MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 23 september 2012

Forelltoaste från Telemark/ Varmrøket ørret fra Aketun fisk i Telemark


Forelltoast  från Telemark
Fiskerøre med Varmrøket ørret från Aketun fisk i Telemark 
Brynta tratt-kantareller med lök och 
rostade pumpafrön samt en havtornsdressing.


Gör en röra på 200 g varmrökt forell (ørret) från Aketun fisk, 1 msk finhackad dill och lika mycket gräslök, 3 msk creme fraiche, 1 msk citronsaft, salt och peppar. Lägg röran i kylskåpet för en halvtimme. Under tiden skär du ut ett par vackra fyrkanter av rågbröd, eller så använder du dig av en rund konditorform utan botten som jag har gjort, formen bör vara högst 10-12 cm i diameter inte mera. Stek brödskivorna i pannan med lite olja eller smör, stek dem tills det fått en vacker stekyta, lyft dem därefter upp på ett fat eller skärbrädet, lägg den samma formen över det stekta brödet som du använde till att ta dem ut till rundlar med, tag fram fiskröran, lägg en lagom klick fiskröra i formen och fördela det jämt över hela brödskivan, tag av formen och fortsätt göra likadant med resten av brödskivorna. På det här viset får du vackra och stiliga toast med jämn yta och det hela ser mera proffsigt ut. 

Bryn några halverade trattkantareller eller annan svamp tillsammans med finhackad rödlök och ½ msk pumpafrön. Dekorera upp tallrikarna med den brynta satsen svamp, lök och pumpafrön omkring toasten. Skär en tomat i små tärningar och lägg ut över tallrikarna som på bilden ovan. På toppen av forelltoasten har jag satt några finskurna ättiksmarinerade gurkstrimlor, en eller två tunna skivor källarlagrad fäbod-ost och en persiljekvist, svårare än så här behöver man inte göra det. Lycka till.

Dressingen ringlar du över kantarell-lök och pumpafrö-blandningen. Aj ja, glömde nämna hur du tillreder havtornsdressingen, tag ett glas. Häll i glaset 1 krm socker, 1 tsk soja, 1krm havtornspulver ( finns i det flesta välsorterade livsmedelsaffärer och är en ren produkt på endast pulveriserade havtornsbär)  2msk rypsolja. Blanda samman ordentligt och ringla eller droppa över svamp-blandningen på tallrikarna.

Herifra tar jeg  fiskeprodukter til ambassaden og hjem
Härifrån köper jag alla fiskeprodukter både till jobbet och hem
Inga kommentarer: