måndag 26 juli 2010

Galette Monick


Galette Monick

Ingredienser:

1 st smördegsplatta
2 dl blandade bär, ( Smultron, åkerbär, blåbär och hallon)
En blandning av pudersocker och lite kakao
 Vaniljglass

Dryck:
 Åkerbärslikör och kaffe

Tag fram en eller två smördegs plattor, beroende på hur många du själv tänkt att äta, ... dela dem i två delar och lägg en klick bär i mitten på varje smördegsplatta ( Galett), strö över bärblandningen en liten gnutta potatismjöl, det gör du för att vätskan i bären skall hållas samman och inte rinna ut allt för mycket. Grädda dem därefter i ugnen på 225 grader i ungefär 12 minuter. Tag dem ut och strö över dem blandningen av pudersocker och kakao. Lägg en liten sked av vaniljglass över och servera genast. Hustrun är upphovsman till detta recept. Och som med allting i matväg: det enklaste är oftast det godaste.

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen