måndag 27 april 2009

smått och gott



Två små genuina rätter som den lokala bonden från
Bondens Marknad haft ingredienserna till.


Ostarna från små gårdsysterier i Gubrandsdalen, sylterna från
Telemark och bären från Sörlandet, Glassen från Henning Ohlsens
glassfabrik ( förresten den ända glassen i hela Norden som kan
meta sig med den gamla hederliga Finländska Sun ice glassen,
deras koncept är så snarlikt att man undrar om det inte är släkt på
något vis... eller har kopierat av varandra, Nå nej då, men om
sanningen skall fram så har även Hennings glass kommit till Norge
via Amerika på ett närmast kusligt sammanliknande sätt som den
från Jakobstads glassfabrik en gång i tiden kom, men det får bli en
helt egen story till en annan gång det. Nu skall vi njuta av vad den
lokala bonden kund frista oss med.



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen