måndag 28 oktober 2019

Miljövänligt i handelskorgen!


Tycker du det är besvärligt och svårt att veta vad du bör välja i butiken? Tänker du på klimatet, men är osäker på vad som är det bästa? Är det kanske på tiden att reducera vår köttkonsumtion?

Allt flera människor har blivit upptagna av varifrån råvarorna och livsmedlen kommer och hur det har blivit producerade, och det är självklart något som alla bönder kan vara glada över. Men samtidigt har matproduktion också blivit en del av klimatdebatten. Klimatmedvetna konsumenter funderar över vad det skall sätta i handelskorgen, men det är inte lätt att navigera i djungeln av alla näringstips, klimatråd och butikernas egna köpkampanjer. Lägger du därtill med en hektisk vardag så är kaoset komplett. Vad skall man välja?

Mitt råd är enkelt, jag väljer inhemskt, lokalt odlat, säsongsbaserade råvaror och av respekt för både djuren och bonden som har producerat maten så äter jag upp maten så att minst möjligt går till spillo. Flygburen, läs långväga rest mat, är sällan en god ide och det är ett välkänt faktum att inhemskt kött har ett mindre ekologiskt fotavtryck än importerat kött. Använd havre, korn och mat-vete korn i stället för ris, det finns ett utbud av dessa nu i nästan alla livsmedelsbutiker och har det dem inte kan du fråga efter dem av din handelsman och fram för allt njut det inhemska grönsakerna när det är i säsong för det inhemska har så otroligt mycket gott att bjuda på.












Många har blivit medvetna i sina val och eftersträvar produkter som är lagade efter principen hållbar utveckling, att djuren har det bra och att vi tar vara på klimatet och miljön, det är en utveckling jag minsann hejar på! För det är just det som är god agronomi, god djurvälfärd och det som bondens arbete sist och slutligen handlar om. Bonden skall leverera det som konsumenten vill ha till bästa möjliga kvalitet. En kollega till mig sade en gång att varumärket för främst norsk men också svensk och finländsk mat är att den har blivit producerad i liten skala, i det kalla nord, och på avsides platser. Det ligger en hel del sanning i detta, för vi har många typiska säsongsråvaror som smakar som om det var en bit av antingen Norge, Sverige eller Finland. Vi har jordgubbarna med sin identiska smak, vi har den tidiga kålen, äpplen och lammkött för att nu nämna några.

Råvarorna smaksätts av jordmånen det växer i och av det ljus och temperaturförhållanden som råder just där, det så kallade terroir (Terroir är ett franskt uttryck som kommer från ordet terre "land". Det uttrycker olika karakteristiska kvalitéer kring en specifik plats så som geografi, geologi och klimat och hur dessa interagerar med exempelvis växters genetik eller framställning av matvaror) det har en avgörande roll för hur råvaran upplevs i smak. Det att grönsaker får utvecklas över en längre tid ger dem en säregen smak, du har säkert känt det själv, skillnaden på inte minst inhemska och importerade jordgubbar.

Och då vi talar om klimatet i det kalla nord så har vi en stor fördel av kylan inte bara för växterna del men också för djurens vidkommande, klimatet med sin kyliga närvaro och gårdarnas belägenhet skapar låg smittorisk och friska djur, den goda nordiska djurhälsan har år efter år stått högst uppe på djurvälfärds listan jämfört med andra land. Det här ger oss trygg mat på bordet men är också någonting man inte alls kan ta som en självklarhet, här är vi kanske lite bortskämda, men visst sjutton är det krävande att producera mat även här.

I Norge har man goda traditioner med att utnyttja hela djuret, den traditionen kunde man kanske även ha krav på i både Sverige och Finland, speciellt generationerna före oss var väldigt goda på just detta, att utnyttja råvaran till fullo, låt oss ta tillbaka denna kunskap!  Vi borde kanske låta det gå sport i detta att använda allt av djuret och inte minst använda upp all den mat vi köper i butiken. Om du är glad i god mat så vet du också att råvarorna du använder är viktiga för en god måltidsupplevelse och är du i tillägg till detta upptagen av klimatet och miljön runt omkring dig så är det inte alls så oväsentligt vad du lägger i handelskorgen din när du är i butiken. Njut den inhemska mathösten och förvintern med till exempel en god och värmande lammgryta med inhemska rotfrukter och potatis till. För mig är det någonting av det allra bästa och mest klimatsmarta och inte minst miljövänliga jag kan servera. Det inhemska råvarorna är råvaruskatter vi måste lära oss respektera mer och inte minst så är det matskatter som upprätthåller identiteten till vår egen mat och dryckeskultur.


Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge