Krämig kaviar fyllning och
pikant sås
***
Vinförslag
Weingut Bründlmayer 2001
Grüner Veltliner Kremstal
Ingredienser:
Potatisrieska
4 skivor gravad lax
2 msk smetana
2 msk sikrom
2 msk hackad lök
Salt och peppar
Pikantsåsen:
1 msk majonäs
3 msk creme freche
1 tsk finriven äpple
1 tsk finskuren dill
1 tsk finhackad charlottenlök
1 tsk fransk senap, dijon
och sikrommen, salta och peppra och smaka av, krydda
mera vid behov.
2: Bred ut i ett tunnt lager smetana blandningen över
rieskan, lägg gravlax skivorna över så att det täcker det
mesta av rieskan.
3: Rulla ihop tunnbrödet till en tjock cigarr och låt den stå
i kylen till nästa moment.
den därefter stå och dra i sig smakerna en liten stund.
5: Tag fram laxrullen ur kylen och skiva den i centimeter
tjocka skivor, placera 2 st skivor per person på varje tallrik,
dekorera med salladsblad och klicka pikantsåsen över lax-
rullen. Här i norge har man inte sikrom så i stället har jag använt
mig av "lodderom", stenbitsrom som också blivit placerat ut på
tallriken tillsammans med en tusch av seterrömme, en syrlig
grädde, en norsk variant av smetana. Rieskan likaså här i norge
ett slags mjukt tunnbröd "Lomppe" man normalt använder till
att rulla in grillkorven i, men här har den gravade laxen i stället
blivit lomppens fyllning. I det här receptet har för att göra den
riktig för era Finska förhållanden potatis-rieskan blivit använd,
den är i sin form och smak det närmaste vi kan komma i att efter-
likna den norska "lomppen". Nämnas bör också att den här rätten
är en urtypisk norsk rätt, förekommer i alla hem och på alla fester,
kalas, dop, bröllop, begravningar, ja , faktiskt överallt, i alla slags
former och varianter, här då på mitt vis med en stänk av D`or
olivolje dressing med finskuren gräslök till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar