MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 18 januari 2009

Brinnande kärlek



Den brinnande kärleken

Receptet för 4 personer
ingredienser
2 st bananer skurna i lagom stora bitar
2 st äpplen i bitar
1 st päron i bitar
½ dl socker
1 dl calvados eller konjak
1 krm kanel
1 krm kardemumma
½ liter vaniljeglass i bollar

1: Stek frukterna i smörad stekpanna tills det fått
en brynt färg.

2: Samtidigt som du steker frukten sätter du en rund
kakform i ugnen på varmhållning i 175 graders värme
i ugnen, detta görs för att du skall kunna få alkholen att
brinna vid antändningen senare vid bordet.

3: Lägg den stekta frukten i den form du har i ugnen,
strö över sockret och kryddorna samt ställ den i ugnen
tillbaka en liten stund.

4: Under tiden värmer du alkoholen försiktigt till ca 80
grader tex i en värmetålig kanna, som du sedan använder
för flamberingen.

5: Tag ut ur ugnen formen med den stekta frukten i, ställ
den på bordet och häll genast över den förvärmda alkoholen
samtidigt som du antänder rätten, nu brinner den med en
blå låga, och låt den slockna av sig själv. Placera vaniljglass-
bollarna över frukten som blivit flamberad och servera.


Bon apetit

Inga kommentarer: