MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 14 juni 2009

Dag 2, På väg mot Trondheim






Färden den går igenom "fjäll och fjord" som man här säger det,
och under färden mot Trondheim, " Den gamla huvudstaden"
korsar vi mer en ett vattendrag.

Området omkring Gauldalen mellan Myrhaug och Stören är
välkänt för sitt flugfiske och det stora laxarna men också för den
så svår flörtade fjällöringen. Här kan det stå fiskare med vatten
nästan enda upp till öronen och försöka sig på att få en lax eller
öring på kroken, och för det mesta så brukar det lyckas.

Området har också som en av det få Norska platser ett gediget
och levande fäbodliv bevarat, här sköts och mjölkas kor och getter
än i denna dag som är uppe på fjället, stöjlen eller setern som det
heter. Mjölkningen den sker för hand och det mesta av mjölken
används till att göra den egna römmen, en syrad mjölkprodukt
som närmast kan efterliknas med crem frech, likaså den egna
osten, och alla dessa verkligt lokala produkterna kommer sällan
längre bort ifrån gården en till köksbordet, och även där är det
en festmåltid man njuter av i stillhet, det är här som den genuina,
historiska och traditionsrika smaken av en kultur föds.

Bon apetité

Inga kommentarer: