MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 29 maj 2011

Lamkotlett och sellerirotpuré!Lamkotlett med rotselleripuré
spröda grönsaker, smörkokt nykål
och en rödvinssås

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

4 st lamkotletter
2 st små vårlökar med blast
1 morot i grova strimlor
100 g kålrot i grova strimlor
1 st grovt strimlat mindre nykålshuvud
1 st hel rotselleri
100 g smör
1 dl grädde

½ liter rödvin
1 dl vatten
1 tsk socker
salt och peppar

1: Skala rotsellerin och skär den i grova bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Tag den upp och kör den i mixer tillsammans med 50 g smör och 1 dl grädde. Salta och peppra samt smaka av. Håll den varm i kastrullen till servering.

2: Blanda samman ingredienserna för såsen, spara lite av rödvinet till att deglacera pannan med efter att du stekt dina lammkotletter. Låt såsen få småkoka under tiden som du blancherar nykålen och det andra grönsakerna. Tillsätt 50 g smör med grönsakerna och kålen och rör om ordentligt. Salta och peppra efter behag.

3: Stek lammkotletterna i panna med lite smör tills det fått en vacker färg. Under tiden skär du vårlöken i halvor på längden och lägger dem med i pannan med lammkotletterna, låt dem brynas lite och få färg, Häll därefter det sparade vinet i pannan och låt småputtra i någon få minuter. Tag upp kotletterna och löken och ställ dem på förvärmda tallrikar. Vätskan i pannan häller du över i såsen. Har det kokat in så tillsätter du lite vatten under omrörning. Servera allting genast.

bon appetit

Inga kommentarer: