lördag 2 november 2019

Ren ytterfilé. Rena smaker på ren råvara...

Helstekt Ren ytterfilé med en kraftig vilt sås och en pure på persiljerötter flankerad av en svart trumpetsvamp & kantarell duxell och smörkokt brysselkål. 

Ingredienser för 4 personer
600 g ren ytterfilé
4 dl svart trumpetsvamp
4 dl gula kantareller
1 dl finskuren schalottenlök
1 påse brysselkål (ca 15-25 st)
3-4 st persiljerötter
några krossade enbär, salt och peppar.
En liten kvist färsk rosmarin och timjan.
Några hela hjortron och tranbär till dekorering.

Till såsen behöver du detta:
Skal och puts resterna från löken och persiljerötterna samt allt det avskär och puts du skurit lös från renköttet. 3-4 dl gott rödvin, 2 dl vatten, 1 tsk socker, salt och peppar och 1 msk smör till monteringen av såsen och ca ½ dl med tranbär. Bryn allt detta i en kastrull tillsammans med lite smör och häll över 2 dl av vinet och allt vatten, låt det småsjuda i ca 45 minuter, sila och för över fonden till en kastrull, reducera, (koka ihop) tills det återstår en tredjedel av vätskan, tillsätt resten av vinet och låt det koka in i ca 20 minuter, tillsätt sockret, rör om, salta och peppra efter egen smak, om såsen känns för tunn och simmig kan du nu reda av den med lite majsenamjöl utrört i lite vatten, Blanka därefter av såsen med att montera ned en matsked smör i såsen, tillsätt sist tranbären och håll såsen därefter varm till serveringen.

1: Putsa och rensa renfiléerna och spara på allt avskär till fondkoket. Krydda filéerna med krossade enbär, salt och peppar, finhacka örterna och strö dem jämt över köttet. Låt köttet vila i ca ½ timme.
2: Skala persiljerötterna, spara på skal resterna och finputset till fondkoket. Skär persiljerötterna i mindre bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Sila bort vattnet och tillsätt en liten klick smör med persiljerötterna och kör i en mixer allt till en smidig och fin puré, om puren verkar för tjock kan du tillsätta en liten mängd grädde eller mjölk för att göra puren smidigare. Håll puren varm tills den skall serveras.
3: Fin putsa och skär bort dåliga partier av brysselkålen, blanchera dem därefter i lättsaltat vatten i ca 7 minuter, sila bort vattnet och tillsätt 1-2 msk smör i kastrullen med brysselkålen, låt kålen "svättas" med smöret en liten stund, salta och peppra och smaka av.
4: Stek renköttet i het stekpanna med smör 2-3 minuter på var sida, ös lite hela tiden av smöret över filéerna, lyft dem därefter upp på aluminiumfolie, paketera in dem och låt dem vila tills de skall skäras upp. Fortsätt steka svamp duxellen i stekpannan och när det blivit brynt drar du stekpannan av värmen.

5: Lägg upp allting på ett silverfat och dekorera med hjortron och tranbär du sparat på till detta ändamål, svamp duxellen för du över från stekpannan till serveringsfatet bredvid det uppskurna renköttet som på bilden ovan. Persiljerot purén har jag spritsat ut över fatet på den ena flank sidan och också lite bränt av puren med en brännare för att skapa en rostad ackumulering.

Har du frågor angånede detta recept är det bara att kontakta mig här i kommentarsfältet eller per e-post.
Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen