MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

fredag 22 maj 2009

Fylld paprika


Kantarellfylld "Capio" Röd paprika
med en gurksallad och brynt blomkål

Spetsig paprika finns av olika sorter och färgerna varierar
allt ifrån vitt, gult, grönt och rött. Längden varierar mellan
ca 15 - 25 cm. "Capio" från Ungern är en röd fin paprika,
mycket glansig i skalet. Paprikan är lite sötare i smaken
än den traditionella röda paprikan. Den passar utmärkt att
ätas som den är och så är den lätt att skära i vackra ringar,
eller att använda i matlagnig, en utmärkt råvara att fylla
och gratinera i ugnen, och när den dessutom är lagom stor
för att bli till en hel måltid för en person så är den ett gott
alternativ, dessutom som en grönsaksrätt i sig. Jag har valt
att fylla dem med stekta kantareller och toppa dem med
lite riven parmesanost, därefter gratinera dem i ugnen, och
under tiden förbereds gurksalladen så att gurkan skärs
på längden i mycket smala och tunna strimlor som läggs
i en marinad av 1 dl ättika, ½ liter vatten, 1 tsk salt och
½ dl socker samt några pepparkorn, där skall det ligga
och marinera sig tills det fyllda paprikorna är färdiga då
lyfts det upp och placeras på tallrikar i en lagom mängd.

Bryn några små blomkålsbuketter i lite smör, salta och
peppra försiktigt och skvätta några droppar tabasco över
och servera som tilltugg till det fyllda paprikorna.


Bon apetité

Inga kommentarer: