torsdag 7 maj 2009

Smaken av Norge !




Den Norska naturen är både storslagen och vacker samtidigt som
den är skiftande, från böljande kullar i söder, spetsiga fjälltoppar
i väst, ödsliga skogar i öst, till karga kalfjäll i norr får man uppleva
då man färdas igenom detta avlånga land. Den Norska naturen
och fjäll-landskapet har alltid lockat turister från hela världen, och
alla med den samma förväntningen och nyfikenheten till det natur
upplevelser man möter under resans gång. Det som däremot är
mera okänt, sällan eller aldrig omnämnt, är den Norska maten,
den har liksom aldrig blivit presenterad mera ingående. Och även
om man känner väl till den importerade Norska havslaxen och den
kallrökta laxen i den egna närbutiken så finns det så mycket mera
än bara detta att upptäcka.

Förutom att den Norska naturen är storslagen och vacker, trolsk
och unik så bjuder den också på en mängd olika gastronomiska
upplevelser under resans gång. Det är inte bara fisken och då
speciellt laxen och i synnerhet torsken som är allena rådande i
den norska maten även om den förekommer på det flesta ställen.
Också fårkött-lammkött är mycket vanligt, och speciellt under
sommarhalvåret är helgrillat lamm det vanligast förekommande.
Kyckling i alla former och varianter är också ett välkommet inslag
i det vardagliga kosthållet. Och lika säkert som att landet är av-
långt och smalt på sina ställen är det också fullt av olika smaker,
allt beroende på var i landet du färdas. Som turist borde man
tillåta sig att stanna upp lite oftare i det olika landsdelar man har
tänkt sig att färdas igenom och inte bara susa förbi dem, då det
även kan bjuda på en gastronomisk upplevelse som det är värt
att stanna upp för.

I många år har jag drömt om att få göra en såkallad kulinarisk
resa genom det Norska landskapet och äntligen kan man glädjas
över att det blir av. I jakten på "smaken av Norge" kommer vår
gastronomiska resa att starta i Oslo, och då speciellt med Oslos
egna recept, pilgrimsmusslan som färdkost i den kulinariska
kofferten, för att sedan fortsätta igenom både höga fjäll och djupa
dalar, till mejerier, ysterier, äppelodlingar och fårfarmer ända upp
till det nordligare delarna av landet. Det blir en resa i den Norska
matens historia och kultur där vi skall försöka fånga så många
olika smaker och upplevelser som möjligt, kort sagt ett ordentligt
smakprov av Norge. Resan den börjar den 14 juni. Förhoppningen
är att den sedan någon gång avslutas i bokform.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen