tre pureer och triochepotatis
***
Vinförslag
Valpolicello Ripasso 2006
Zenato, Premium
Receptet för 2 personer
ingredienser:
½ kg lårbenskött av lamm
1 st gul lök
1 st morot
2 st vitlöksklyftor
½ l rödvin + 1 dl till avslutningen
Vatten
Smör
Broccolipure
1st broccoli
1 msk smör
½ dl creme frech
salt och peppar
Kålrotspure
1 st kålrot
Saften av en apelsin
1 tsk sirap
1 tsk timjan
1 msk creme frech
Persiljerotspure
2 st persiljerötter
1 msk smör
2 msk creme frech
salt och peppar
Triochepotatis
4 st skalade potatisar
färsk timjan
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar
God olivolja
1: Häll vattnet och rödvinet i en kastrull som rymmer 2 liter,
dela löken i mindre bitar, den behöver ej skalas, gör likadant
med moroten och vitlöken. Tillsätt lammköttet med ben och
låt allting få ett uppkok, varefter värmen sänks så att det
endast småputtrar, låt puttra i ca 1-1½ timme. Då skall
lammköttet vara mört och lossna vid minsta beröring från
benet.
2: Lyft upp lammköttet och låt det vila en liten stund, varefter
köttet putsas rent från benet och läggs i en annan kastrull för
nästa steg i behandlingen.
3: Vätskan från köttkoket silas och sparas, grönsakerna har
avgett sin smak och behöver inte sparas, det har gjort sitt.
4: Tillsätt den silade vätskan i kastrullen med det färdiga
lammköttet, lägg i en liten klick smör och 1 dl rödvin till, låt
koka under lock i 15-20 minuter på svag värme. Håll därefter
varmt till servering.
Broccolipuren: koka den hela broccolin tills den är mjuk, men
inte sönderkokt, flytta över den i en mixer och tillsätt det
resterande ingredienserna för broccolipuren, kör mixern tills
det blivit en jämn fin och slet massa. Håll den därefter varm
tills den skall serveras.
Persilerotpuren: Gör du på exakt samma vis som broccoli-
puren.
Kålrotspuren: Koka kålroten tills den är genommjuk, därefter
gör du på samma vis som med det andra pureerna, kålrotspuren
skall även innehålla sirap och apelsinsaft som gör den lite
sötaktig och den karakteristiska kålsmaken får en fin
avrundning av det.
Triochepotatisen: Det är skalad potatis som skärs i små
tärningar. Steks i stekpanna med oljan och alla det angivna
kryddorna tills det fått en gyllene färg och är lagom knapriga.
Servera pureerna och potatisen antingen a part eller montera
dem som på bilden ovan tillsammans med den kokta lammragun.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar