torsdag 13 februari 2025

Undvik matsvinn! Restmat är också festmat!

Att laga middag av ”ingenting” kan vara vägen till att bli bättre på matlagning och en början till mera kreativitet och mindre matsvinn i det egna köket.

På tre år har den årliga matbudgeten för en genomsnittlig finländsk familj ökat med över 2000 euro. Samtidigt kastar finländare i genomsnitt nästan 30 kg matavfall per person i året. Även om den här mängden minskar år för år så är det ändå alltid möjligt att ändra på matvanorna och få matvarorna att räcka lite längre.

Det flesta känner till ” Masterchef” och den klassiska ”Mystery Box utfordringen, där deltagarna trollar fram imponerande rätter av slumpmässigt utvalda ingredienser. På samma sätt kan begränsningar leda till kreativa lösningar i det egna köket. Även med ett halvtomt kylskåp, eller när det är lite för lång tid till nästa lön, så kan man laga goda måltider som både mättar och är fulla av näring i en upptagen vardag.

Men räddningen kan nog starta långt innan krisen inträffar. Bygg upp en ”regnvädersfond” i ditt kylskåp, frysen och torrförrådet. Lagra grönsaker på tillbörligt sätt för en längre hållbarhet. Speciellt rotgrönsaker är rimliga, allsidiga och håller sig bra länge. Ett gott trix om grönsakerna håller på att bli skröpliga eller lite så där ”blöta” är att skära ner dem i bitar och koka dem till en buljong som passar fint till vilken soppa/gryta som helst och det bästa med det är att du behöver  inte bry dig om att skala dem, du bara lägger dem i en kastrull och tillsätter vatten just så mycket att det täcker allt och så låter du det koka i ca ½ timme, då har du den bästa hemlagade buljong du någonsin lagat och den kan du till och med frysa in för ett senare tillfälle, men kom då också ihåg att använda det du fryst in.

Frysen är din bästa vän i nöden, men låt den inte bli en gravgård för dina rester!

Frysen kan då hellre fungera som en andrahandsmarknad för en framtida middag. Samla grönsaksrester, örter, skrov, ben och avskär i en påse och koka buljong på det när påsen är full. Frusen färsk chili, ingefära och pepparrot kan rivas direkt från fryst tillstånd ned i grytor och soppor, marinader och dressingar.

Uppskuret bröd, tunnbröd, hamburgerbröd och portioner av fisk och kött kan vara räddningen när middagen måste gå snabbt. Ha en arsenal av kryddor, korn produkter, torkade bönor och hermetiska skatter som sardiner, anjovis och krossade tomater som smarta basvaror i skåpet.

Hämta inspiration från bokhyllan, bläddra i några av dina samlade kokböcker för där hittar du garanterat en hel del recept som är baserade på det råvaror du har hemma. Börja baka hemma igen så som man gjorde det förr och lär dig behärska konsten att sylta och fermentera och en helt unik köksvärld öppnar sig för dig, du kan göra stora ekonomiska inbesparningar bara med det.

Odla din nyfikenhet och skaparkreativitet med utgångspunkt i ett halvtomt kylskåp. Laga en plan för maten efter middagen och ställ dig själv den kritiska frågan: Vad kastar jag oftast bort? Nästa gång du öppnar dina skåp, ge den halvtomma boxen med crème fraiche, det slappa morötterna, den öppnade konserven med halvtorkade bönor längst inne i skåpet och det kokta potatisarna från gårdagens middag en frisk blick, det kan bli starten på veckans bästa måltid.

Några tips för mindre matsvinn!

·        Koka buljong och fond av ben, skrov och grönsaksavskär.

·        Frys chili, pepparrot och ingefära, de kan rivas på rivjärn direkt från frysen.
 Frys uppskuret bröd, kött och grönsaker för att förlänga hållbarheten.

·         Ha alltid korn produkter, bönor och konserver i skåpet

·         Laken från till exempel saltgurkan är en god utgångspunkt för en dressing eller dipp.

·         Du förlänger hållbarheten på örter om du fryser dem eller lagar en ört olja eller pesto.

·        Spara på saltlaken till fetaosten och lägg den på glasburk där du också sparar på den fetaost du     eventuellt har kvar, saltlaken kan du även använda till att marinera fisken med innan du skall     steka den, det är ett av det många sätten att minska på det egna matsvinnet.

·         Använd registret i dina kokböcker du har för att hitta recept baserat på det ingredienser du har.

·         Se på recepten som inspiration inte som facit och tillpassa dem utifrån det du har tillgängligt.

·         Lär dig att baka, det är inte svårare än att man följer recepten.

·         Börja sylta, konservera och fermentera.

·         Ha en egen hylla i kylskåpet för rester och mat som närmar sig sista datum.

·        Inför en fast restmatsdag i veckan. Gör det till en begivenhet där alla medverkar, laga en restfest middag och utmana dig själv med en personlig Mystery Box utmaning.

·        Ta hjälp av AI (Artificiell Intelligens)
till att laga veckomenyer baserade på ingredienser du redan har där hemma.

·        Sist men inte minst, inkludera hela familjen i projektet och ni kommer märka att den månatliga matbudgeten i familjen har gått ner samtidigt som matsvinnet har minskat betydligt i ert hem.

Risrester förtjänar alltid en ny chans, och flera rätter smakar faktiskt bäst med dags gammalt ris!

Stekt ris sallad med överblivna grönsaker
Recept för 4 personer
Ingredienser:



300 g gårdagens kokta ris (ingen skillnad på vilket ris)
1 msk olivolja
Grönsaksrester, till exempel, gurka, lök, sallad, riven morot, tomater.



Till dressing:

halvfull crème fraiche box
2 msk äppelvinäger
1 msk soja
1 tsk honung
Riven fryst chili eller ingefära

Över salladen:

Lite grovt hackade mandlar eller valnötter eller salta nötter. Eventuella köttrester, kyckling, fisk, nötkött.

Tillvägagångssätt

Börja med att steka riset i en het stekpanna med olja, flytta över det stekta riset i en skål och blanda in alla grovt skurna grönsaker. Blanda samma ingredienserna för dressingen och häll över rissalladen, blanda väl och strö till sist över eventuella köttrester och/eller grovt hackad mandel eller valnötter.

Bon appetit!

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge