måndag 28 oktober 2019

Miljövänligt i handelskorgen!


Tycker du det är besvärligt och svårt att veta vad du bör välja i butiken? Tänker du på klimatet, men är osäker på vad som är det bästa? Är det kanske på tiden att reducera vår köttkonsumtion?

Allt flera människor har blivit upptagna av varifrån råvarorna och livsmedlen kommer och hur det har blivit producerade, och det är självklart något som alla bönder kan vara glada över. Men samtidigt har matproduktion också blivit en del av klimatdebatten. Klimatmedvetna konsumenter funderar över vad det skall sätta i handelskorgen, men det är inte lätt att navigera i djungeln av alla näringstips, klimatråd och butikernas egna köpkampanjer. Lägger du därtill med en hektisk vardag så är kaoset komplett. Vad skall man välja?

Mitt råd är enkelt, jag väljer inhemskt, lokalt odlat, säsongsbaserade råvaror och av respekt för både djuren och bonden som har producerat maten så äter jag upp maten så att minst möjligt går till spillo. Flygburen, läs långväga rest mat, är sällan en god ide och det är ett välkänt faktum att inhemskt kött har ett mindre ekologiskt fotavtryck än importerat kött. Använd havre, korn och mat-vete korn i stället för ris, det finns ett utbud av dessa nu i nästan alla livsmedelsbutiker och har det dem inte kan du fråga efter dem av din handelsman och fram för allt njut det inhemska grönsakerna när det är i säsong för det inhemska har så otroligt mycket gott att bjuda på.












Många har blivit medvetna i sina val och eftersträvar produkter som är lagade efter principen hållbar utveckling, att djuren har det bra och att vi tar vara på klimatet och miljön, det är en utveckling jag minsann hejar på! För det är just det som är god agronomi, god djurvälfärd och det som bondens arbete sist och slutligen handlar om. Bonden skall leverera det som konsumenten vill ha till bästa möjliga kvalitet. En kollega till mig sade en gång att varumärket för främst norsk men också svensk och finländsk mat är att den har blivit producerad i liten skala, i det kalla nord, och på avsides platser. Det ligger en hel del sanning i detta, för vi har många typiska säsongsråvaror som smakar som om det var en bit av antingen Norge, Sverige eller Finland. Vi har jordgubbarna med sin identiska smak, vi har den tidiga kålen, äpplen och lammkött för att nu nämna några.

Råvarorna smaksätts av jordmånen det växer i och av det ljus och temperaturförhållanden som råder just där, det så kallade terroir (Terroir är ett franskt uttryck som kommer från ordet terre "land". Det uttrycker olika karakteristiska kvalitéer kring en specifik plats så som geografi, geologi och klimat och hur dessa interagerar med exempelvis växters genetik eller framställning av matvaror) det har en avgörande roll för hur råvaran upplevs i smak. Det att grönsaker får utvecklas över en längre tid ger dem en säregen smak, du har säkert känt det själv, skillnaden på inte minst inhemska och importerade jordgubbar.

Och då vi talar om klimatet i det kalla nord så har vi en stor fördel av kylan inte bara för växterna del men också för djurens vidkommande, klimatet med sin kyliga närvaro och gårdarnas belägenhet skapar låg smittorisk och friska djur, den goda nordiska djurhälsan har år efter år stått högst uppe på djurvälfärds listan jämfört med andra land. Det här ger oss trygg mat på bordet men är också någonting man inte alls kan ta som en självklarhet, här är vi kanske lite bortskämda, men visst sjutton är det krävande att producera mat även här.

I Norge har man goda traditioner med att utnyttja hela djuret, den traditionen kunde man kanske även ha krav på i både Sverige och Finland, speciellt generationerna före oss var väldigt goda på just detta, att utnyttja råvaran till fullo, låt oss ta tillbaka denna kunskap!  Vi borde kanske låta det gå sport i detta att använda allt av djuret och inte minst använda upp all den mat vi köper i butiken. Om du är glad i god mat så vet du också att råvarorna du använder är viktiga för en god måltidsupplevelse och är du i tillägg till detta upptagen av klimatet och miljön runt omkring dig så är det inte alls så oväsentligt vad du lägger i handelskorgen din när du är i butiken. Njut den inhemska mathösten och förvintern med till exempel en god och värmande lammgryta med inhemska rotfrukter och potatis till. För mig är det någonting av det allra bästa och mest klimatsmarta och inte minst miljövänliga jag kan servera. Det inhemska råvarorna är råvaruskatter vi måste lära oss respektera mer och inte minst så är det matskatter som upprätthåller identiteten till vår egen mat och dryckeskultur.


Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen