köttgryta med batatmos
och inkokt rödbeta
Receptet för 4-6 personer
Ingredienser
800g-1kg rostbiff
2 liter vatten
4 dl rödvin
2 st rödlök, i små tärningar
2 st morot i små tärningar
2 st rödbetor, i tärningar eller kulor
gjorda med ett kuljärn.
1 msk socker
½ liter vatten
1 dl rödvin
1 msk smör
1 kg batat, (sötpotatis)
50 g smör
½ dl grädde
1 msk färsk skuren timjan
Salt och peppar
Ingredienser
800g-1kg rostbiff
2 liter vatten
4 dl rödvin
2 st rödlök, i små tärningar
2 st morot i små tärningar
2 st rödbetor, i tärningar eller kulor
gjorda med ett kuljärn.
1 msk socker
½ liter vatten
1 dl rödvin
1 msk smör
1 kg batat, (sötpotatis)
50 g smör
½ dl grädde
1 msk färsk skuren timjan
Salt och peppar
1: Putsa och skär köttet i små tärningar, därefter bryner du det i
stekpannan, stek lite kött åt gången så håller stekpannan den
rätta temperaturen och köttet får en fin stekyta, annars blir det
bara mera kokt en stekt om allting sätts i pannan samtidigt.
2: Flytta det brynta köttet i en kastrull och tillsätt det småskurna
morötterna och rödlöken, häll på vatten så att det täcker köttet
och låt det koka tills en tredjedel av vätskan återstår, då tillsätter
du vinet, lite salt och peppar och låter det koka ihop till en lagom
simmighet, om det behövs kan lite smör tillsättas mot slutet av
kokandet för att ge grytan en fylligare smak, salta och peppra
vid behov, samt smaka av.
3: Koka rödbetskulorna eller tärningarna i lagen på socker, rödvin
och vatten tills det är mjuka och vätskan är nästan helt inkokt då
tillsätter du smöret och rör om, tag av värmen och låt stå och vila
en stund till serveringen.
4: Skala och koka bataten i osaltat vatten tills den är genommjuk.
Tag den upp och lägg i mixer tillsammans med smöret, grädden
och den skurna färska timjanen, mixa till en jämn pure, salta och
peppra samt smaka av och servera med grytan och den inkokta
rödbetan.
stekpannan, stek lite kött åt gången så håller stekpannan den
rätta temperaturen och köttet får en fin stekyta, annars blir det
bara mera kokt en stekt om allting sätts i pannan samtidigt.
2: Flytta det brynta köttet i en kastrull och tillsätt det småskurna
morötterna och rödlöken, häll på vatten så att det täcker köttet
och låt det koka tills en tredjedel av vätskan återstår, då tillsätter
du vinet, lite salt och peppar och låter det koka ihop till en lagom
simmighet, om det behövs kan lite smör tillsättas mot slutet av
kokandet för att ge grytan en fylligare smak, salta och peppra
vid behov, samt smaka av.
3: Koka rödbetskulorna eller tärningarna i lagen på socker, rödvin
och vatten tills det är mjuka och vätskan är nästan helt inkokt då
tillsätter du smöret och rör om, tag av värmen och låt stå och vila
en stund till serveringen.
4: Skala och koka bataten i osaltat vatten tills den är genommjuk.
Tag den upp och lägg i mixer tillsammans med smöret, grädden
och den skurna färska timjanen, mixa till en jämn pure, salta och
peppra samt smaka av och servera med grytan och den inkokta
rödbetan.
Bon apetité
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar