rotsaker och örter
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
300 g nöt ytterstek
150 g kycklingfile ( 1 st hel bröstfile)
2 st hela lökar
1 st vitlöksklyfta
2 hela morötter
2 st potatisar
2 st persiljerötter
1 dl fin skuren persilja
2 msk skuren timjan
½ liter vatten
2 dl rödvin
1 msk socker
1 msk tomatpure
Salt och peppar
löken i mindre bitar, skalet får vara kvar då det bara skall koka
med köttet, skala morötterna, potatisen och persiljeroten, alla
skaldelar tillsätter du givetvis i kastrullen med köttet. Vitlöken
pressar du eller hackar fint och lägger med. Tillsätt vattnet och
låt stekbiten koka i 2½-3 timmar på svag värme. Häll på mera
vatten efterhand om det behövs, det bör täcka köttet.
-Under tiden köttet kokar tar du de skalade rotsakerna och skär
dem i mindre bitar, 1x1 cm stora tärningar, persiljan hackas fint.
detta kan du blanda samman i en skål, då har du förberett dina
rotsaker för nästa steg i receptet.
-Kycklingen steker du hel i stekpannan med lite smör tills den är
gyllenbrun, lägger den i folie och håller den varm i ugnen tills
servering, då skivar du upp den i lagom tunna skivor och lägger
en skiva per portion.
-När köttet har kokat i 2 timmar kontrollerar du om det är färdigt,
det bör vara mört och nästan falla sönder, om inte fortsätter du att
koka det i ytterligare någon halvtimme. Därefter tar du upp köttet
och skär det i lagom stora tärningar, 1x1 cm stora bitar, vätskan
du kokat köttet i silas och tas tillvara, häll det i en annan kastrull
och lägg i det tärnade köttet tillsammans med det tärnade
rotsakerna, fyll på med vinet och sockret och låt det koka tills
rotsakerna är mjuka då rör du ner 1 msk tomatpure, salta och
peppra samt smaka av och servera. Anser man vätskan vara för
liten mängd späder man på med lite mera rödvin.
-Pastan väljer man själv vilken sort man vill ha, jag valde Penne-
rigatto fullkorns pastarör, kokade dem i 7 minuter, sköljde av dem
och rörde ner 1 msk smör och gav dem några varv med vitpeppar-
kvarnen, till sist strödde jag den skurna timjanen över pastan
tillsammans med lite riven parmesan.
Hela rätten blir ett slow food koncept med slow cocking närmast
av den anledningen att yttersteksbiten brukar kräva lång kok eller
stekningstid då köttet är så "komprimerat" och fast och innehåller
blir det till en delikat och ytterst mör köttbit som passar det mesta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar