lördag 13 februari 2010

Halstrad nötfilé och en rukkolasallad

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

En stor näve rukkola sallad
1 st tunt strimlad paprika
1 st färskt fikon skuren i små tärningar
klyftorna från en apelsin
saften från en apelsin
4 msk god olivolja
Salt och peppar

4 st Innerfilébiffar á 100 g
1 msk smör till stekningen

1: Börja med att blanda samman alla ingredienser för salladen och
låt den stå och vila i en halvtimme. Lyft därefter en liten del av
salladen på dina tallrikar, spara så mycket att du har till övers för
att kunna lägga på toppen av biffarna till slut.

2: Stek filébiffarna i smör i en het stekpanna, salta och peppra och
lyft därefter upp biffarna på salladen du har färdigt på dina
tallrikar, montera resten av salladen över dina biffar och det är
klart för servering.

( Vill du ha dina biffar lagom rosa inuti skall du inte översteka dem
utan endast låta dem gå i pannan någon få minuter, max 2-3 min
per sida)

Bon apetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen