söndag 29 maj 2011

Lamkotlett och sellerirotpuré!



Lamkotlett med rotselleripuré
spröda grönsaker, smörkokt nykål
och en rödvinssås

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

4 st lamkotletter
2 st små vårlökar med blast
1 morot i grova strimlor
100 g kålrot i grova strimlor
1 st grovt strimlat mindre nykålshuvud
1 st hel rotselleri
100 g smör
1 dl grädde

½ liter rödvin
1 dl vatten
1 tsk socker
salt och peppar

1: Skala rotsellerin och skär den i grova bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Tag den upp och kör den i mixer tillsammans med 50 g smör och 1 dl grädde. Salta och peppra samt smaka av. Håll den varm i kastrullen till servering.

2: Blanda samman ingredienserna för såsen, spara lite av rödvinet till att deglacera pannan med efter att du stekt dina lammkotletter. Låt såsen få småkoka under tiden som du blancherar nykålen och det andra grönsakerna. Tillsätt 50 g smör med grönsakerna och kålen och rör om ordentligt. Salta och peppra efter behag.

3: Stek lammkotletterna i panna med lite smör tills det fått en vacker färg. Under tiden skär du vårlöken i halvor på längden och lägger dem med i pannan med lammkotletterna, låt dem brynas lite och få färg, Häll därefter det sparade vinet i pannan och låt småputtra i någon få minuter. Tag upp kotletterna och löken och ställ dem på förvärmda tallrikar. Vätskan i pannan häller du över i såsen. Har det kokat in så tillsätter du lite vatten under omrörning. Servera allting genast.

bon appetit

Matkulturcentret för barn i Norge tar form.






Matkulturcentret för barn tar sin form i det centrala Oslo. Ett projekt som saknar motstycke i resten av norden och hela världen för den delen. Det behöver ingen närmare presentation då hemsidan på nätet är den bästa presentationen som kan ges. Jag bara konstaterar efter att ha besökt gården att projektet är i full gång.
Köksträdgården är redan anlagd och nu väntar man bara på att få skörda till hösten. En hel del renoveringar skall genomföras och bland annat så skall ett antal undervisningskök installeras sponsrat av elektrolux. Man räknar med att kunna ta emot de första barnen vid skolstarten i augusti.

Ohygieniskt förfarande!

I tidningar över hela Europa har man i det sista dagarna kunnat läsa att tio tyskar har dött av E.coli bakterien och att också några danskar och även svenskar har insjuknat. Smittan har de fått i sig efter att de har ätit sallad, tomat och gurka som troligen härstammar från nord Tyskland eller kanske Spanien, det vet man inte ännu, men man vet att smittan har utbrutit i nord Tyskland, men om det är det importerade spanska tomaterna , salladen och gurkorna som är smittbärare är man inte säker på.

För mig som gastronom och kock ringer det några varningsklockor samtidigt som det föranleder en att ställa sig några viktiga frågetecken framför smittans uppkomst, varför och hur, ??? som är befogade i detta sammanhang. Jag vågar med all säkerhet, utan några som helst tvivel påstå följande, samtidigt som jag förundras över det, att här handlar det endast och enbart om att man har haft dålig hygien, man har haft för det första en dålig hygienisk hantering av livsmedlen i fråga och för det andra en allt för bristfällig kontroll. Bästa beviset på det är att avföring från kor som normalt är bärare av den här smittan, e.coli, har i något skede hamnat på dessa gurkor, salladen och tomaterna. Och så kan man ju fråga sig hur i all världen har detta kunnat ske. Svaret är som sagt, dålig hygien och dålig kontroll. Det tror jag att man i efterkant kommer konstatera att var den direkta orsaken. En orsak som så enkelt kunde ha avvärjts redan i första ledet genom kritiskt granskande och rigorösa kontroller vid hanteringen av dessa grönsaker, koskiten skall verka som gödsel och berika tillväxten av grödorna, den skall inte hamna på avvägar och absolut inte på din eller min tallrik i något som helst skede.

I förlängningen får detta konsekvenser som bidrar till att man som konsument köper bara inhemskt och lokalproducerat vilket vi kockar redan i ett antal år försökt få konsumenterna att förstå är det bästa alternativet. Och vill man utan att nu allt för mycket krångla till det tänka på livsmedelshygien och kontroll så kan man också konstatera att felet ligger inte bara hos bonden, livsmedelsindustrin eller konsumenten, en hel del brister som får fatala följder ligger också hos livsmedelsverken och de som egentligen skall hålla koll på allt detta, även de bär en del av skulden till sådana här händelser. Jag tänker nu närmats på den så kallade "egen-kontroll-planen" som är i verksatt i alla Europeiska land, vad innebär den, jo den innebär det att du som näringsidkare och livsmedelshanterare är skyldig att utföra en egen kontroll genom en plan som du som företagare, krögare, bonde eller butik har blivit tilldelad via livsmedelstillsynen i det egna landet. Det innebär i praktiken att den kontroll som är så himla viktig har flyttats från livsmedelsverket till bonden, krögaren, industrin själv, och du som företagare är skyldig att följa den genom daglig rapportering på ett antal punkter som sedan skall både arkiveras och i vissa fall rapporteras, exempelsvis vid avvikelser. Det här systemförfarandet är dåligt och har allt för många svaga punkter som blir påtagligt synliga när sedan kriser uppstår.

Förr gjorde livsmedelsverket en kontroll på plats antingen oanmälda eller föranmälda och påpekade där och då om bristerna och även rättade till dem, men när man i spariverns tecken och säkert även av många andra orsaker slutat med den här så kallade oanmälda kontrollerna och faktiska granskningen så får vi dessa konsekvenser. I dag kommer livsmedelsverket endats när redan problemet uppstått och gör den där kritiska granskningen, vilket jag anser vara helt bakvänt. Kontrollen skall myndigheterna sköta och inte överlämna till dem som egentligen skall bli kontrollerade, för det är ju just då som fusket uppstår. Det om det. Ät inhemskt och var på din vakt på allt vad du stoppar i dig är min uppfordring till er alla. Mat nära dig vet du vad det är och du vet vad bonden gör och inte gör, mat nära dig kan givetvis även den hamna ut för olägenheter som detta men då är det oseriösa bönder eller grönsakshandlare i farten och de lever inte länge i ett samhälle där man vill ha närodlat och lokala produkter. Det är en synd och skam att maten, den som vi alla är så beroende av har blivit föremål för andras fusk och bedrägeri.

Staden med det lilla extra!

Drøbak, den lilla kust staden inklämd mellan fjäll och fjord har en hel del att bjuda på för sina turister. Här kan man besöka bland annat julenissens verksted, en byggnad som påminner om jultomtens verkstad i det finska lappland fast i en mycket mindre skala. Här kan du smyga dig in bland gamla hus i gränder och trånga gator som nästan omsluter en och trots den påfallande trängseln ändå känns familjära och inbjudande. Här kan du vila dina ögon på det mest underbara små planteringar och pittoreska trädgårdar, här frodas romantiken och kärleken till den egna trädgårdstäppan. Och inte nog med det, här får även gommen sitt lystmäte. Den omedelbara närheten till havet har satt sin prägel på många av stadens fina restauranger och allra bäst märks det på den restaurangen som ligger nere vid vattnet.

Skipperstuen restaurang är en restaurang jag tycker, eller jag inte bara tycker det, utan anser att den bör få ett extra omnämnande som den allra bästa i sitt slag i Dröbak. Här bjuds du på läckerheter från havet som smakar  som de skall, rena och äkta i sin smak. Både miljön, maten och servicen, ja allt i sin helhet är fullständigt och perfekt. Och så skall det även sägas att när jag/ vi för en gångs skull går ut för att äta så har vi kanske en aning högre ställda krav och förväntningar en vad folk flest väntas ha. Då man själv är i branschen och dagligen gör mat enligt konstens alla regler så sätter man kanske ribban lite högre en normalt. Skipperstuen restaurang uppfyllde alla kraven över förväntan och hit kommer vi flera gånger, det blev ett av våra smutronställen.











Ett stort tack till hela personalen  för deras otroligt omsorgsfulla och närvarande service. Ni gör ett gott arbete och för den värdefulla restaurangkulturen i rätt riktning. Ha det gott.

Bon appetit

onsdag 25 maj 2011

Nordiskt samarbete också i köket.




Kokt grön sparris med Tynset-skinka från Norge
Svensk löjrom i syrlig-gurk-kappa 
och en morotskräm från Finland

På ambassader är det viktigt att kunna ge gästerna en så upplevelsefylld måltid som möjligt, bästa sättet att göra det på är att bjuda gästen/ gästerna på det egna landets smaker. Har du bordsgäster från Sverige, Norge och Finland gör du klokt i att servera nordisk mat med genuina nordiska smaker för dina gäster, det tror jag att uppskattas mera än om du bjuder dem på något syd europeiskt alternativ. Man är med om att utföra och skapa ett nordiskt samarbete, om så bara på den lilla tallriken, men ändå på ett sätt som samlar alla gästerna till en diplomatisk gemenskap. Jean Anthelme Brillat-Savarin kunde inte ha sagt det bättre, citat:

"Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av det andra njutningarna".

Bon appetit.

söndag 22 maj 2011

Ogräs eller delikatess? Avgör själva!

 Plocka en handfull nässlor, några blad av harsyra, gräslök,
en maskrosblomma och lite lavendel.
 Knäck ett ägg och separera gulan från vitan, gulan sätts att sjuda i vatten
 tills den är fast i konsistens. Förväll nässlorna och hacka gräslöken fint.
Sila bort vattnet från nässlorna och lägg dem i en kastrull med 3 dl nytt
vatten, den hackade gräslöken och 1 dl grädde, låt koka upp. Mixa med 
stavmixer till en slet och fin konsistens. Låt svalna. Vispa äggvitan till hårt 
skum och tillsätt detta i soppan samtidigt som du kör med mixern för att 
piska vitan in i soppan. Serveras som på bilden nedan.

Lägg i botten på en djuptallrik den pocherade äggulan.
Häll över en lagom mängd nässelsoppa och dekorera med
blomblad från gräslök, maskros, lavendel och några harsyreblad.

Närmare naturliga smaker än så här kan du inte komma.

Bon appetit.

Ett av mina smultronställen


Kan inte låta bli att nämna denna plats även om det är med en risk för att upprepa mig själv. Men detta är ett av mina absolut bästa smultronställen.

Året var 1862 när Tågstationen på Løten blev byggd. Samma år som en stambana mellan Hamar-Elverum blev färdig, den så kallade Rørosbanan. Då var det Norges första statsbana. Tiderna har förändrats sedan dess och när automatiseringen av spårväxlar och nedläggning av en del mindre stationer blev aktuellt försvann med det också en hel del värdefull och traditionsrik kulturhistoria.

Løten tågstation är en av det få stationer i Norge som fortsättningsvis är i drift. I dag drivs den av några driftiga kvinnor som brinner för det närodlade och den kortresta maten. Tågstationen har blivit en knutpunkt för det lokalodlade och den kortresta maten i ett vidare perspektiv. Løten tågstation är i dag också en lanthandel och ett kulturcentra där maten och kulturen möts på ett närmast intimt sätt och därmed sätter sin prägel på området. Man har lyckats med att få stationsbyggnaden och det närliggande området fredat och i dag är det ett kulturarv man månar om att hålla levande. På Løten nærstation og lanthandleri, kan du om du så vill köpa tågbiljetter för både inrikes som utrikes trafik, någonting som är högst ovanligt i dag på så små stationer som denna. Men här stannar faktiskt alla tåg som skall passera just av den anledningen att man är mån om att kunna visa fram denna station som någonting historiskt och värdefullt.

Løten nærstasjon og lanthandleri omnfattar idag försäljning av lokala produkter, produkter som fått både nationell och internationell uppmärksamhet, här kan du köpa eller smaka den lokala glassen med akvavit-smak, köpa hjortkött som är kryddat med den egna akvaviten eller Braastads konjak, du kan avnjuta en kaffekopp med något kallt eller varmt tilltugg till samtidigt som du får dig serverat en högklassig konsert i form av något musikaliskt verk, någonting som är anpassat för att rymmas in i den lilla stations och lanthandel-byggnaden, du får helt enkelt serverat en portion " Smaken av Løten". Stället är absolut värt ett besök, ett av mina smultron-ställen och det ligger bara 1 timmes bilkörning ifrån Oslo.


Bon appetit

lördag 21 maj 2011

Våra bedövade smaklökar...

Smaken anses bland en del människor vara en högst personlig angelägenhet och borde därför inte heller diskuteras, men en sak är säker, smaken /smaker går det att lära sig under ens hela livstid. Det är nämligen så att vi föds utan smakreferenser och under vår uppväxt lär vi oss en hel del olika smaker som vi lagrar i hjärnan som antingen smakliga eller mindre smakliga referenspunkter. Senare i livet kan vi ha en stor nytta av dessa referenspunkter vi skapat oss genom ett livslångt ätande och smakande. Jag vet om gastronomer och somellierer som försäkrat sina gommar-smaklökar för miljonbelopp, just för att de har ett så värdefullt verktyg de jobbar med och en komplicerad palett av smaker i sitt smak-minnes-lager.

Munnen med smaklökarna är för dem ett lika viktigt verktyg som rösten är för en tenor, och med den samma överdrivna rädslan för att få rösten, om än bara tillfälligt förstörd på grund av en förkylning eller annan åkomma strävar även de som försäkrat sin gom med smaklökarna efter att slippa alla dessa sjukdomar, och förståeligt nog blir det när man tänker på att de är ju det som är förutsättningen för att de skall kunna jobba. Rösten för tenoren är hans arbetsredskap på lika villkor som munnen och smaklökarna är somellierens arbetsredskap, och blir det angripet eller utsatt för någonting onormalt som en sjukdom eller annan yttre påverkan är det med risk för att man kan mista sitt jobb eller kontrakt.

Vi vanliga dödliga ägnar sällan eller aldrig våra sinnen någon större uppmärksamhet eller intresse, vi tar det mera som för givet att de finns där och att det uträttar det de är till för. Smaksinnet vårt är lite så som det är med små barn, det är nyfiket på allt och vill upptäcka många nya smaker, det vill upptäcka nyanser och nya impulser. Men samtidigt är det också så att smaksinnet vårt är även mycket känsligt för yttre påverkan, smaklökarna våra kan fort bli offer för ett ensidigt och monotont ätande, det blir så att säga bedövade, och speciellt väl ser man det hos människor som är förtjusta i halvfabrikat, industrimat och färdigmat. Dessa människors gommar är så bortskämda med den industriella smaken att alla det normala, naturliga smakerna för länge sedan bedövats bort av alla dessa tillsatser som ingår i den industriella smaken.

Egentligen så är de så att det är inte bara munnen man borde försäkra utan även näsan. Munnens stora begränsning är att den inte är kapabel att uppfatta aromer. I stället är det näsan som får hela den glädjen, för det är i huvudsak där som all arom analys föregår. Likafullt upplever vi att det är munnen som smakar den saftiga biffen. Men det är för att munnen är förenad med näsan längst bak i gommen. Den dagen vi sätter oss till bords täta i näsan av förkylning märker vi fort hur lite munnen bidrar med att vi skall kunna  känna smaker, smakerna är totalt frånvarande. Men trots allt detta är munnen ändå inte helt värdelös, det sker en hel del i gommen vår som munnen ger oss värdefull upplysning om, tex; grundsmakerna, temperatur, konsistens och struktur är viktiga element som munhålan kan analysera för oss helt utan näsans hjälp.

Grundsmakerna, sött, salt, syrligt och bittert, ( och en del forskare hävdar nu även umami som en femte grundsmak, fast jag vill påstå att den är en kombination av de redan kända grundsmakerna och kan inte därför enligt min mening anses som någon grundsmak) analyseras endast och enbart via tungan , det är genom tungan som vi hämtar ut all den information om sötma, sälta, bitterhet och syrlighet som maten består av. På tungan finns områden för det söta, det salta, det syrliga och det beska. Tex: sött på tungspetsen, salt och syrligt på bägge sidor om tungan och bittert längst bak. Det här medför att en citron kan smaka på minst tre olika sätt beroende på var i munnen och på tungan du sätter saften av citronen, testa det gärna genom av att sätta lite citronsaft på en sked och doppa tungspetsen i saften. Därefter för du försiktigt in skeden i munnen och låter citronsaften komma i beröring med sidan och bakre delen av tungan, effekten blir den att du får känslan av att ha smakat två helt olika citroner med olika smak, (det samma gäller för socker).

Luktsinnet och smaksinnet är båda beroende av varandra och på lika villkor är det även ytterst sårbara och kan fort bli överstimulerade. Över tid vill du sluta att registrera dofter som omger dig, nästan oavsett hur distinkta det dofterna är. I det du tar på dig parfym på morgonen vill du känna av den intensivt, men halvvägs till jobbet är den redan diffus och vid den första kaffekoppen på jobbet är den som bortta, eller är den? Den samma överstimuleringen kan vi också uppleva när vi skall smaka på mat. Den industriellt tillverkade färdigmaten med alla sina tillsatser och smakförstärkare överstimulerar smaklökarna våra så illa att alla det ursprungligt normala smakerna i den vardagsmat som är ren från tillsatser helt enkelt känns som smaklös, pulvermoset känns godare än det mos man lagar från grunden, och det bara för att gommen blivit både överstimulerad och bedövad av den tillsats-fulla industrimaten.

Bon appetit

söndag 15 maj 2011

Nordisk Mat, en världssensation




Den Nordiska maten skördar stadigt allt flera och flera priser, medaljer och för att inte tala om ett stort anseende  bland folk ute i den stora världen. Den nordiska maten har blivit intressant av en så enkel anledning som råvaran. Här i norden har vi massor av fruktsam jord och natur att ösa ur, vi plockar bär och svamp, fiskar, mjölkar korna som betar på vår mark, och jagar vilt. Allt detta är unikt i världen, lika unikt som vår allemansrätt, någonting som bara finns i norden och som resten av världen är avundsjuka på. Vi har uråldriga arter av får, svin och kor, 50 sorters bär, 110 typer av rabarber och mer en 700 äppelvarianter, och det viktigaste är klimatet och jordmånen. Den långa, svala växtperioden och överflödet av ljus, vi har en hel del att vara stolta över. Och tänk ett vilt blåbär kan inte jämföras med ett holländskt växthus blåbär när det gäller aromer och antioxidanter. Det är det här som är det grundläggande i den nordiska maten att råvarorna skall vara av högsta kvalitet, lokala och närodlade.

Populariteten för den nordiska maten har växt något otroligt det senaste tio åren. Och utan att nu glorifiera allt för mycket vågar jag ändå påstå att aldrig förr har det nordiska köket blivit så globalt erkänt, respekterat och omtyckt som i dessa tider. Orsaken till det är direkt enkel, det är alla dessa nordiska kockars förtjänst som med en stark vilja och tro på den nordiska råvaran skapat förutsättningarna och gjort att det blivit möjligt. De Nordiska kockarna har aldrig förr skördat så många medaljer och utmärkelser i stora tävlingar som det gör nu. Jag har säkert nämnt det i något tidigare inlägg att så sent som i fjol sade Gastronomen Paul Bocusé, mannen bakom den prestigefullaste kocktävling i världen, Bocusé D`or i Lyon, Frankrike, att, citat: -Inte nog med att det nordiska kockarna har kommit och börjat blanda sig i våra grytor, nu har det för sjutton kommit och stulit medaljerna av oss också-. citat slut.

Frontfiguren för det som man i dag omtalar som det Nya Nordiska Innovativa Köket är ingen mindre än Dansken Claus Meyer och Meyers Madhus. Han lanserade begreppet den Nya Nordiska innovativ maten genom en enkel men påtaglig filosofi, nämligen den att maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. I dag är det här mera en bara en filosofi i den nordiska restaurangkulturen, den har blivit till en livsstil och någonting vardagligt. En av, eller rättare sagt i dag världens bästa restaurang är NOMA i Danmark, utmärkelserna och medaljerna den restaurangen skördat genom åren är häpnadsväckande och  nu vallfärdar människor från hela världen, så väl vanligt folk som gastronomer, till Danmark för att göra ett besök till den omtalade restaurangen, enda nackdelen är att vill du besöka dem måste du boka bord minst ett halvår på förhand. NOMA= Nordisk Mat. ( Rankas som världens bästa restaurang 2011, och har även 2 michelin stjärnor på nacken. Jag ber att få gratulera!





Bon appetit

lördag 14 maj 2011

Lammkrona/ Kotlett rad på mitt vis, steg för steg.


Lammkrona med potatisgateau, rotselleripuré
päron och lök karamell samt en nobelsås

 Gör en mice en place med alla råvaror
 Börja med att steka potatisgateauen i olja
 Tillsätt smör och pressad vitlök i pannan
 Lyft potatis gateauen upp och håll den varm i ugnen på 75 grader
 stycka lammkronan i separata bitar och stek kotletterna i smör och vitlök
salta och peppra. Lyft dem upp och håll varma.
Fortsätt med päron och lökbitarna, tillsätt ½ tsk socker och låt karamellisera sig
 Deglacera pannan med rödvin och avsluta med att montera i 1 msk smör
 Ställ upp rätten enligt följande: först potatisen i botten
 På det en purè lagad på rotselleri och palsternacka
 Lammkotletterna på stående fot i centrum
Och till sist det viktigaste, nobelsåsen och det karamelliserade päron
och lökbitarna. Oala mon ami!
Bon appetit

© Christian Tikkanen

En del av livets söta


Ta vara på tillfället då det bjuds. Det spröda, unga och kraftigt syrliga rabarberskaften är som bäst just nu. Visste du att rabarber och tjinuski är en kombination som saknar motstycke, det är en smakupplevelse som hör hemma i både slott och kojja. 

Ta fram några vackra kaffekoppar, skala ett par rabarberstjälkar och skär dem i tunna bitar. Lägg rabarberbitarna i kaffekopparna just så mycket att det fyller 1/3 del av koppen. Koka så en tjinuskisås på 2 dl grädde, 1 dl socker och 1 msk sirap, en gnutta kanel i. Koka grädden tills sockret med sirapen blir lagom trögflytande, men inte för tjock ändå, det är nämligen fort gjort om man inte följer med koket att det tjocknar till en hård massa när det sedan stelnar. Vi vill ha tjinuskin endast trögflytande, när den är färdig häller du den direkt över i kaffekopparna och låter det svalna i ca ½ timme i rumstemperatur, då blir rabarbern just lagom mjuk i sin konsistens den med. En efterätt som andas rysk tradition och är absolut en gastronomisk pärla. I all sin enkelhet är den ändå väldigt avancerad i smak, en efterätt som passar vilken gäst som helst. 

Bon appetit

fredag 13 maj 2011

Den vårliga Torsken



Bovete-panerad Torskrygg, spröda vårprimörer
med matvete, skirat smör och gräslök samt
en ärtconsommé


Ingredienser:

150 g torskfile, (ryggbiten)
1 msk bovete
salt och peppar

20 g gröna ärter
1 dl fiskfond
½ dl vitvin
1 tsk smör
salt

några små blomkålsknippen
2 st gröna sparris delade i två
Vårlök skuren i grova bitar
Halv paprika utan skal, skuren i bitar
(Rosta paprikan i ugnen och skalet går att ta bort)
2 msk matvete

100 g smör
1 msk gräslök
salt och peppar
saften av en citron

1: Salta och peppra fisken och panera den i bovetemjöl. Låt stå och vila under tiden du förbereder allt det andra.

2: Koka matveten i vatten tillsammans med några nejlikor, ett lagerblad, 3 msk ättika, salt och 1 tsk socker. koka dem i max 15 minuter. OBS! Häll inte av vattnet när det är färdiga, lägg i alla rotsakerna i det varma vattnet tillsammans med matvete kornen och låt de stå och dra i sig av smakerna ur vätskan i 3 minuter, och så blir det även lagom mjuka och inte sönder kokta.

3: Stek fisken i het stekpanna med lite av smöret, ös då och då, men stek inte fisken mer än max 1,5 minuter på var sida, pressa saften av en citron över, tillsätt resten av smöret samt den hackade gräslöken, ös över fisken och dra av värmen, servera.

- Ärtconsommén skall serveras lite varm, men går också att serveras kall. Gör så här: sätt alla ingredienserna för consommén i en kastrull, låt det koka upp och mixa det därefter med en stavmixer till en slet och lättflytande konsistens, behövs det tillsätter du lite mera vitvin, salta och peppra, smaka dig fram.


Bon appetit.

söndag 8 maj 2011

Till alla mödrar




En mor finns med från början som källan till ditt liv.
Med kärleksfulla blickar hon följer varje kliv.
Sen livets första måltid har hon bjudit dig att smaka.

Hon ger dig av sin omsorg utan krav att få tillbaka.
Hon tas så lätt för given som lindring av besvär.
Och sällan blir hon tackad och sedd för den hon är.

I livets alla skeden förblir hon dock densamma...
Din alldeles unika högt älskade mamma.

Av: Siv Andersson 

fredag 6 maj 2011

Att äta klimatsmart.




Finlands ordförandeskap 2011
Finland är ordförandeland för Nordiska ministerrådet år 2011. Till huvudtema för ordförandeskapet har Finland valt hantering av klimatförändringarna på alla nivåer. Målet är att de nordiska länderna ska få en ännu synligare roll som en stark och enad klimatpåverkare. Även vi kockar har en möjlighet att påverka genom våra val av ingredienser och råvaror. Att äta klimatsmart betyder inte att vi skall avstå ifrån att äta gott eller mångsidigt. Vad det egentligen handlar om är att vi skall värna om vår miljö, se till att så lite miljöavgaser och giftiga ämnen släpps ut i naturen som möjligt. Som kockar kan vi hjälpa till i detta för oss alla så viktiga mål med att värna miljön och naturen genom ett så enkelt bidrag som att välja råvaror som är lokalproducerade och kortresta, på så vis slipper vi alla de långa transporter som förorsakar en hel del avgaser. 

Närodlat, lokalt och kortrest kommer säkert att vara en del av klimatprogrammet för år 2011 och som sagt där kan vi alla kockar göra en fin insats genom av att välja råvaror nära oss själva. Välja råvaror som man vet är odlade om nu inte i den omedelbara närheten så i varje fall i den egna kommunen, Och det bästa av allt är att vi kan ge maten en egen identitet, någonting som man vill förknippa med den egna regionen och landskapet samtidigt som det bidrar till en hållbar utveckling. En utveckling där både bonden, kocken och du som gäst är med om att påverka någonting till det bättre. Smaklig måltid.

Här serverades som en förrätt:
 Bakt laks med ättiksgurka och kaviarpotatis
samt brynt pilgrimsmussla med gräslök

Bon appetit




Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen