MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 30 maj 2009

En köttgryta med stil


köttgryta med batatmos
och inkokt rödbeta


Receptet för 4-6 personer
Ingredienser

800g-1kg rostbiff
2 liter vatten
4 dl rödvin
2 st rödlök, i små tärningar
2 st morot i små tärningar

2 st rödbetor, i tärningar eller kulor
gjorda med ett kuljärn.
1 msk socker
½ liter vatten
1 dl rödvin
1 msk smör

1 kg batat, (sötpotatis)
50 g smör
½ dl grädde
1 msk färsk skuren timjan
Salt och peppar

1: Putsa och skär köttet i små tärningar, därefter bryner du det i
stekpannan, stek lite kött åt gången så håller stekpannan den
rätta temperaturen och köttet får en fin stekyta, annars blir det
bara mera kokt en stekt om allting sätts i pannan samtidigt.

2: Flytta det brynta köttet i en kastrull och tillsätt det småskurna
morötterna och rödlöken, häll på vatten så att det täcker köttet
och låt det koka tills en tredjedel av vätskan återstår, då tillsätter
du vinet, lite salt och peppar och låter det koka ihop till en lagom
simmighet, om det behövs kan lite smör tillsättas mot slutet av
kokandet för att ge grytan en fylligare smak, salta och peppra
vid behov, samt smaka av.

3: Koka rödbetskulorna eller tärningarna i lagen på socker, rödvin
och vatten tills det är mjuka och vätskan är nästan helt inkokt då
tillsätter du smöret och rör om, tag av värmen och låt stå och vila
en stund till serveringen.

4: Skala och koka bataten i osaltat vatten tills den är genommjuk.
Tag den upp och lägg i mixer tillsammans med smöret, grädden
och den skurna färska timjanen, mixa till en jämn pure, salta och
peppra samt smaka av och servera med grytan och den inkokta
rödbetan.

Bon apetité

Inga kommentarer: