måndag 16 februari 2009

Theobrominbomben ( Chokladen)



Chokladcremeé

Detta behöver du till två portioner.

1 banan
50 gr 75 %:ig blockchoklad
½ dl grädde
4 cl Pellegrino Marsala
2 msk konjak
Chokladströssel
2 msk socker
1 dl vaniljeglass

1: Tag fram matberedaren och kör bananen, marsalan, konjaken
och sockret till en slet massa.

2: Smält chokladen i grädden tills den är helt rinnande, tag den
från värmen och häll direkt i matberedaren, kör på fullaste varv
matberedaren i några få sekunder, tillsätt glassen och kör en
en sista gång i ett par sekunder. Häll blandningen upp i höga glas.
Strö chokladströssel över och servera.

Jag vet folk som inte kan vara utan chokladens helbrägdagörande
krafter ens en hel dag, det har ett närmast narkotiskt förhållande
till chokladen. Och inte helt utan orsak heller, chokladens bästa
och kändaste ämne, substans, är nog theobrominet, en alkaloid,
hörande hemma till Metylxantinerna, ett ämne som är
svagt stimulerande och lugnande, men tros ändå inte ha någon
effekt på det centrala nervsystemet. Däremot är choklad tydligen
väldigt beroendeframkallande. Att chokladen förr trodes vara ett
afrodiaskum kan mycket väl ha uppstått genom det beroende-
tillstånd som så många hade till chokladen, idag däremot vet man
mycket bättre, att chokladen som sagt endast är ett svagt, nästan
omärkbart svagt stimulerande ämne, men ändå väldigt beroende-
framkallande, åtminstone för en del människor. Och det är ju så
gott på alla vis !

Vill man göra den här efterrätten ännu mera exklusiv sätter man
den mixade massan i en lagom stor skål för att sedan frysas ned
och efteråt behandlas på samma vis som glass. Då kan man också
servera en varm, stark och mörk chokladsås till, så blir effekten
liksom dubbelt upp.


Bon apetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen