Ingredienser:
Parfaiten
6 dl vispgrädde
50 g hasselnötsmassa
60 g färdig nougat massa
180 g blockchoklad
4 msk konjak
2 äggulor
2 msk socker
Krispig mynta
3 msk socker
en handfull färsk peppar mynta
_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
_______________________________________
NY NORDISK MAT
_______________________________________
Den Innovativa nya Nordiska maten
Det Nordiska kockarnas köksmanifest
" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".
Det nya nordiska köket skall:
* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.
* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.
* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.
* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.
* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.
* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.
* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.
* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.
* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk, fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.
Stavanger 2004. Norge
4 kommentarer:
Otroligt vacker dessert! Säkert god också :)
Jo tack du, en god och relativt enkel parfee att göra, nougatmassa och hasselnötsmassa blandades med uppvispad äggula och tjock grädde, så fryssattes det hela i portionsformar typ bageriformar no 3, i ca 2.5 timme. stjälptes så upp på fat med en chokladspegel under. Det spunna sockret kan vara lite värre i ett hemma kök att få till, men det går, med en väldig massa tålamod och behärskning.
Kan man byta ut hasselnötsmassan mot något annat? Våra barn är allergiska mot de flesta nötter. Och vad är egentligen hasslenötsmassa? Kunde det fungera med att köra groddade mandlar i mixer? Det blir en massa som lite liknar mandelmassa till smak och konsistens.
Hasselnöts massa är en ingrediens man använder i nougat- tillverkningen, dvs: man malar hasselnötter till en massa som är tjock och mycket finkorning, så tillsätter man lite kakao och får den på det viset chokladaktig, smaken är mycket speciell och om du någon gång ätit fazers vienernougat så då vet du hur hasselnöts massan smakar. för den ingår i vienernougaten, hasselmassan är den riktiga nougan och borde rimligtvis därför också gå under namnet nougatmassa, jag vet inte om den finns att fås i Finland, men i Sverige och Norge får du köpt den och ursprunget är från Danmark. Givetvis kan du byta ut den mot något annat men då skall du vara uppmärksam på att smaken inte längre är Nougat, mandel mixet du omtalar kan ju vara ett fullgott alternativ tycker jag fast det inte ger den karaktäristiska nougat smaken, men du bör pröva det. Själv tror jag att du kan prova med att laga en massa på ½ dl starkt kaffe, lika mycket stark kakakopulver och en del socker, rör ihop det och mot slutet tillsätter du en liten, ytterst liten mängd malen muskotblomma och likaså finmalen pepparkaka, det blir till en massa som vi på restauranger kallar för falsk nougat. =) Men kom ihåg att mängden muskotblomma skall vara ytterst liten och bäst är det att smaka sig fram, för annars kan fort resultatet bli ett totalt misslyckande, och det vill vi ju inte ha. lycka till.
Skicka en kommentar