MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 27 april 2011

I lunden den grönaSitter bland tusen och åter tusen vitsippor och känner mig som en av dem. På tal om blommor och örter, nu spirar de första gröna skotten av nässlorna, harsyran och ängssyran. Tänk så mycket underbart bara dessa tre olika örter kan åstadkomma i det egna köket. En krämig nässelsoppa med nybakat rågbröd till, en byxad abborrfile stek i smör  med en harsyresås, eller en sikfile med ängssyresmör och pressad potatis, det ni en försmak av sommaren. Låt fantasin flöda i köket.

Harsyresåsen

Plocka ca 2 dl harsyra blad, (det där bladen som liknar lite på rödklöverblad)
1 tsk salt
½ tsk socker
ca 1 dl rypsolja
½ tsk pumpafrön

Mixa allt i en mixer till en slet sås, typ en slags pesto. Servera till abborrfilen eller bara pensla fisken med såsen förren du steker eller grillar den.

Ängssyra smör

½ kg smör ( rumstempererat)
1 dl ängssyrablad

Strimla eller finhacka syran och blanda in det i det rumsvarma smöret, ställ i kylskåp att stelna till igen.
Använd sedan som en slags kryddsmör till fisk. ( sik eller gös är utmärkta smörälskare).

Bon appetit


2 kommentarer:

MoWe sa...

Ängssyrasmör låter gott. Lagade hr en "nässelsmörrulle" (med smör, förvällda avsvalnade finhackade nässlor, lite vitpeppar) och lade i frysen så kan man ta fram och skiva upp som örtsmör t.ex till en nystekt gösfilé...

Christian Tikkanen sa...

Nässelsmörrullen låter också den god. Kan just tänka mig hur god den är till en nystekt fisk som gös. Jag blir avundsjuk på både smöret och gösen, och i all synnerhet på gösen som inte finns här i Norge.