Stekt pilgrimsmussla, grön sparris
confiterat vaktelägg, gravlax, kantareller
och en pepparrotsroyal
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
4 st pilgrimsmusslor
En knippe grön sparris
( Ni får förlåta mig för att jag använder mig av importerad grön sparris
och för de att den verkligen inte är i säsong just nu, men jag kunde inte motstå
frestelsen att försöka minnas den gångna sommaren...) Lämna bort sparrisen och ersätt
den med tex: Morot i stavar eller stekt kål.
Några vaktelägg, ( 1-2 st per person)
Några skivor gravad lax
En handfull kantareller ( frysta och upptinade)
1 tsk riven pepparrot
1 msk majonnäs
1 msk smetana
Ingredienser:
4 st pilgrimsmusslor
En knippe grön sparris
( Ni får förlåta mig för att jag använder mig av importerad grön sparris
och för de att den verkligen inte är i säsong just nu, men jag kunde inte motstå
frestelsen att försöka minnas den gångna sommaren...) Lämna bort sparrisen och ersätt
den med tex: Morot i stavar eller stekt kål.
Några vaktelägg, ( 1-2 st per person)
Några skivor gravad lax
En handfull kantareller ( frysta och upptinade)
1 tsk riven pepparrot
1 msk majonnäs
1 msk smetana
1: Börja med att koka upp vatten i en kastrull, tillsätt en tsk salt och låt vattnet börja koka riktigt ordentligt. Under tiden du väntar på att vattnet skall börja koka, knäcker du försiktigt vakteläggen och lägger dem samman i en skål, se till att äggulorna är hela och inte runnit ut, det är viktigt!
2: Ta fram en visp och vispa det kokande vattnet i en riktning så att det börjar cirkulera allt snabbare i kastrullen, som en virvel, häll i vakteläggen du lade i skålen och låt dem koagulera, virveln i det kokande vattnet gör att äggvitan separerar sig från gulan och du kan lyfta upp något så när vackra äggulor till dekoration för tallrikarna. Koka inte längre en max 2-3 minuter eller tills vattenvirveln stannar av.
3: Hacka gravlaxen grovt och spara den i en skål till nästa moment. Hacka också kantarellerna grovt och bryn dem i stekpanna med lite smör, ta dem upp och låt dem kylas av.
4: Blanda samman den rivna pepparroten, majonnäsen och smetanan till en smidig röra, salta och peppra efter behag och lägg röran i en spritspåse.
5: Koka sparrisen eller morots-stavarna tills det är lagom mjuka, sila bort vattnet och lyft dem upp på uppläggningsfat eller tallrikar. Strö runt omkring den hackade gravlaxen, kantarellerna och spritsa små klumpar av pepparrotsroyalen lite varstans runt omkring.
6: Avsluta med att steka pilgrimsmusslorna i smör tills det fått en vacker gyllene färg, ta dem upp och lägg över på toppen av den liggande sparrisen eller moroten. Servera genast.
Bon appetit
2 kommentarer:
God fortsättning på julfirandet.. och tack för alla fina tips!!
Tack själv och ett riktigt gott nytt år.
Skicka en kommentar