Fredagen den 25.03. samlade sig en del skolköksor, en och annan politiker och kostchef till en föreläsning om Barn och mat, r
åvarornas betydelse i kosten för barn i daghems- och lågstadieålder, hur viktig är råvaran för hälsa och välbefinnande i Jakobstad. Och jag måste säga att en hel del information gällande situationen för den offentliga måltiden i Jakobstad kom upp till ytan och det var i stort sett som man redan tidigare befarat. ganska så illa. Några bilder kan också bekräfta det, vad tycker ni att det här ser ut som, mat eller något annat.
Jag har besökt under tre dagar minst 10 kök i Österbotten, en och annan acceptabel men flertalet rena minkfarmer....! Jag säger precis som Bert Karlsson en gång sa i Sverige, fy sjutton vilken sörja, kattmaten är ju renare och vackrare. Bedöm själva, bilder från i höstas och nu i vår.
Vad jag kanske mest reagerade på var att man bland de politiker som nu vågade yttra sig, exakt en, verkade vara totalt likgiltig till hur man i kommunen sköter sin del när det gäller den här saken. Jag nämnde att Stadens köksstrategi är ett stort hot mot det nya förfaranden som man i skolköken vill ta i bruk i och med att man vill slopa alla halvfabrikat och göra mat från grunden, ett fint beslut, men det finns ingen orsak att hoppa högt i tak av glädje då köksstrategin talar ett helt annat och tydligt språk, kan ni tänka er vilken kommentar man infogade till det, kökstrategin, den är nu vad den är. Vilket slags svar är det, någonting så in i norden nonchalant och osande av likgiltighet att man nästan har lust att börja slå vilt omkring sig, och jo visst, JAG SVARTMÅLAR SKOLMATEN I ALLRA HÖGSTA GRAD, OCH DET STÅR JAG FÖR, bara så ni vet det. MEN, KOKERSKORNA, KÖKSORNA dem skall vi inte risa dem skall vi ROSA.
Jag har sagt det förr och jag säger det än en gång. Precis som så många andra med mig, JAG PROVOCERAR MEDVETET, för det tycks vara det ända som sätter hjulen i rullning just nu. ATT SKOLMATEN är dålig råder det under inga som helst omständigheter några som helst tvivel om, det bevisade redan denna lilla debattkväll oss alla, många i salen var missnöjda och så länge man inom Marthaförbundet, Finlands Hjärtförening, Barnens parlament, barnskyddsombudsmannen, Folkhälsan, Främjandet av Finländsk matkultur och i Sosial och häslovårdsministeriet bekräftar detta genom egna projekt för att förbättra situationen för skolmaten i landet är det väl nog dags för det kommunala politikerna att vakna upp ur sin dvala illa kvikt, och det gäller speciellt för Jakobstad då det ännu till har hamnat på den officiella svartlistan över kommuner med urusel skolmat-situation.
Även någon kock var representerad under denna kväll, till dem och speciellt en vill jag rikta en vädjan, ja nästan en order, och det gör jag i egenskap som en av det finländska mat-ambassadörerna, när nu sedan en rundtur i stadens alla skolkök skall göras och man skall se på hur man hanterar maten och med vilka råvaror den hanteras och hur man bygger upp det dagliga arbetet så vill jag som sagt vädja till att en utförlig rapport blir sammanställd och att den rapporten går att få tag på, att alla inblandade parter kan ta del av den, svart på vitt, de måste och skall bli ett krav.
Att kosthållsenheten i Jakobstad till hösten skall sluta upp med halvfabrikat är ett välkommet upplägg som på alla sätt bör understödas och bejakas av staden själv, beslutsfattarna och politikerna annars är risken överhängande stor för att det etta steget man tog framåt fort blir två steg bakåt.