Tycker du det är
besvärligt och svårt att veta vad du bör välja i butiken? Tänker du på klimatet,
men är osäker på vad som är det bästa? Är det kanske på tiden att reducera vår köttkonsumtion?
Allt flera människor
har blivit upptagna av varifrån råvarorna och livsmedlen kommer och hur det har
blivit producerade, och det är självklart något som alla bönder kan vara glada över.
Men samtidigt har matproduktion också blivit en del av klimatdebatten.
Klimatmedvetna konsumenter funderar över vad det skall sätta i handelskorgen,
men det är inte lätt att navigera i djungeln av alla näringstips, klimatråd och
butikernas egna köpkampanjer. Lägger du därtill med en hektisk vardag så är
kaoset komplett. Vad skall man välja?
Mitt råd är enkelt,
jag väljer inhemskt, lokalt odlat, säsongsbaserade råvaror och av respekt för
både djuren och bonden som har producerat maten så äter jag upp maten så att
minst möjligt går till spillo. Flygburen, läs långväga rest mat, är sällan en
god ide och det är ett välkänt faktum att inhemskt kött har ett mindre ekologiskt
fotavtryck än importerat kött. Använd havre, korn och mat-vete korn i stället
för ris, det finns ett utbud av dessa nu i nästan alla livsmedelsbutiker och
har det dem inte kan du fråga efter dem av din handelsman och fram för allt njut
det inhemska grönsakerna när det är i säsong för det inhemska har så otroligt
mycket gott att bjuda på.
Många har blivit medvetna i sina val och eftersträvar produkter som är lagade efter principen hållbar utveckling, att djuren har det bra och att vi tar vara på klimatet och miljön, det är en utveckling jag minsann hejar på! För det är just det som är god agronomi, god djurvälfärd och det som bondens arbete sist och slutligen handlar om. Bonden skall leverera det som konsumenten vill ha till bästa möjliga kvalitet. En kollega till mig sade en gång att varumärket för främst norsk men också svensk och finländsk mat är att den har blivit producerad i liten skala, i det kalla nord, och på avsides platser. Det ligger en hel del sanning i detta, för vi har många typiska säsongsråvaror som smakar som om det var en bit av antingen Norge, Sverige eller Finland. Vi har jordgubbarna med sin identiska smak, vi har den tidiga kålen, äpplen och lammkött för att nu nämna några.
Råvarorna smaksätts av jordmånen det växer i och av det ljus och temperaturförhållanden
som råder just där, det så kallade terroir (Terroir är ett franskt uttryck som
kommer från ordet terre "land". Det uttrycker olika karakteristiska
kvalitéer kring en specifik plats så som geografi, geologi och klimat och hur
dessa interagerar med exempelvis växters genetik eller framställning av matvaror) det har en avgörande roll för hur råvaran upplevs i smak. Det att grönsaker får
utvecklas över en längre tid ger dem en säregen smak, du har säkert känt det
själv, skillnaden på inte minst inhemska och importerade jordgubbar.
Och då vi talar om klimatet i det kalla nord så har vi en stor fördel av kylan inte bara för växterna del men också för djurens vidkommande, klimatet med sin kyliga närvaro och gårdarnas belägenhet skapar låg smittorisk och friska djur, den goda nordiska djurhälsan har år efter år stått högst uppe på djurvälfärds listan jämfört med andra land. Det här ger oss trygg mat på bordet men är också någonting man inte alls kan ta som en självklarhet, här är vi kanske lite bortskämda, men visst sjutton är det krävande att producera mat även här.
Och då vi talar om klimatet i det kalla nord så har vi en stor fördel av kylan inte bara för växterna del men också för djurens vidkommande, klimatet med sin kyliga närvaro och gårdarnas belägenhet skapar låg smittorisk och friska djur, den goda nordiska djurhälsan har år efter år stått högst uppe på djurvälfärds listan jämfört med andra land. Det här ger oss trygg mat på bordet men är också någonting man inte alls kan ta som en självklarhet, här är vi kanske lite bortskämda, men visst sjutton är det krävande att producera mat även här.
I Norge har man goda traditioner med att utnyttja hela djuret, den traditionen
kunde man kanske även ha krav på i både
Sverige och Finland, speciellt generationerna före oss var väldigt goda på just
detta, att utnyttja råvaran till fullo, låt oss ta tillbaka denna kunskap! Vi borde kanske låta det gå sport i detta att
använda allt av djuret och inte minst använda upp all den mat vi köper i
butiken. Om du är glad i god mat så vet du också att råvarorna du använder är
viktiga för en god måltidsupplevelse och är du i tillägg till detta upptagen av
klimatet och miljön runt omkring dig så är det inte alls så oväsentligt vad du lägger
i handelskorgen din när du är i butiken. Njut den inhemska mathösten och
förvintern med till exempel en god och värmande lammgryta med inhemska
rotfrukter och potatis till. För mig är det någonting av det allra bästa och
mest klimatsmarta och inte minst miljövänliga jag kan servera. Det inhemska råvarorna är råvaruskatter vi måste lära oss respektera mer och inte minst så är det matskatter som upprätthåller identiteten till vår egen mat och dryckeskultur.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar