MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 30 november 2010

(Foto: Hanna Krokfors)
Flamberade Norska krumkaker
fyllda med hjortron blamanche


Norska krumkaker är invecklade och komplicerade att kunna göra utan ett speciellt verktyg för ändamålet ägnat, så jag tänker inte gå in på hur man gör dem i någon närmare beskrivning, nämner bara att dessa krumkaker är i smaken och konsistensen ungefär som att äta en strut man får med glass under sommaren. Dessa krumkakor brukar man ha speciellt till julen och då oftast till kaffet serverade med en del andra speciella bakverk som hör den Norska julen till. 

Jag har då valt att vidareutveckla dessa krumkakor genom av att fylla dem med en massa, gjord på uppvispad grädde som blandats samman med hjortron sylt och lite gelatin, det har blivit en hjortronblamanche och denna blamanche har jag fyllt mina krumkakor med. Sedan har de lagts på ett flamberingsfat jag haft i ugnen i 80 grader för att när sedan flamberingsvätskan, i det här fallet en god konjak, hälls över krumkakorna på fatet håller det vid antändning en vacker blå låga som skall få fallna av sig själv. När de är gjort läggs några bollar vaniljeglass över på fatet tillsammans med några matskedar frysta blåbär och det hela är färdigt att serveras, var och en förser sig av kromkakor och glass och blåbären, och värmen i från rechudlågan  gör att glassen samt blåbären blir till en lagom tjock sås man kan ösa över kromkakan. En Variant av det Norskaste Norskt man kan få i bakverk under julen. 

Bon appetit

5 kommentarer:

Voisula sa...

Kyllä on ihana joulun tunnelma! Käyn täällä katselemassa ja ihailemassa kauniita kattauksia ja annoksia. Pitää oppia ruotsin ruokasanastoa, silloin ymmärrän myös ohjeita. Kaunista joulun odotusta!

Christian Tikkanen sa...

Kiitoksia niistä sanoista, ja samalla toivon että voin olla jonkunlaiseksi hyödyksi vaikkakin kaikki on ruotsin kiellellä, kattaukset ja ruokaannokset kuuluvat tämän bloggin ja bloggiomistajan arkeen, ja bloggin tavoitteena on juuri hyödyntää
ruokaopetusta, syömistä ja nautimista kaikille tämän bloggin lukioille.

HannasGalenskap sa...

oj, det är min bild :)

Christian Tikkanen sa...

Hej Hanna! Yepp det är din bild, Vi tog oss friheten att lägga den ut till receptet här på bloggen, om det är tillåtet för dig, i annat fall kan vi ta bort den om du vill, säg bara ifrån. Hälsa dem där hemma =)

HannasGalenskap sa...

Nej, det är helt okej :D
jag blev bara glatt överraskad när jag hittade min bild här, det ska jag göra, ha det bra där :)