MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 28 juni 2012

Sunt eller osunt, det är frågan! Forskning slår larm.


Att äta sunt kan vara invecklat men bör inte vara svårt!

Forskare slår larm om riskerna med för proteinrik kost och lite kolhydrater, det ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke visar en ny svensk-amerikansk studie. Studien är en av det största vetenskapliga undersökningar man hittills gjort om de långsiktiga effekterna av en låg kolhydratdiet.

Om man vill gå ner i vikt skall man inte okritiskt stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat och kasta sig över trend och modedieter som Atkins och LCHF. Man måste också tänka på det långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olav Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

I undersökningen har Adami tillsammans med sina amerikanska kollegor undersökt matvanor och livsstil hos 44 000 svenska kvinnor under åren 1991-92. Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna åt och nu 15 år senare har man kunnat konstatera att risken för att insjukna i hjärtsjukdom och stroke ökar i takt med att man håller nere med kolhydrater och äter mera protein. 1270 fall av hjärt-sjukdom och stroke inträffade bland de undersökta kvinnorna under den här 15 års perioden. Det ledde till 4-5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10 000 kvinnor och år. Man löper alltså en mycket stor risk för att drabbas av hjärtsjukdom och stroke om man äter på det här viset över en längre period. Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel konstaterar Adami.

En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket. Rött kött kan öka risken för både stroke och cancer. Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi  på Karolinska institutet, ser en klar röd tråd i det senaste årens koststudier: Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett framför allt från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter. Det rekommenderas att man drar ned på de "snabba" kolhydraterna från till exempel vitt bröd, söta drycker och andra söta produkter och äta tillräckligt med fiberrika livsmedel. 


Jag har också alltid sagt att det skall vara måtta med allt. Att äta sunt innebär inte att man skall kasta sig ut i olika kosthåll eller extremdieter. Ett sunt kosthåll innebär, regelbundna måltider till regelbundna tider, varierad kost med inslag från hela kostpyramiden och att man använder sunt bondförnuft.  Man kan inte äta sig frisk med en diet där de extrema förhållandena är avsiktliga, man kanske tror det men man gör sig själv och andra en björntjänst. 

Bon appetit


Inga kommentarer: