Att Evert Taube var förtjust i mat är det ingen som kan bestrida.
Hans kärlek till god mat måste ha varit lika stor som passionen
för musiken och diktningen, i många av hans texter skymtar det
alltid fram någon plats, ingrediens eller rätt som har på någon vis
en kulinarisk anknytning till antingen honom eller den dikten eller
musiken han komponerade, ett typiskt exempel på hur mycket
han älskade mat och dessutom att laga maten själv är visan,
balladen "På kryss med monsunen", en bättre beskrivning än den
här på en ordentligt god, med omsorgsfull kärlek till råvaran och
tillredningen besjungen fisksoppa får man nog leta efter i eviga
tider. Hela stycket andas en livslust, harmoni, känsla och
framförallt ett sinnenas samspel, alltså en verklig gastronomisk
njutning som saknar motstycke i sitt slag.
Lyssna och Njut. Balladen är själva receptet.
Bon apetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar