MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 15 april 2011

Röding, havets furste i röd kappa.


Äppel och rotsellerifylld  Röding
potatis parisienne med smörstekt rödbeta samt morot
och en gräslöks-dillsås.

En hel röding där allt putset och benavskäret togs till vara för att koka den egna fonden var en given sak, ja en regel utan undantag kan vi väl nog säga. Fiskfilen fylldes så med en sallad på strimlad rotselleri och ett syrligt äpple. Filen veks ihop och stektes i smör tills den blev vackert gyllen färgad, men ändå inte överstekt.

Potatisen skalades och gröptes ur med ett så kallat kuljärn som gjorde små vackra runda kulor av potatisen, vilka sedan stektes i pannan tillsammans med smör, salt och peppar och en aning currypulver. Rödbetan och moroten skalades och skivades mycket tunt varefter de blancherades  en kort stund och därefter smör-slungades samman med lite finskuren dill och gräslök. Det samma örterna användes till själva såsen som bestod av en enkel gräddsås kokad till lagom tjocklek och konsistens. Allting serverades enligt på bilden ovan. 

Bon appetit.

Inga kommentarer: