Att äta
sunt kan vara invecklat men bör inte vara svårt!
Forskare
slår larm om riskerna med för proteinrik kost och lite kolhydrater, det ökar
risken för hjärtsjukdomar och stroke visar en ny svensk-amerikansk studie. Studien är en av det största vetenskapliga
undersökningar man hittills gjort om de långsiktiga effekterna av en låg kolhydratdiet.
Om man vill
gå ner i vikt skall man inte okritiskt stirra sig blind på kortsiktiga
viktresultat och kasta sig över trend och modedieter som Atkins och LCHF. Man
måste också tänka på det långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olav Adami,
professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.
I
undersökningen har Adami tillsammans med sina amerikanska kollegor undersökt
matvanor och livsstil hos 44 000 svenska kvinnor under åren 1991-92.
Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna
åt och nu 15 år senare har man kunnat konstatera att risken för att insjukna i
hjärtsjukdom och stroke ökar i takt med att man håller nere med kolhydrater och
äter mera protein. 1270 fall av
hjärt-sjukdom och stroke inträffade bland de undersökta kvinnorna under den här 15
års perioden. Det ledde till 4-5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10 000
kvinnor och år. Man löper alltså en mycket stor risk för att drabbas av
hjärtsjukdom och stroke om man äter på det här viset över en längre period. Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel
konstaterar Adami.
En
förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna
vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket. Rött
kött kan öka risken för både stroke och cancer. Alicja Wolk, professor i
nutritionsepidemiologi på Karolinska
institutet, ser en klar röd tråd i det senaste årens koststudier: Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett framför allt från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter. Det rekommenderas att man drar ned på de "snabba" kolhydraterna från till exempel vitt bröd, söta drycker och andra söta produkter och äta tillräckligt med fiberrika livsmedel.
Jag har också alltid sagt att det skall vara måtta med allt. Att äta sunt innebär inte att man skall kasta sig ut i olika kosthåll eller extremdieter. Ett sunt kosthåll innebär, regelbundna måltider till regelbundna tider, varierad kost med inslag från hela kostpyramiden och att man använder sunt bondförnuft. Man kan inte äta sig frisk med en diet där de extrema förhållandena är avsiktliga, man kanske tror det men man gör sig själv och andra en björntjänst.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar