Att laga middag av ”ingenting” kan vara vägen till att bli bättre på matlagning och en början till mera kreativitet och mindre matsvinn i det egna köket.
På tre år har den årliga matbudgeten för en genomsnittlig finländsk familj ökat med över 2000 euro. Samtidigt kastar finländare i genomsnitt nästan 30 kg matavfall per person i året. Även om den här mängden minskar år för år så är det ändå alltid möjligt att ändra på matvanorna och få matvarorna att räcka lite längre.
Det flesta känner till ” Masterchef” och den klassiska ”Mystery Box utfordringen,
där deltagarna trollar fram imponerande rätter av slumpmässigt utvalda
ingredienser. På samma sätt kan begränsningar leda till kreativa lösningar i
det egna köket. Även med ett halvtomt kylskåp, eller när det är lite för lång
tid till nästa lön, så kan man laga goda måltider som både mättar och är fulla
av näring i en upptagen vardag.
Men räddningen kan nog starta långt innan krisen inträffar. Bygg upp en ”regnvädersfond”
i ditt kylskåp, frysen och torrförrådet. Lagra grönsaker på tillbörligt sätt
för en längre hållbarhet. Speciellt rotgrönsaker är rimliga, allsidiga och
håller sig bra länge. Ett gott trix om grönsakerna håller på att bli skröpliga
eller lite så där ”blöta” är att skära ner dem i bitar och koka dem till en
buljong som passar fint till vilken soppa/gryta som helst och det bästa med det
är att du behöver inte bry dig om att
skala dem, du bara lägger dem i en kastrull och tillsätter vatten just så
mycket att det täcker allt och så låter du det koka i ca ½ timme, då har du den
bästa hemlagade buljong du någonsin lagat och den kan du till och med frysa in
för ett senare tillfälle, men kom då också ihåg att använda det du fryst in.
Frysen är din bästa vän i nöden, men låt den inte bli en gravgård för dina rester!
Frysen kan då hellre fungera som en andrahandsmarknad för en framtida middag. Samla grönsaksrester, örter, skrov, ben och avskär i en påse och koka buljong på det när påsen är full. Frusen färsk chili, ingefära och pepparrot kan rivas direkt från fryst tillstånd ned i grytor och soppor, marinader och dressingar.Uppskuret bröd, tunnbröd, hamburgerbröd och portioner av fisk och kött kan vara räddningen när middagen måste gå snabbt. Ha en arsenal av kryddor, korn produkter, torkade bönor och hermetiska skatter som sardiner, anjovis och krossade tomater som smarta basvaror i skåpet.
Hämta inspiration från bokhyllan, bläddra i några av dina samlade kokböcker för där hittar du garanterat en hel del recept som är baserade på det råvaror du har hemma. Börja baka hemma igen så som man gjorde det förr och lär dig behärska konsten att sylta och fermentera och en helt unik köksvärld öppnar sig för dig, du kan göra stora ekonomiska inbesparningar bara med det.Odla din nyfikenhet och skaparkreativitet med utgångspunkt i ett halvtomt kylskåp. Laga en plan för maten efter middagen och ställ dig själv den kritiska frågan: Vad kastar jag oftast bort? Nästa gång du öppnar dina skåp, ge den halvtomma boxen med crème fraiche, det slappa morötterna, den öppnade konserven med halvtorkade bönor längst inne i skåpet och det kokta potatisarna från gårdagens middag en frisk blick, det kan bli starten på veckans bästa måltid.
Några tips för mindre matsvinn!
· Koka buljong och fond av ben,
skrov och grönsaksavskär.
· Frys chili, pepparrot och
ingefära, de kan rivas på rivjärn direkt från frysen.
Frys uppskuret bröd, kött och grönsaker
för att förlänga hållbarheten.
·
Ha alltid korn produkter, bönor
och konserver i skåpet
·
Laken från till exempel
saltgurkan är en god utgångspunkt för en dressing eller dipp.
·
Du förlänger hållbarheten på
örter om du fryser dem eller lagar en ört olja eller pesto.
· Spara på saltlaken till
fetaosten och lägg den på glasburk där du också sparar på den fetaost du
eventuellt har kvar, saltlaken kan du även använda till att marinera fisken med
innan du skall steka den, det är ett av det många sätten att minska på det egna
matsvinnet.
·
Använd registret i dina
kokböcker du har för att hitta recept baserat på det ingredienser du har.
·
Se på recepten som inspiration
inte som facit och tillpassa dem utifrån det du har tillgängligt.
·
Lär dig att baka, det är inte
svårare än att man följer recepten.
·
Börja sylta, konservera och
fermentera.
·
Ha en egen hylla i kylskåpet
för rester och mat som närmar sig sista datum.
· Inför en fast restmatsdag i
veckan. Gör det till en begivenhet där alla medverkar, laga en restfest middag
och utmana dig själv med en personlig Mystery Box utmaning.
· Ta hjälp av AI (Artificiell Intelligens)
till att laga
veckomenyer baserade på ingredienser du redan har där hemma.
· Sist men inte minst, inkludera
hela familjen i projektet och ni kommer märka att den månatliga matbudgeten i
familjen har gått ner samtidigt som matsvinnet har minskat betydligt i ert hem.
Stekt ris sallad med överblivna grönsaker
Recept för 4 personer
Ingredienser:
300 g gårdagens kokta ris (ingen skillnad på vilket ris)
1 msk olivolja
Grönsaksrester, till exempel, gurka, lök, sallad, riven morot, tomater.
Till dressing:
halvfull crème
fraiche box
2 msk äppelvinäger
1 msk soja
1 tsk honung
Riven fryst chili eller ingefära
Över salladen:
Lite grovt hackade mandlar eller valnötter eller salta nötter. Eventuella köttrester, kyckling, fisk, nötkött.
Tillvägagångssätt
Börja med att steka riset i en het stekpanna med olja, flytta över det stekta riset i en skål och blanda in alla grovt skurna grönsaker. Blanda samma ingredienserna för dressingen och häll över rissalladen, blanda väl och strö till sist över eventuella köttrester och/eller grovt hackad mandel eller valnötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar