MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

torsdag 30 april 2009

Uppstudsig viltsalami


Staplad viltsalami med potatisflarn
och en lökflasch samlad i en vårsallad

Salami och pastrami i all ära men den här uppstudsiga viltsalamin
har nog så egen smak och speciellt en egen karaktär, -lite som det
Italienska temperamentet, - eldigt och passionsfullt, men också
samtidigt lite Nordiskt, behärskat och tålmodigt. Korven är även
om den är koncentrerad och stark väldigt måttfull och givmild i
sin smak, den har en smak av det djupa skogarna och det vilda
som ger den dess fina och säregna karaktär. Den behöver inte ett
mångfald med tilltugg eller ens ingredienser för att bli presenterad
på tallriken, en enkel sallad duger mer en väl.

Tag några potatisar och skiva dem tunnt, stek dem därefter i olja
tills det är gyllenbruna, lyft dem upp på hushållspapper att rinna
av. Lägg upp en näve isbergssallad på tallriken och bygg upp ett
torn med varvvis potatisflarn och viltsalami. Blanda ihop en liten
dressing på 2 msk olivolja och 1 tsk balsamvinäger, salt och
peppar, och häll det runt om på tallriken. Skär en scharlottenlök i
små tärningar och strö det över tallriken. Avsluta med någon kvist
färsk timjan.

Bon apetit

Inga kommentarer: