Fettisdagen, även kallad semledagen infaller i år 2016 den 9 februari. Semlans dag och fastlagstisdagen är en av Sveriges och även Finlands mest firade temadagar. Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen. Fastlagen är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan som pågår 40 dagar fram till påsk. Fettisdagen blir då i sin tur efter fastlagssöndagen och blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på askonsdagen.
Fastlagsbullens intåg i den Finländska matkulturen har vi det Svenska riket att tacka för där den gjorde sitt första intåg i de svenska hemmen på 1200-talet. Fastlagsbullen, semlan fettisdags bullen, kärt barn har många namn, i Sverige tidigast noterat 1689, är hetvägg som kommer av det tyska ”Heisse Wecken”, ”varma kilar eller bullar”, som åts med varm mjölk.
Den moderna fettisbullen |
Nu är bullen närmast att betrakta som en säsongsvis uppträdande bakelse för kaffepauser och lunchraster. En gång bidrog den till svensk konungs plötsliga frånfälle. Det var Adolf Fredrik, Gustav III:s pappa, vars sista måltid, intagen på fettisdagen 1771, bestod av ”hetvägg, surkål, kött med rovor, hummer, kaviar och champagnevin ” enligt greve J.G.Oxenstiernas dagbok. Kort efter denna märkliga meny dog kungen av matslag. ”En Prostdöd” tyckte hovet, men sämre varianter kunde man nog hamna ut för menade man.
Här mitt recept på fastlagsbullen:
- 50 g jäst
- 0,5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 100g margarin
- 3 dl mjölk
- 1 ägg
- 0,5 tsk hjorthornssalt
- ca 1 liter vetemjöl
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar