MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 5 september 2015

Äppelrosor

                                                                                    


Äppelrosor för 4-6 personer

Ingredienser:

2 st smördegsbotten
1 st oskalat äpple
2 msk apelsinmarmelad
Saften av en citron
Kanel
Kardemumma
Pudersocker


1: Kavla ut smördegsbottnarna till tunna plattor skär dem därefter på längden i tre avlånga plattor.
2: Låt dem vila en stund på bänken. Under tiden skär du det oskalade äpplet i två halvor, tag ut kärnan och skiva dem mycket tunna.
3: Tag en kastrull och fyll den med 1 dl vatten och citronsaften. Lägg i det skivade äppelbitarna och låt detta få ett uppkok, ( inte mera än 2-3 minuter. Sila bort vätskan och skölj skivorna under kallt vatten i några sekunder.
4: Pensla smördegen med apelsinmarmeladen och lägg därefter äppelskivor på varje smördegsplatta så att det överlappar varandra. Strö över lite kanel och kardemumma. Vik den otäckta långsidan över äppelklyftorna så att den ligger över.
5: Rulla ihop äpple-smördegs plattan till en ros och knip försiktigt ändorna fast i varandra.
6: Har du muffinsformar så sänker du äppelrosorna i dessa, det gör vi bara för att hålla formen på rosorna.
7: Grädda i ugnen på 165 graders värme i 25-30 minuter.
8: Tag dem ut när det är färdiga, krispiga och vackert gyllenbruna, Strö över med pudersocker och servera genast.

Bon appetit

2 kommentarer:

Anna Blogger sa...

Ser jättefina ut, skall definitivt göra dessa vid ett tillfälle :D Tack för en väldigt fin och inspirerande blogg.

Christian Tikkanen sa...

Tack för det du Anna, hoppas att du i fortsättningen också hittar något intressant här, surfade också in på din blogg och den var inte dålig den heller, fortsätt i samma anda.