MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

torsdag 23 april 2009

Beaconkyckling och svartsås

Beaconlindad kycklingfile med en svartsås
brynta morötter och örter

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

300-400 g kycklingfile (Kyckling bröstfile)
4 st skivor rökt beacon

2 st morötter i strimlor
4 st cherrytomater
3 st delade små pickles-saltgurkor
1 msk grovt skuren timjan
1 msk finskuren gräslök

Svart såsen:
3 dl rödvin
2 msk balsamvinäger
1 msk svartvinbärsgele
1 msk socker
salt och peppar
1 msk smör

1: Börja med att koka svartsåsen: lägg alla ingredienserna för såsen
i en tjockbottnad kastrull och låt det koka tills endast en tredjedel
av vätskan återstår då rör du i smöret och tar såsen av värmen.
( Det här är en såkallad reduktion på vin och balsamvinäger och
gelen samt sockret ger såsen dess söta karaktär och smak).

2: Linda in kycklingfilen hel i alla fyra beaconskivorna och stek
i stekpannan tills beaconet fått en gyllene färg, efterstek därefter
kycklingen inlindad i folie i ugnen på 165 grader tills den är
genomstekt.

3: Bryn det strimlade morötterna i lite smör tillsammans med
örterna, cherrytomaterna och det små delade saltgurkorna.
Lägg därefter upp en lagom mängd på varje tallrik, montera
en rand av svartsås vid sidan av och skiva upp den beacon-
inbakta kycklingen, en skiva per portion skall vara nog då
detta är en förrätt eller en mellanrätt. Avsluta med en färsk
timjankvist.

Bon apetit



Inga kommentarer: