MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 3 april 2011

Norsk färsk havslax som den skall vara. Färsk och lokal.


Färsk stekt Havslax med pommes duchesse
och ättiksgurka

Ett så typiskt Norskt recept som det går ann att få det. Och en så kortreist måltid som möjligt då fisken är fångad i Oslo-fjorden och har på sin höjd färdats högst 3 mil förren den hamnat i stekpannan. Och blivit serverad  med några ytterst få, men delikata tillbehör. Det är så här den Norska färska havslaxen skall presenteras, från havet direkt på tallriken utan några mellanhänder som blandat sig i leken. 

Vad jag med detta vill ha sagt är att den Färska Norska Havslaxen hör inte hemma på den Finländska marknaden där finländska egna, minst lika fina om inte även bättre fiskar finns att få tag på. Det är platsen och tillfället som bjuder på den kulinariska upplevelsen och inte det som importerats, det bör vi ha i minnet eller hur?

Den här laxen har inte blivit tillkrånglad, den har helt enkelt stekts i smör och penslats med en nordisk pesto samtidigt som den blev stekt, enkelt och lätt, inget mer. Serverad med slang-gurka som fått marinera sig i ättikslag en kort stund, Norsk traditionsmat så det förslår, och här hör denna lax hemma, ingen annanstans.

Bon appetit

2 kommentarer:

majmamma sa...

Hej,
Hoppas du fick mitt mail. Dessvärre var vi tvugna att stanna hemma pga att pojkarna i familjen blev sjuka. Men vi försöker komma till Norge i juni/juli istället och då kommer vi gärna och hälsar på er.

Christian Tikkanen sa...

Jo Jag fick mailet dit. Så synd att ni inte kunde komma till Norge, men vad kan man när någon blir sjuk. Vi måste återkomma och så skall ni krya på er där borta i Finland.