Kallrökt lax rullad i sjögräs (nori)
med marmorerad oljedressing.
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
200 g kallrökt lax i skivor
1 st platta Nori sjögräs ( finns att fås i det flesta daglivarubutiker,
finns i förpackningar med ca 10 st ark i varje förpackning).
80 g hoviost naturell/ eller i Norge Snöfrisk, en getost som liknar
både hoviost naturell och den franska Creme bonjoure.
1 dl finskuren gräslök
1 msk finskuren dill
2 msk vitvin
hela arket försiktig från kant till kant med vitvinet.
2: lägg mitt på arket den färdigt tunt skivade kallrökta laxen, så att
du får täckt arket från mitten ut till kanterna på bägge sidor.
3: Bred därefter ut mjukosten över den kallrökta laxen i ett tunt
lager. Strö till sist över gräslöken och dillen.
4: Rulla ihop arket med laxen till en avlång cigarr och ställ den
därefter kallt i kylskåpet någon timme att vila. Därefter tar du den
ut och skivar upp den i lagom tjocka skivor och serverar dem med
en krispig sallad eller som jag gjort det, med några rostade
morotsskivor, persiljerots flarn och lite skivad parmesanost samt
en "marmorerad" oljedressing*, och en av rullarna vilande på en
vitlöks-brushetta.
* Marmorerad oljedressing: 1 msk olivolja blandas samman med
några få droppar sockerkulör och ½ tsk soya. När dressingen är
väl omrörd skedas den på tallriken i en smal strimma och får så
vila på tallriken i någon minut, då sker det en förvandling som gör
att sockerkulören och soyan bildar "fläckar" under oljan som flyter
ut i lagom kvantitet så att allting närmast liknar en marmorering.
Det här kan du testa på en tom tallrik fören du ger dig i kast med
att applicera den på själva rätten. Lycka till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar