rostad persiljerot och vininkokt sparris
***
Receptet för 2 personer.
***
Ingredienser:
1 st zuccini
En knippe grön sparris
1 st persiljerot
200 gr färska eller frysta kantareller
50 gr riven ost
Saften av en apelsin
1 dl vitvin
1 msk smör
Salt och peppar
***
1: Dela zuccinin på längden i två halvor, tag med en matsked ut en
del av innanmätet, endast den frösatta delen. Lägg halvorna på en
ugnsplåt.
2: Bryn svampen i smörad stekpanna, salta och peppra samt
smaka av. Lägg en lagom mängd av den stekta svampen i varje
zuccinihalva, strö osten över. Gräddas i ugnen på 180 grader ca
10-15 minuter, i varmluftsugn 7-10 minuter.
10-15 minuter, i varmluftsugn 7-10 minuter.
3: Under tiden skalar man persiljeroten, skivar den i tunna skivor
varefter den steks i en het stekpanna utan smör tills det fått en
rostad färgton, då tillsätts apelsinsaften och det får sauteras i 1-2
minuter varpå de lyfts upp direkt på varma tallrikar där de får
vänta på resten av tillbehöret.
4: I den samma stekpannan tillreds sparrisen genom av att 1 dl
vitvin läggs i den heta stekpannan, sparrisen tillsätts och allting
får ett hastigt uppkok, sparrisen skall inte koka mera än högst
några sekunder så att den fortsatt har sin spänst kvar men ändå
är mjuk. Lyft sparrisen upp ur pannan och montera dem på det
väntande tallrikarna. Vätskan i pannan får ett hastigt uppkok
igen med en liten klick smör, det bildar såsen för rätten.
vitvin läggs i den heta stekpannan, sparrisen tillsätts och allting
får ett hastigt uppkok, sparrisen skall inte koka mera än högst
några sekunder så att den fortsatt har sin spänst kvar men ändå
är mjuk. Lyft sparrisen upp ur pannan och montera dem på det
väntande tallrikarna. Vätskan i pannan får ett hastigt uppkok
igen med en liten klick smör, det bildar såsen för rätten.
5: Montera nu alla tillbehör på tallrikarna och häll till sist den
inkokta vinsåsen över anrättningen.
inkokta vinsåsen över anrättningen.
2002 Muscat d'Alsace
Dom, Ostertag, Fronholz Vin de Alsace. Frankrike.
***
Bon apetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar