Citrusmarinerad havsabborre med pilgrimsmussla
och en skummad fisksky
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
200 g havsabborrefilé
4 st råa jätteräkor utan skal
4 st pilgrimsmusslor
1 dl Citronsaft
1 tsk ättika
1 tsk socker
½ tsk salt
Finskuren dill
Finskuren gräslök
½ dl tjock grädde
½ dl vitvin
1 msk smör
Salt och peppar
1: Börja med att putsa och skölja av abborrfilén och tag av skinnet.
Skär den därefter i små fyrkanter lagom små att du får 3 st per
portion. ( Bitarna skall inte vara större än ca 1½ x 1½ cm ) Sätt
bitarna i en lagom stor skål och häll över citronsaften, ättikan,
sockret och saltet. Låt abborrbitarna marineras i vätskan minst
ett par timmar, allra helst över natten.
2: Tag fram tallrikar och sätt på varje tallrik 3 st av det marinerade
abborrfilébitarna som du först doppat i lite av den finskurna dillen
och gräslöken, på så vis att det bildar ett torn, dvs; du staplar dem
upp på varandra. Dekorera med någon lökskiva, skalad
citronklyfta och ett blad av en libbsticka.
3: Stek Pilgrimsmusslan som allra hastigast i en het smörad stek-
panna, gör likadant med jätteräkorna och när det är färdiga lyfter
du dem upp på det redan med marinerad abborre förberedda
tallrikarna.
4: Déglacera stekpannan med vinet och grädden samt tillsätt den
resterande finskurna dillen och gräslöken, låt koka ihop och när
såsen är lagom tjock låter du den gå via mixern så att den
skummar sig och då häller du den därefter direkt på dina tallrikar
över pilgrimsmusslan.
Skär den därefter i små fyrkanter lagom små att du får 3 st per
portion. ( Bitarna skall inte vara större än ca 1½ x 1½ cm ) Sätt
bitarna i en lagom stor skål och häll över citronsaften, ättikan,
sockret och saltet. Låt abborrbitarna marineras i vätskan minst
ett par timmar, allra helst över natten.
2: Tag fram tallrikar och sätt på varje tallrik 3 st av det marinerade
abborrfilébitarna som du först doppat i lite av den finskurna dillen
och gräslöken, på så vis att det bildar ett torn, dvs; du staplar dem
upp på varandra. Dekorera med någon lökskiva, skalad
citronklyfta och ett blad av en libbsticka.
3: Stek Pilgrimsmusslan som allra hastigast i en het smörad stek-
panna, gör likadant med jätteräkorna och när det är färdiga lyfter
du dem upp på det redan med marinerad abborre förberedda
tallrikarna.
4: Déglacera stekpannan med vinet och grädden samt tillsätt den
resterande finskurna dillen och gräslöken, låt koka ihop och när
såsen är lagom tjock låter du den gå via mixern så att den
skummar sig och då häller du den därefter direkt på dina tallrikar
över pilgrimsmusslan.
Bon apetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar