Brynt torsk napperad med citron-pepparrots smör
och en krabb-vitvinsgelé
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
200 g torskrygg
3-4 st färsk kokta krabbklor
1 st morot
1 st gul lök
½ liter skaldjursfond
1 dl vitvin
Salt och peppar
Saften av en citron
1 tsk riven pepparrot
2 tsk gelatinpulver
1: Börja med krabbklorna, knäck skalet på klorna och ta försiktigt ut krabbköttet och lägg det till sidan. lägg alla skal rester i en kastrull, skala moroten och löken och lägg dem till sidan tillsammans med krabbköttet. Skalresterna från moroten och löken lägger du i kastrullen tillsammans med krabbskalet, fyll på vatten så att det täcker och låt koka tills endast en tredjedel av vätskan återstår, sila och ta till vara vätskan och kasta skalresterna det har gjort sitt.
2: Ta fram fyra stycken små formar med låg kant, har du inte det kan du även göra denna gelé i kaffekoppar.
Skär krabbkötttet i små bitar, moroten i tunna skivor och löken i mindre strimlor, varva detta jämt fördelat i varje form eller kaffekopp.
3: Värm upp skaldjursfonden och tillsätt gelatinpulvret under omrörning när det har helt smält ned i vätskan tillsätter du vinet. Häll över i formarna vätskan just så mycket att det täcker innehållet, ställ i kylskåpet att stelna i minst 2 3 timmar. Detta kan du med fördel göra dagen före.
4: Skär torskryggen i fyra lika stora delar och stek dem på varje sida i smör tills det fått en vacker färg, häll över citronsaften och rör i den rivna pepparroten och ös på fisken av smör-citron-pepparsåsen så att det tränger in i fiskköttet. Lyft dem upp på fat och häll över smöret från pannan i en skål. Montera rätten så att din krabb-vingelé bär torskryggen och citron-pepparrotssmöret napperas över fisken och på tallrikarna till sist.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar