MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

onsdag 28 januari 2009

Marinerad Ananas


Det sägs att det enklaste kan vara det godaste och väldigt ofta
är det nog så sant. För den skull behöver inte ingredienserna
vara sämre, nejdå, det är råvaror av högsta kvalitet, några få,
men med en slagkraftig smak som retar gommen till det yttersta,
en bagatell för en livsnjutare, dessutom i det enklaste laget att
tillreda.


Myntta marinerad Ananas
med vaniljglass bolle

Ingredienser:

Färsk ananas i skivor
1 liten kruka färsk myntta
1 dl socker
1 msk citronsaft

1: Skala en hel Ananas och skiva ner den i tunna skivor.
Lägg skivorna på ett fat som rymmer alla skivorna.

2: Om du har en mortel tar du fram den och sätter den
färska mynttan och sockret i morteln, rör om tills allting
blivit till ett grönt skimmrande socker, mynttan har fin-
fördelats och sockret har sugit upp smaken och färgen
från mynttan. Tillsätt därefter citronsaften och rör om.

3: Strö mynttasockret över ananasskivorna och låt det
stå i kylen i ca 1 timme så hinner smakerna sätta sig i
ananasskivorna. Servera med en vaniljglass bolle.

Bon apetit

Inga kommentarer: