi har glömt hur man lagar köttbullar från grunden av, och när vi tycker att det är äckligt med fisk som har skinn och ben eller svimmar av tanken på att vi måste stycka en hel kyckling i mindre delar, ja då är det nog kanske på tiden att gå tillbaka till det gamla ursprungliga köket.

Det du behöver är så goda råvaror som du har råd till, ett minimum av vispa, hacka- och stek tekniker, en god kniv och en eller annan form för värme, resten är pur och ren analog kärlek till det du håller på med. Du behöver öva dig på tillräckligt många recept så att det sitter i både ryggmärgen och fingertopparna. Du måste lära dig att rensa och filea en fisk, binda upp en stek och skära en lök. Du behöver träna dig på att vispa ihop en riktig hemlagad bearnaise på egen hand med ägg och smör i ett vattenbad. Du måste lära dig kunna känna med fingrarna när degen är färdig eller biffen är mör för ingenting av detta kan någon som helst maskin göra för dig.

Så kan du i stället för den där fullständigt onödiga Thermomixernas Tesla köpa dig en tekniskt
 avancerad och effektiv diskmaskin som dessutom fördelar själv alla bestick, både knivar och gafflar på rätt plats i diskmaskinen, det om något hade varit ett stort framsteg!




Källhänvisningar

Mat fra Norge
Kjøkkenrevisionen
Per Asbjørn Risnes

Bon appetit!nings

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge