MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 9 augusti 2011

Genuin mat även för Prinsar!


Den tiden jag jobbade på restaurang i Finland, långt förrän vi flyttade till Oslo, minns jag gott, och speciellt väl en episod när hotellet där jag jobbade som köksmästare, fick ett celebert besök. Ingen i personalen fick veta vem eller vad personen i fråga hade för avsikter med besöket, annat än att det var en mycket celeber gäst. Köket skulle inte "konstla" med menyn, utan bjuda på genuint finskt, och det skulle bjudas under lunchen, vad kunde väl vara bättre än stekt strömming, nypotatis och gräddfilssås med örter, typisk österbottnisk husmanskost på sitt allra bästa tyckte jag. 

Lunchen startade och kunder som alltid besökte oss intog sina vanliga platser, den celebra gästen med följe anlände och såg ut att trivas med både mat och bordsgrannar. Senare uppdagades att gästen varit på besök till en lokal båtfabrik och att han var Malaysias Prins. Hade hans bordsgrannar vetat det, tror jag att strömmingen nog hamnat i vrångstrupen på en del av dem. Hursomhelst var prinsen en helt vanlig man och inte mera kräsen än någon annan av våra gäster i restaurangen, strömmingen hade varit en ny upptäckt för honom, som rest världen runt och ätit det mesta. 

Hur det gick med båten och prinsen.. ??  Det lär nog segla på det sju haven...och har faktiskt också besökt Oslo en gång.  Rör ihop 1dl gräddfil med 2 msk majonäs, 2 msk finhackad äpple, saft från en citron, samt 2 msk finhackad dill, gräslök och vild harsyra. Salta och peppra. Och servera till stekt strömming med några kokta nypotatisar.


"Upptäckten av en ny maträtt gör mera för mänsklighetens lycka,
än upptäckten av en ny stjärna".

( Jean Anthelme Brillat-Savarin )

Bon appetit

2 kommentarer:

Monica sa...

Måste ha kännts fint att kunna ge en långväga gäst en för honom unik smakupplevelse! Här ska det lagas strömming i veckan och ska pröva din gräddfilsås med äppel. Kortresa äppel;) 10 meter från köket.

Christian Tikkanen sa...

Jo de är sant, men då den tiden var man ännu så ung och grön att det var inte det första man tänkte på. Apropås kortrest, få se hur det blir med skolmat i höst, många skolors kök har tagit utmaningen att förbättra sig och vill laga närodlat och handgjort... vi får hålla ögonen öppna och hoppas att de också håller vad de lovar... god fortsättning på den kvarvarande sommaren.