Färden den går igenom "fjäll och fjord" som man här säger det,
och under färden mot Trondheim, " Den gamla huvudstaden"
korsar vi mer en ett vattendrag.
Området omkring Gauldalen mellan Myrhaug och Stören är
välkänt för sitt flugfiske och det stora laxarna men också för den
så svår flörtade fjällöringen. Här kan det stå fiskare med vatten
nästan enda upp till öronen och försöka sig på att få en lax eller
öring på kroken, och för det mesta så brukar det lyckas.
Området har också som en av det få Norska platser ett gediget
och levande fäbodliv bevarat, här sköts och mjölkas kor och getter
än i denna dag som är uppe på fjället, stöjlen eller setern som det
heter. Mjölkningen den sker för hand och det mesta av mjölken
används till att göra den egna römmen, en syrad mjölkprodukt
som närmast kan efterliknas med crem frech, likaså den egna
osten, och alla dessa verkligt lokala produkterna kommer sällan
längre bort ifrån gården en till köksbordet, och även där är det
en festmåltid man njuter av i stillhet, det är här som den genuina,
historiska och traditionsrika smaken av en kultur föds.
Bon apetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar